Iarna aceasta, mergi la shopping, protejata de atacurile virtuale cu ajutorul lui BitDefender, chiar de pe telefonul tau mobil. BitDefender, liderul romanesc de solutii pentru securitatea online propune o lista de reguli si bune practici in cele ce urmeaza.

Conform Mobile Marketing Association, 59% dintre consumatori vor sa-si foloseasca mobilul pentru a face cumparaturi online. Un alt studiu arata ca 54% dintre retaileri planuiesc sa foloseasca platformele de socializare pentru a-si promova produsele si serviciile in timpul sarbatorilor de iarna.

Acestea fiind spuse, consumatoarele trebuie sa cunoasca riscurile la care se expun, dar si cum se pot proteja impotriva inselatoriilor virtuale, daca vor sa faca cumparaturi online. Tine cont de aceste sfaturi, ca sa faci cumparaturi in siguranta:

Acorda atentie adreselor URL, mai ales daca telefonul tau are un ecran mic.

Ecranele mici nu-ti permit vizualizarea intregii adrese URL. Un link poate sa inceapa cu un nume legitim, pentru ca in realitate el sa te redirectioneze catre un site infectat.

Evita mesajele de la necunoscuti.

Nu deschide link-uri nesolicitate primite prin serviciul de mesagerie al platformelor de socializare. Acestea nu sunt cu nimic diferite de e-mailuri – trateaza ca fiind spam acele mesaje care vor sa te redirectioneze catre un alt site.

Pastreaza pentru tine informatiile personale.

Nu impartasi informatii personale precum numarul de telefon sau adrese si fii selectiv la alegerea prietenilor pe platformele de socializare. Nu uita sa activezi setarile de securitate!

Cautari pe internet, nu recomandari.

Platformele de socializare sunt un instrument bun pentru a cauta idei de cadouri, dar ai grija unde dai click. Peste 50% dintre persoane recomanda un produs sau serviciu pe site-urile de socializare, iar hackerii profita de acest lucru pentru a te directiona catre pagini infectate.

Prea frumos ca sa fie adevarat? Verifica!

Ai gasit un produs sau serviciu pe un site necunoscut, care este mult prea tentant ca sa fie adevarat si vrei sa te asiguri ca nu e o inselatorie la mijloc? Verifica informatia pe site-uri specializate.

Evita sa faci cumparaturi pe internet, daca esti conectat la o retea publica.

Nu introduce date personale daca esti conectat la o retea publica (de exemplu, atunci cand vrei sa faci cumparaturi online dintr-o cafenea) – retelele deschise inlesnesc furtul datelor confidentiale (username, parole si numarul cardului de credit). Si daca e musai sa faci o tranzactie online in astfel de momente, asigura-te ca site-ul dorit accepta conexiuni securizate (“HTTPS” se regaseste in adresa URL), inainte sa introduci orice detalii legate de plata.

Fii generos, daruieste responsabil.

In timpul sarbatorilor, tentatia e mare si e foarte la indemana sa faci donatii pentru diverse proiecte caritabile de pe platformele de socializare. Cu toate acestea, hackerii au demonstrat ca pot infiinta foarte usor astfel de proiecte si apoi redirectiona donatia ta catre conturile lor personale. De asemenea, te pot pacali sa intreprinzi actiuni de ale caror consecinte nu esti constient, precum vizitarea unui website infectat sau instalarea unei aplicatii malitioase.

Foloseste protectie.

In timp ce te pregatesti pentru sarbatori – fie ca planifici o petrecere, faci cumparaturi sau publici fotografii, trebuie sa te protejezi impotriva diferitelor amenintari si scurgeri de informatii, folosind aplicatia pentru Facebook, BitDefender safego. Aceasta monitorizeaza mesajele private si pe cele publicate pe wall si te avertizeaza atunci cand informatiile tale private sunt expuse public. Este cea mai buna metoda de a ramane protejat in timpul sarbatorilor.