„Vor dura ani” pentru ca preturile energiei sa revina la nivelurile de dinaintea razboiului din Ucraina, a declarat seful uneia dintre cele mai mari firme energetice din lume.

Francesco Starace de la Enel a spus ca reducerea preturilor depinde de noile surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile si pompele de caldura.

Guvernele din Europa cheltuiesc miliarde pentru a ajuta afacerile si gospodariile sa-si permita facturile la energie.

De asemenea, se lupta pentru a-si asigura noi provizii.

Starace a spus ca compania, care produce si distribuie electricitate si gaz, a incercat sa-si protejeze cei 20 de milioane de clienti europeni de volatilitatea pietei energetice in acest an.

A facut tot posibilul sa respecte contractele cu pret fix pe care le convenise, a spus el.

Scaderea increderii clientilor ar provoca un prejudiciu mai mare companiei decat o afectare a rezultatelor unui an, a spus el.

Gigantul energetic italian vinde energie la peste 70 de milioane de case si intreprinderi din peste 30 de tari.

Dar Enel intentioneaza sa paraseasca multe dintre aceste tari, deoarece se concentreaza pe energie regenerabila si sa devina neutru in carbon pana in 2040.

De asemenea, vrea sa-si reduca datorii uriase de aproximativ 63 de miliarde de dolari (52 de miliarde de lire sterline).

Investeste masiv in fabricarea de panouri solare, deoarece extinde o fabrica existenta in Sicilia si construieste una noua in SUA.

Francesco Starace de la Enel spune ca noile surse de energie regenerabila sunt esentiale pentru reducerea preturilor.

Cresterea preturilor la energie a fost cel mai mare contributor la inflatie si la criza costului vietii in Marea Britanie, SUA si zona euro.

Criza energetica globala declansata de invazia Ucrainei de catre Rusia „a aratat foarte clar cat de periculoasa este dependenta de o singura sursa de energie pentru Europa”, a spus Starace.

Viitorul va fi „extrem de decarbonizat” si va depinde de energia nucleara si regenerabila, a spus el.

Cu toate acestea, aceasta trecere la sursele regenerabile are si riscuri.

In iulie, Agentia Internationala pentru Energie a avertizat ca dominatia Chinei asupra industriei solare creeaza „provocari potentiale pe care guvernele trebuie sa le abordeze”.

Starace a spus ca Occidentul a fost prea dependent de China pentru surse regenerabile si alte bunuri.

„Trebuie sa aiba loc o reechilibrare pentru ca este sanatoasa”, a spus el, intrebat despre tensiunile geopolitice care interfereaza cu aprovizionarea cu energie.

Acest lucru a ajutat la impulsionarea investitiilor Enel in panouri solare, desi extinderea fabricii siciliene va satisface in continuare doar 10% din nevoile Europei, a spus el.

Liderii politici au recunoscut, de asemenea, ca Europa trebuie sa-si obtina energia din mai multe locuri.

Potrivit Consiliului European pentru Relatii Externe, UE si statele sale membre au semnat anul acesta 56 de acorduri energetice cu 23 de tari.

Printre cele mai recente a fost un acord pe 15 ani pentru Germania pentru a obtine gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar printr-un contract cu ConocoPhillips.

Norvegia creste, de asemenea, productia de gaze naturale, iar cel mai mare producator din lume, SUA, a pompat cantitati record.

Aceasta inseamna ca sansele ca Europa sa-si repete dependenta de Rusia cu o alta tara sunt „destul de scazute”, potrivit Megan Richards, fost director al politicii energetice la Comisia Europeana.

„S-a facut multa munca” pentru a inlocui energia rusa, a adaugat ea, inainte de a avertiza: „Cred ca Europa nu va fi complet independenta pe plan intern pentru o perioada foarte, foarte lunga, daca vreodata”, chiar daca „energiile regenerabile vor creste dramatic”.