In vino veritas as putea intitula aceasta cronica. Si nu va fie teama, n-am gresit rubrica – tot despre cafenele e vorba. Dar spun asta pentru ca o sa aveti o surpriza cand treceti prin Centrul Vechi in aceasta perioada.

S-au inaugurat recent doua localuri intr-unul singur: o cafenea austriaca si un restaurant bogat in vinuri. Daca intrati prin Blanari, va spun de pe acum, sigur va veti opri la terasa. Daca alegeti intrarea din Lipscani o sa zaboviti mai mult in cafeneaua cu iz “austro–antique”.

Noi am ales initial ce-a de-a doua varianta si numai vremea inca varateca ne-a determinat sa pasim in zona restaurant. Decorul cafenelei (se poate vedea si din strada) este unul foarte bine gandit, elegant. Il veti zari pe Mozart zambind dintr-o pictura murala aflata pe partea stanga, iar semnatura sa impodobeste una dintre arcadele incaperii. Stucaturi aurite si oglinzi completeaza decorul. Iar tablia meselor din cafenea este sustinuta de vechi masini (nemtesti) de cusut.

Fundalul sonor ne imbia sa ramanem in aceasta incapere, dar ne facea cu ochiul oaza de verdeata care se zarea pe terasa din spate. Asa am aflat ca dincolo de cele cateva trepte se afla restaurantul “In vino veritas” (fostul “Ai vecchi amici”).

Meniul localurilor este comun (despre bunatatile din restaurant promitem sa revenim cu alta ocazie) asa ca ne-am permis sa ne mutam pe terasa intesata de muscate si trandafiri. Si aici am gasit acelasi bun gust: mobilierul din fier atent “bronzuit” chiar face impresie buna.

Destul cu decorul, sa trecem la fapte! Adica la un Bianco&Nero (12 lei) – o cafea in doua culori numai buna pentru a tempera caldura de afara. Albul mi-a inspirat racoarea iernii, desi bautura se serveste fierbinte intr-o ceasca inalta cu toarta. Am asteptat pret de cateva minute comanda, dar numai pentru ca trecusem un fresh de grapefruit (12 lei) si o limonada (8 lei) pe lista dorintelor noastre.

Intarzierea era un semn bun si, intr-adevar, bauturile noastre au fost cat se poate de proaspete si racoroase. Cat despre suvenirurile promise in numele cafenelei, ne-a lamurit pliantul aflat la intrare: aici veti gasi suveniruri si dulciuri “Mozart”.

Am selectat din meniul restaurantului o salata de pui cu grapefruit (18 lei). Si ca sa pastram tonul usor muzical al cafenelei care ne-a ademenit in centrul orasului am putea spune ca este o adevarata simfonie de arome, foarte racoroasa. Va reamintesc, daca vreti sa luati masa in cafeneaua lui Mozart trebuie sa treceti si in restaurantul de alaturi. Vorba unor clienti care au sosit pe terasa tocmai cand plecam noi: “Nu pot sa cred ca intri printr-o strada si iesi prin cealalta!”