La alegerile de duminica, printre vechile partide se gasește si formațiunea politica a lui Beppe Grillo, ce a adunat 50 de fotolii in senat, circa 25% din locurile din Parlament.

Stop cadru!

Cine este acest Beppe Grillo?

Este un comedian si blogger, cu o formațiune politica formata peste noapte, aproape pe genunchi, fara o tradiție politica. A aparut ca din neant, odata cu criza economica si este un raspuns direct al crizei ce mocnește in intreaga clasa politica italiana. Are un discurs clar antisistem (prezent mai mult pe rețelele de media alternativa, rețelele clasice nefiind folosite de el) , anti partide, anti mafiei din partide, anti intregii clase politice.

Mesajul sau este clar: Italia este obosita si slabita de lipsa unei justiții corecte si coerente, populismul si  corupția au patruns peste tot in politica, manariile, șmenurile, șmecheriile sunt peste tot. El este clar in ceea ce va face: un vom colabora cu nici un partid din Parlament (Pier Luigi Bersani are aproape 30%, coaliția Silvio Berlusconi are in jur de 29%), suntem satui de voi toți care ne-ați adus in situația aceasta, afara cu voi, e momentul ca Italia sa fie guvernata de oameni care au legatura directa cu economia si cu viața de zi cu zi.  Oameni care nu mai fura, oameni mai putini, mai eficienți, interesați de altceva decat o viața in puf, oameni care sa nu se uite la pachetul de avantaje ce vine odata cu funcția si numarul spagilor ce se pot aduna intr-un an.

Pentru sceptici, uitați-va la situația economica a Italiei (pe scurt: mandru membru al PIIGS), la cine a guvernat-o (Berlusconi & Co.) si la numarul votanților.   Duminica el a adunat din primul tur de scrutin 25% din locurile din Parlamentul Italiei. Fara a avea in trecut o lista de alegeri la care a mai participat, fara a avea ani de zile in urma in care a aparut la televizor si a creat o imagine.

Italienii de rand sunt satui de demagogie, hoție, corupție si au inceput sa ințeleaga ca raul cel mare nu este « celalalt partid ce a fost inainte la putere si  moștenirea grea din vechea guvernare » ci toata clasa politica. Uimitor ? Da ! Tara care a inventat « la dolce far niente », tara cu una din cele mai scazute rate a productivitații din toata Europa se trezește, si nu oricum. Mesajul lor e clar: “afara  cu voi”. Disperarea si dezorientarea este clara si in realegerea lui Berlusconi, suspectat de fraude, corupție, mafie politica si care a fost dat afara in 2011, aproape in suturi.

Romania

In tot acest timp, in Romania presiunea se aduna.

Sunt inchise fabrici una dupa alta:  fabricile Mechel, Oltchim este in coma, Tarom incepe sa tremure, CFR de mult este in moarte clinica, Posta Romana mai apare din cand in cand la știri; Mittal incepe sa-si pregateasca ieșirea si o situație clara a galeții in care inoata toata Romania nu are nimeni (chiar credeți ca sunt doar atatea?).

La televizor si in ziare apar știri legate doar de conflictul politruc-politruc (am vrut sa scriu Basescu-Ponta, dar am realizat ca toți sunt la fel), ce politruc a mai dat afara alt politruc, pentru a putea fura mai bine, ce fumigena a mai bagat un alt politruc pentru ca facțiunea lui sa faca mai multe șmenuri.  Ce pițipoanca si-a mai tras un politruc, si ce idei mai raspandește un politruc, camuflat in ganditor la moda. La nivelul strazii, costul unei vieți decente  creste, in timp ce luxul conducatorilor romani ramane neschimbat si spectacolul macabru pe scena politica romaneasca merge mai departe nestingherit.

Apropo, pe 3 martie tovarașul Ion Iliescu implinește 83 de ani. Ani tihniți si liniștiți, din care ultimii 30 si i-a petrecut ori la carma Romaniei, ori distrugand-o din urma, ori aplaudand distrugerile puilor sai. Nu vom menționa primii ani in care tov’asu vana in Volgi negre, dușmanii sistemului.  Deoarece ultimii 20 sunt interesanți : sub masca democrației (originala, tovarașe!) a validat distrugerea economiei romanești, plecarea a circa 4 milioane de romani din tara (mai mult decat in ambele razboaie mondiale) si slabirea morala si economica a celor ramași.

Draga cititorule, MAT intreaba: pana cand ii mai lași?

Mircea-Daniel Constantinescu este semnatar al Cartei Libertații Fiscale si membru fondator al Mișcarii Antitaxe.