Bulandra ne-a pregatit teatru de calitate. Cele mai bune trupe din Europa se vor alinia pe scenele din Bucuresti. Atentie, se da start la festival!

Anul acesta, festivalul organizat prin rotatie de unul dintre teatrele membre in Uniunea Teatrelor din Europa (UTE) se va desfasura pentru a doua oara la Bucuresti (prima data a fost in 1995). Organizatorul evenimentului este Teatrul Bulandra. Timp de doua luni, vom vedea la Bucuresti cele mai importante teatre din Europa si spectacolele unor mari regizori.

De la “Cosi fan tutte” in regia lui Giorgio Strehler, prezentat de Piccolo Teatro di Milano la “Boris Godunov”, montat de DeclanDonnellan la Festivalul “Cehov” de la Moscova, si continuand cu cel mai bun spectacol al anului 2007 de la noi (“Unchiul Vanea”, in regia lui Andrei Serban, de la Teatrul Maghiar din Cluj) veti avea ce sa vedeti toamna aceasta. Silviu Purcarete (care este membru individual in UTE) va prezenta opera “Gianni Schicchi“, de Puccini, montata la Opera Maghiara din Cluj.

Pentru prima data, Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa se va desfasura in duplex Bucuresti-Cluj. Astfel, o parte dintre spectacole vor putea fi vazute si de spectatorii din Cluj, Teatrul Maghiar din Cluj fiind cel mai recent membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Trupele prezente vor aduce publicului spectacole foarte diferite ca gen (de la teatru clasic la teatru contemporan, teatru-dans, one-man show-uri si spectacole de opera). Absenta acestei editii este celebra Royal Shakespeare Company.

Festivalul va fi deschis pe 11 noiembrie de Schauspielhaus Graz (Austria) cu spectacolul “Antigona” de Sofocle, in regia Annei Badora, care este si directorul teatrului. Tragedia este transpusa intr-un spectacol modern, cu multa muzica si miscare dar, care nu abandoneaza textul antic.

Seria spectacolelor va continua in 17 si 18 noiembrie cu “Kitheron: Gradina secreta” de Maria Mytilinaki, regizat de The National Theatre of Nothern Greece,Thessaloniki. In cadrul festivalului, Teatrul Bulandra anunta doua premiere: “Lear”, in regia lui Andrei Serban, si “Orfeu si Euridice” dupa Gluck, opera reorchestrata de Adrian Enescu, in regia lui Alexandru Darie.

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (11 -18 noiembrie), “Antigona” dupa Sofocle, regia: Anna Badora, cu Ionut Chiriac, Istvan Vincze, Thomas Klimann, Jakob Pertl, Maximiliano Jimenez-Arboleda, Eva Lennquist, prezentat de Schauspielhaus Graz, Teatrul Bulandra, Sala Izvor, 11 si 12 noiembrie, ora 19:00.