Ora cafelei poate fi un ritual pentru unii oameni. Este o bautura pentru a impartasi momente si, dincolo de a ne ajuta atunci cand suntem obositi, are contributii benefice si pentru sanatate.

• Daca bei o ceasca de cafea reduce riscul de deces, deoarece contine 10.000 de substante chimice care protejeaza celulele de deteriorare. Acest lucru a fost relevat de un studiu realizat in Marea Britanie, care a analizat efectele bauturii in randul a 500.000 de persoane pe o perioada de 10 ani.

• Un studiu similar a relevat ca, printre 20.000 de oameni, cei peste 45 de ani aveau un risc de deces cu 30% mai mic pentru fiecare doua cani suplimentare pe care le-au baut in fiecare zi.

• De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii creierului si este un protector impotriva dezvoltarii bolilor neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson, conform cercetarilor efectuate de experti.

Acest lucru se datoreaza compusilor chimici din cafea cunoscuti sub numele de fenilindani, care sunt creati in timpul procesului de prajire. Potrivit cercetarilor, aceste substante chimice ajuta la oprirea acumularii a doua proteine ​​toxice in creier, numite tau si beta-amiloid.

• De asemenea, consumul de cafea reduce intre 23 si 50% riscul de a suferi de diabet de tip 2, cel mai frecvent tip. Exista investigatii care ridica acest procent pana la 67%.

De ce reincalzirea cafelei va afecteaza sanatatea?

Reincalzirea cafelei pare o activitate obisnuita, dar conform expertilor, acest lucru nu este recomandat pentru sanatatea ta.

Temperatura este unul dintre aspectele de baza de care trebuie avut grija la o ceasca de cafea. Este foarte obisnuit ca oamenii sa se bucure mai mult atunci cand lichidul este fierbinte sau caldut. Cu toate acestea, se poate intampla destul de des sa ajungi cu o bautura rece in ceasca dupa un timp.

„Cand cafeaua este incalzita a doua oara, au loc diverse schimbari. Caldura face ca moleculele de apa sa se evapore din infuzie, facand materialele aromatizante mai concentrate. Pe masura ce aceste elemente sunt concentrate, aroma se schimba remarcabil, in bautura iese in evidenta aromele amare si acide”, detaliaza o barista profesionista.

Dincolo de schimbarea aromei, nu este indicata reincalzirea cafelei deoarece are loc o alterare a componentelor sale chimice, iar ingerarea acesteia poate fi daunatoare organismului. Potrivit expertului, acidul clorogenic, pe care il contine cafeaua, se descompune atunci cand este supus caldurii si devine acid cafeic si acid chinic, care in concentratii mari pot provoca probleme gastrice.

Cafeaua este alcatuita din aproximativ 28% materie solubila, care este continuta in boabele de cafea prajite. Celelalte 72% sunt fibre de celuloza care nu se dizolva in apa in conditii normale de preparare.

Materia insolubila sunt particule mici care nu au gust, dar sunt perceptibile si produc senzatii in gura; acesta este ceea ce este cunoscut sub numele de corpul cafelei. Pe de alta parte, materia care se dizolva sunt carbohidratii, zaharurile, acizii si lipidele, care dau aroma si consistenta cafelei.

Cafeaua a fost considerata multe lucruri, de la o bautura religioasa, un stimulent pentru forta si vigoare sau un elixir magic cu efecte medicinale, iar astazi are diverse aplicatii in industria alimentara .

De la inovatii in combinatii, de la espresso la caramel macchiato sau frappuccino, pana la dezvoltarea unor tendinte precum cafeaua gourmet si cafeaua organica, care genereaza si oportunitati de reutilizare a deseurilor din plantatiile de cafea.

Consumul se ridica la peste 9,5 milioane de kilograme in lume iar la nivel economic se estimeaza ca aceasta industrie misca peste 67 de miliarde de euro pe an.