Educatia in valori este esentiala pentru cresterea personala a copiilor nostri. Incorporarea acestor norme etice sociale in viata lor de zi cu zi este o sarcina care trebuie indeplinita in scoli, dar mai ales  acasa.

A vorbi despre subiecte precum solidaritatea, pacea, empatia, respectul sau rezolvarea conflictelor poate fi uneori complicat, deoarece noi insine nu stim sa le explicam copiilor nostri astfel de concepte abstracte, dar de o asemenea valoare.

Un instrument bun pentru a aborda aceste probleme cu copiii sunt, fara indoiala, povestile copiilor. Povesti si fabule cu o morala care prin experientele diferitelor personaje reusesc sa le faca sa inteleaga valorile sociale pe care ei, in infinita lor invatare, le vor aplica in viata de zi cu zi.

Din acest motiv, de la Broaste si Printese va recomandam aceste zece povesti ideale pentru copii pentru a lucra cu ei pe aceste principii de baza pentru convietuirea pasnica.

„World and Butterfly Girl” 

Autor: Susan . Ilustratii de Gloria Falcon

 Varsta: de la 3 la 6 ani

In fiecare an, milioane de fluturi monarh calatoresc din Canada in padurile mexicane. Mundo, un baiat aventuros si indraznet, iubitor de natura, isi asteapta cu nerabdare sosirea. Dar fluturii nu ajung si Mundo incearca sa afle ce s-a intamplat cu ei. In padure, o va intalni pe Nina Mariposa, o fiinta magica care il avertizeaza asupra pericolului in care se afla aceste insecte incredibile din cauza omului.

„Cum a incheiat Fabian razboiul”  

Autor si ilustrator : Anais Vaugelade

 Varsta: 6 pana la 9 ani

Dimineata oamenii au plecat pe campul de lupta. Cei care s-au intors noaptea au adus mortii si ranitii. Pentru a pune capat razboiului, Julio, fiul Regelui Rosilor, l-a provocat la duel pe Fabian, fiul Regelui Albastrilor. Lui Fabian nu-i placea sa lupte si voia sa puna capat razboiului. Viclenia lui Fabian ii determina pe copii sa inteleaga valoarea dialogului pentru a pune capat conflictelor.

„Cand corbii erau multicolori”

Autor : Edith Schreiber

Ilustrator: Carola Holland

 Varsta : De la 6 la 9 ani

La inceput, corbii aveau blana multicolora. Au trait fericiti impreuna, dar intr-o zi un om de zapada a pus intrebarea fatidica: Cum trebuie sa fie o cioara adevarata si adevarata? De atunci, intre ei incep lupte si razboaie pana la moarte. O poveste care ajuta sa intelegem cat de absurd este sa-i discriminezi pe ceilalti pentru ca sunt diferiti.

„Doi monstri”

Autor si ilustrator: David McKee . 

Varsta: de la 3 la 6 ani

Doi monstri vorbesc de obicei zilnic printr-o gaura din munte pana cand intr-o zi, au o lupta puternica: Nu se pot pune de acord daca ziua incepe sau se termina, deoarece, fara sa-i cunoasca, cand unul vede apusul, celalalt vede zorii. Monstrii se arunca cu pietre unii in altii, pana cand unul dintre ei doboara muntele si afla ca amandoi au avut dreptate. Povestea ilustreaza importanta empatiei.

„Forta gazelei” 

Autor: Carmen Vazquez-Vigo

Ilustrator : Jesus Gaban

 Varsta: 6 pana la 9 ani

In jungla din Congoland, toate animalele traiesc in pace si armonie, pana cand, intr-o zi, soseste un tigru fioros pentru a semana teroarea. Regele Leon I decide sa omoare tigrul, dar planul lui nu functioneaza. La esec, gazela se ofera voluntara. Gazela nu are de gand sa lupte, ci sa vorbeasca. Dupa conversatia cu gazela, tigrul este de acord.

„Monstrul de culoare”  

Autor si ilustrator : Anna Llenas

 Varsta: de la 3 la 6 ani

Monstrul de culoare nu stie ce e in neregula cu el. Ti-ai incurcat emotiile si acum trebuie sa-ti rezolvi problema. Pentru a face acest lucru, va avea ajutorul unei fete care il va ajuta sa-si puna ordine si sa-si clasifice emotiile, identificandu-le cu culori: galben pentru fericire, albastru pentru tristete, rosu pentru furie, negru pentru frica si verde pentru calm. O poveste ideala pentru a-i ajuta pe copii sa-si gestioneze emotiile.

„Copiii nu vor razboi” 

Autor si ilustrator: Eric Battut

 Varsta: 6 pana la 9 ani

Ce frumoasa era tara aceea in care locuiau cei doi regi! Dar intr-o zi au decis sa declare razboi. Lucrarea trateaza tema razboiului si motivele care genereaza conflicte si ii scoate in evidenta absurdul si nonsensul si arata inteligenta si naturaletea cu care reactioneaza copiii, care dau exemplu de toleranta si prietenie persoanelor in varsta.

„Unu si sapte”  

Autor : Gianni Rodari

Ilustrator : Beatrice Alemagna

 Varsta: de la 0 la 3 ani

Paolo, Jean, Kart, Yuri, Jimmy, Ciu si Pablo sunt sapte oameni diferiti, dar intotdeauna acelasi baietel de opt ani. Paolo era brunet, Jean era alb, iar Kart era maro. Yuri avea pielea alba, Ciu avea galben. Acum au crescut si nu vor putea face razboi, deoarece cei sapte sunt o singura persoana. Povestea care demonstreaza absurditatea discriminarii.

„Leonor si porumbelul pacii” 

Autor : Maite Carranza

Ilustrator: Margarita Menendez

 Varsta: de la 3 la 6 ani

Porumbelul pacii are dificultati in a transporta un mesaj catre tari indepartate si, in lunga ei calatorie, isi pierde crenguta de maslin. A cerut ajutor mai multor copii, dar toti s-au purtat cu ea rau, pana cand a sosit Leonor, care a vindecat o aripa ranita si si-a convins prietenii sa o ajute. O poveste frumoasa pentru copii ideala pentru a lucra la empatia cu copiii.

„Nadarin” 

Autor si ilustrator : Leo Lionni

 Varsta: de la 0 la 3 ani

Inotatorul locuieste intr-un colt de mare cu familia, dar el este singurul peste diferit. Intr-o zi, a venit un ton si i-a mancat pe toti fratii. Inotatorul a reusit sa scape si a inotat sa se ascunda. In calatoria sa, a intalnit un stol de pisici, la fel ca el. Impreuna, isi infrunta temerile si inoata prin mare prefacandu-se ca sunt un peste mai mare. Povestea ii invata pe copii ca unitatea este putere si curajul de a face fata fricilor.