Azi este randul proteinelor! Din aminoacizi organismul nostru produce mai multe tipuri de proteine, cu functii diferite. Organismului ii sunt necesari 22 de aminoacizi, 14 pe care ii produce singur, iar 8 pe care trebuie sa ii obtina din alimentatie. Iata care sunt cei 8 aminoacizi esentiali: lisina, fenilalanina, valina, izoleucina, triptofanul, metionina, leucina si histindina. Toate alimentele de originie animala contin acesti aminoacizi.

Proteinele, pe langa faptul ca sunt o sursa excelenta de energie, se regasesc in orice parte a corpului: organe, tesut, oase, nervi, etc. Dupa apa (care se gaseste in proportie de 70% in organism), proteinele sunt cea mai importanta componenta (se regasesc in proportie de 28%).

Proteinele nu sunt depozitate de catre organism, asa cum se intampla in cazul glucidelor si a lipidelor, de aceea este foarte important ca organismul nostru sa-si primeasca portia zilnica de proteine. In plus, organismul nu digera si nu foloseste intreaga cantitate de proteine pe care o ingeri, ci doar 20% din aceasta. Restul de 80% se transforma in calorii.

Necesarul zilnic de proteine se calculeaza in functie de greutatea fiecaruia. In cazul persoanelor cu o greutate normala, la fiecare kilogram este necesar 1 gr de proteine (60 de kilograme = 60 gr de proteine zilnic). In cazul persoanelor supraponderale necesarul zilnic de proteine se va calcula in functie de greutatea ideala pentru varsta si inaltimea persoanei (asadar persoanele supraponderale au nevoie de un aport mai mic de proteine fata de numarul kilogramelor).

Cele mai bogate alimente in proteine sunt: carnea, pestele, ouale, produsele lactate, fasolea, lintea, mazarea, nucile, alunele, fructele de mare, broccoli, bananele, etc. In trecut se credea ca proteinele pot fi procurate doar din carne si produse animale. Insa stiinta a avansat, iar cercetatorii au descoperit ca persoanele complet vegetariene nu au probleme cu nivelul proteinelor ingerate, ci chiar din contra. Proteinele se gasesc atat in fructe, legume, cat si in diferite seminte, asadar consumul de carne nu este obligatoriu.

Tot cercetatorii au confirmat faptul ca un regim prea bogat in proteine duce la mai multe probleme de sanatate si chiar la scurtarea sperantei de viata. Un nivel prea mare de proteine poate provoca maturitate sexuala timpurie, afectarea ficatului, cresterea riscului de osteoporoza, accelerarea eliminarii calciului din organism, cresterea riscului de litiaza renala, cresterea colesterolului, rinichi si ficat supradimensionate in cazul copiilor, favorizarea pierderii zincului din organism.