Forma razboiului si efectele sale asupra pietelor globale in lunile si anii urmatori ar putea determina soarta politica a presedintelui.

Razboiul Rusiei in Ucraina a devenit cea mai mare provocare economica din timpul mandatului presedintelui Biden, amenintand sa impinga lumea intr-o recesiune care ar putea pune in pericol o redresare americana deja fragila.

Combinatia dintre sanctiunile pedepsitoare, sustinute de domnul Biden si aliatii sai, si represaliile Rusiei a ricosat pe pietele globale de alimente si energie, exacerband inflatia deja ridicata si subcotand cresterea globala. Un soc petrolier declansat de invazie a facut ca preturile medii la benzina sa depaseasca 5 dolari pe galon la nivel national in iunie, inainte ca acestea sa scada constant in iulie si august.

 Uniunea Europeana este de asteptat sa puna ultimele retusuri la un plan care ar incerca sa limiteze daunele economice suplimentare prin impunerea unui plafon la pretul pe care Rusia il poate castiga din vanzarea unui baril de petrol exportat. Ideea netestata, conceputa de secretarul de Trezorerie al lui Biden, are ca scop mentinerea fluxului de petrol rusesc pe piata globala, chiar daca Europa continua cu noi restrictii asupra vanzarilor de petrol la Moscova.

In anul urmator, plafonul de pret si alte eforturi de a gestiona consecintele globale ale razboiului ar trebui sa fie principalul obiectiv economic al domnului Biden. Avand putine optiuni legislative disponibile dupa ce partidul sau a pierdut controlul asupra Camerei, dl Biden va trebui sa gaseasca modalitati de a proteja pietele americane de efectele razboiului, inclusiv noi initiative internationale pentru a sustine aprovizionarea cu alimente si a preveni o eventuala criza financiara in cascada in tarile in curs de dezvoltare. .

Domnul Biden si echipa sa economica au petrecut o mare parte din summitul Grupului celor 20 de natiuni luna aceasta, in Bali, Indonezia, punand bazele acestor eforturi. Ei au negociat cu natiunile bogate cele mai bune modalitati de a creste productia mondiala de alimente pentru a inlocui culturile pierdute in Ucraina, in speranta de a ameliora penuria de alimente care a afectat in special tarile cu venituri mai mici. Si au incercat sa intermedieze progresul intr-un sistem care sa salveze mai usor tarile cu venituri mai mici si foarte indatorate – precum Sri Lanka si Ciad – care se confrunta cu crize fiscale, pe masura ce cresterile preturilor provocate de razboi imping bancile centrale sa majoreze ratele dobanzilor si, odata cu acestea, Costurile de imprumut.

Dar cele mai mari decizii economice ale domnului Biden in urmatoarele luni sunt legate de razboi: cum sa sustina cel mai bine rezistenta Ucrainei la invazia rusa si cat de agresiv sa impinga pentru incetarea luptei.

Razboiul a fost o criza umanitara pentru Ucraina, dar „a fost si extrem de costisitor pentru lume”, a spus Gita Gopinath, primul director general adjunct al Fondului Monetar International, care a participat la reuniunile Grupului celor 20. „Ne aflam deja intr-o situatie destul de dificila, chiar si fara o escaladare dramatica.”

Doamna Gopinath a spus ca in timpul summit-ului, „un refren comun din partea tuturor a fost ca razboiul trebuie sa se incheie, deoarece consecintele pentru economie sunt foarte mari”.

Oficialii administratiei sunt de acord ca cea mai buna modalitate de a consolida economia globala in urmatoarele luni ar fi grabirea sfarsitului razboiului – despre care domnul Biden a spus in repetate randuri ca trebuie sa vina in conditiile Ucrainei.

Intre timp, oficialii administratiei spun ca punctul central al eforturilor lor de a minimiza daunele economice este un plan de a impune un plafon al pretului petrolului – la un nivel pe care oficialii europeni inca se tocmesc – asupra exporturilor rusesti. Domnul Biden a impins ideea prin luni de negocieri transcontinentale. Scopul sau este de a mentine milioane de barili de petrol rusesc sa curga pe piata globala, chiar daca sanctiunile europene intra in vigoare – in acelasi timp blocand o reducere a veniturilor de care Moscova are nevoie pentru a-si continua efortul de razboi.

 John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Nationala pentru comunicatii strategice, a declarat reporterilor ca ceea ce are „un impact global foarte acut si semnificativ asupra economiei este razboiul din Ucraina. Si de aceea incercam sa urmam un plafon de pret al petrolului rusesc.”

Planul este in esenta o modalitate de a evita un soc petrolier global potential catastrofal pe care dl. Biden ar fi putut, altfel, sa-l puna in miscare in acest an, cand a incurajat Europa sa urmeze exemplul Americii si sa interzica importurile de petrol rusesc. Oficialii administratiei sunt increzatori ca plafonul va face exact acest lucru, mentinand petrolul pe piata, chiar daca nivelul ridicat al plafonului de pret ii va limita incasarile rusesti.

„Este sigur sa spunem ca suntem optimisti ca un plafon de pret de succes va evita un soc major al pretului energiei”, a declarat Ben Harris, secretarul adjunct pentru politica economica la Departamentul de Trezorerie, intr-un interviu. El a adaugat: „Acesta este un caz de planificare anticipata pentru evitarea unei crize”.

Presedintele are putine optiuni interne daca aceste planuri esueaza. Deoarece partidul sau a pierdut controlul asupra Camerei, domnul Biden va fi aproape sigur limitat in capacitatea sa de a promova noi masuri economice prin Congres in urmatorii doi ani.

Fondul Monetar International si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si-au redus previziunile privind cresterea globala anul viitor, invocand obstacolele persistente ale invaziei ruse.

Razboiul, au declarat liderii Grupului celor 20 de natiuni intr-o declaratie la sfarsitul summit-ului lor de la Bali, „provoaca suferinte umane imense si exacerbeaza fragilitatile existente in economia globala – constrange cresterea, cresterea inflatiei, perturbarea lanturilor de aprovizionare, cresterea energiei. si insecuritatea alimentara si cresterea riscurilor de stabilitate financiara.”

Domnul Biden nu poate pune capat razboiului singur. Dar el poate incerca sa minimizeze durerea economica.

Asta incepe cu plafonul de pret. O interdictie a Uniunii Europene privind importul de petrol rusesc va intra in vigoare luna viitoare. Aceste sanctiuni ar putea arunca milioane de barili de petrol rusesc de pe pietele globale si ar putea duce la cresterea preturilor la titei.

Plafonul de pret incearca sa dezamorseze aceasta posibilitate cu un plan nou, dar neincercat, care sa permita Rusiei sa continue sa vanda petrol pe piata globala, dar cu reducere. Acest lucru ar reduce veniturile din petrol pe care Moscova le foloseste pentru a ajuta la finantarea razboiului. De asemenea, ar mentine preturile la petrol mai stabile si ar evita ceea ce unii prognozori estimeaza ca ar putea ajunge la 7 dolari pe galon de benzina in Statele Unite. Si ar scuti unele tensiuni asupra tarilor in curs de dezvoltare care se lupta din punct de vedere economic, permitandu-le potential sa cumpere petrol rusesc cu o reducere puternica fata de preturile pietei.

Comerciantii de petrol futures par sa impartaseasca increderea administratiei ca planul va functiona: nu au stabilit preturi in nicio perturbare a pietei in lunile urmatoare.

Rusia ar putea in continuare sa riposteze impotriva planului si sa scoata petrolul de pe piata, ducand la cresterea din nou a preturilor, dar si reducand veniturile catre Moscova. De asemenea, ar putea ridica riscuri economice pentru lume prin escaladarea razboiului.

Moscova si-a intensificat recent atacurile cu rachete asupra tintelor ucrainene, inclusiv asupra civililor. O detonare aparent accidentala a unei rachete ucrainene in Polonia a amintit lumii de riscurile unei escalade a conflictului care s-ar putea raspandi dincolo de Ucraina si in Europa si nu numai. Domnul Biden a reusit pana acum sa previna escaladarea, impiedicand conflictul sa afecteze direct aliatii NATO precum Polonia. Mai multe rachete ratacite – sau provocari ale Moscovei – ar putea contesta acest calcul.

Dl Biden insista ca economia americana, cu o piata a fortei de munca care continua sa adauge locuri de munca intr-un ritm fierbinte, este bine pozitionata pentru a suporta orice noi obstacole asupra economiei globale in urma invaziei. Asistentii sai noteaza ca Statele Unite, ca mare producator de energie, nu sufera ca Europa din cauza lipsei de acces la petrol sau gaze naturale rusesti.

Pana acum, el s-a confruntat cu putine presiuni politice interne asupra deciziilor sale din Ucraina. Desi razboiul a umplut buletinele de stiri si a ocupat o mare parte din timpul lui Biden, inclusiv discursuri frecvente, nu a devenit inca o problema electorala. Ucraina nu s-a clasat pe lista celor mai bune 60 de subiecte ale reclamelor de campanie la nivel national in ciclul electoral de mijloc de mandat, potrivit datelor de la AdImpact.

Dar daca domnul Biden doreste realegerea, economia razboiului ar putea juca un rol important. Ar putea creste preturile la gaze, care tind sa afecteze opinia publicului despre presedinte. Inflatia alimentara si energetica incapatanat de mare ar putea determina Rezerva Federala sa ridice ratele dobanzilor mai repede si mai mult decat prevad oficialii in prezent. Acest lucru ar strange frana cresterii si ar creste sansele de recesiune.

Dl Biden a spus in mod repetat ca acele amenintari nu l-ar descuraja sa faca ceea ce credea ca este corect in Ucraina. Intrebat la o conferinta de presa in Spania in aceasta vara, cat timp vor trebui americanii sa plateasca preturi mai mari la gaze ca urmare a razboiului, dl Biden a fost direct. „Atata timp cat este nevoie”, a spus el, „deci Rusia nu poate, de fapt, sa invinga Ucraina si sa treaca dincolo de Ucraina. Aceasta este o pozitie critica, critica pentru lume. Iata-ne.”

Intr-o conferinta de presa desfasurata in Bali in aceasta luna – dupa atat succesul surprinzator la mijlocul mandatului, cat si cateva zile de concentrare a problemelor economice in conversatiile cu liderii straini – domnul Biden nu a specificat nicio actualizare cu privire la cat timp ar putea dura procesul de infrangere a Rusiei si ce taxa pe care o poate avea asupra economiei.