Inainte ca vaccinurile COVID-19 sa fie dezvoltate si distribuite, abordarea stricta a Chinei de a controla virusul a dus la mai putine decese si o rata a mortalitatii mult mai scazuta la un milion de oameni decat in ​​multe alte tari. Dar, in timp ce aceste succese au fost impresionante la sfarsitul anului 2020 si inceputul lui 2021, vaccinurile si tratamentele eficiente au devenit usor disponibile de atunci, ceea ce a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare ca sfarsitul pandemiei este in vizor.

Cu toate acestea, China si-a mentinut regimul strict zero-COVID. Desi aceasta strategie de izolare a salvat multe vieti, ea a incetinit si economia tarii, a exacerbat intreruperile lantului de aprovizionare si a tinut milioane de oameni sub blocare luni de zile.  

 Intr-o manifestare rara de sfidare, multimile din China s-au adunat pentru a treia noapte, in timp ce protestele impotriva restrictiilor Covid s-au raspandit in Beijing, Shanghai si alte orase. Oamenii tineau foi albe de hartie, simbolizand cenzura si i-au cerut presedintelui chinez demisia. 

Miliarde in PIB pierdut

Guvernul Chinei si multe banci de investitii au prezis ca economia sa va creste cu aproximativ 5,5% in 2022, presupunand ca restrictiile COVID-19 vor fi ridicate. In schimb, economia Chinei este acum asteptata sa creasca mai aproape de 3,3% in acest an. Prin reducerea ratei de crestere cu 2,2 puncte procentuale, politica zero-COVID va costa probabil China 384 de miliarde de dolari in PIB pierdut.

Estimarea numarului de vieti salvate prin abordarea zero-COVID necesita in mod necesar unele ipoteze proprii. Potrivit Institutului pentru Valori si Evaluare a Sanatatii al Universitatii din Washington, 244.489 de americani vor fi murit din cauza COVID-19 in acest an.

Sa presupunem ca chinezii au avut aceleasi vaccinuri, rate de vaccinare, atitudini publice si politici de sanatate publica ca si Statele Unite ale Americii: 1.051.300 de chinezi ar fi murit din cauza COVID-19 in acest an – avand in vedere ca populatia chineza este de 4,3 ori mai mare decat cea a SUA – mai degraba decat Numarul probabil al mortilor din China este de 6.968. Renuntarea la 384 de miliarde de dolari pentru a salva 1.051.300 de vieti inseamna ca politica chineza a plasat o valoare medie de cel putin 365.262 de dolari pentru fiecare viata salvata.

O analiza cost-beneficiu necesita atribuirea unei valori monetare vietii. Guvernele trebuie sa faca acest lucru pentru a lua decizii politice informate si pentru a determina cum sa despagubeasca victimele accidentelor si dezastrelor. Acest calcul, cunoscut sub numele de „valoarea unei vieti statistice” (VSL) este adesea estimat prin observarea cat de mult sunt dispusi sa plateasca oamenii pentru a reduce un anumit risc. In SUA, VSL utilizat de agentiile guvernamentale este de aproximativ 9 milioane de dolari.

Ce valoreaza o viata?

Deci, care este valoarea unei vieti statistice chineze? Se poate evalua acest lucru prin raportul veniturilor pe cap de locuitor din cele doua tari. Venitul chinez pe cap de locuitor a fost de 12.359 USD in 2021, sau 19.338 USD atunci cand este ajustat pentru puterea de cumparare, comparativ cu 69.288 USD in SUA. Prin urmare, VSL chinezesc este de 1,3 milioane USD pana la 2,1 milioane USD.

Prin aceste cifre, abordarea zero-COVID ar putea trece cu usurinta testul cost-beneficiu, deoarece valoarea vietilor pe care le-a salvat ar fi de 3,6 pana la 5,8 ori valoarea productiei economice pierdute.

O alta abordare pentru a estima valoarea unei vieti statistice chineze este sa ne uitam la despagubirile banesti pe care legile chinezesti o prevad in cazurile de deces din cauza accidentelor rutiere sau industriale. Pentru decesul unei persoane mai mici de 60 de ani, de exemplu, despagubirea ar fi de 20 de ori venitul disponibil mediu anual la locul de resedinta al victimei. Pentru decesele celor mai mari de 75 de ani, acesta ar fi de cinci ori venitul mediu anual. Alte componente – inclusiv suferinta emotionala, costurile funerare si sprijinul pentru copiii sub 18 ani – pot fi considerate cu generozitate a fi de cinci ori venitul mediu anual.

Avand in vedere ca venitul disponibil mediu anual in China este de aproximativ 10.000 de dolari, viata unei persoane mai mici de 60 de ani ar fi evaluata la 250.000 de dolari, iar viata unei persoane mai in varsta de 75 de ani ar fi de 100.000 de dolari. Chiar daca luam cea mai mare dintre aceste estimari (250.000 USD), ar fi totusi cu 30% mai putin decat minimul necesar pentru a justifica costul abordarii stricte zero-COVID.

Pentru ca polita sa treaca testul conform acestei estimari VSL, numarul de decese pe care le-a prevenit ar trebui sa fie aproape de doua milioane. Acest lucru nu este complet neplauzibil, avand in vedere eficacitatea mai scazuta a vaccinurilor chinezesti si posibilitatea ca spitalele sa fie coplesite de la un focar masiv.

Aceste calcule ar putea fi modificate in multe feluri.

Urmati exemplul Singapore, dar nu al Americii

In special, beneficiile pot fi suplimentate de economiile din reducerea spitalizarilor legate de COVID, in timp ce costurile pot fi crescute de stresul si de bunastarea redusa cu care se confrunta chinezii ca urmare a blocajelor frecvente si a testarii COVID. In orice caz, nu putem exclude posibilitatea ca abordarea Chinei zero-COVID sa treaca un test cost-beneficiu.

In acelasi timp, China ar putea intreprinde mai multe actiuni pentru a face politica actuala de izolare mai putin necesara. In special, chinezii nu trebuie sa-i imite pe americani; in schimb, pot urma exemplele din Singapore si Japonia prin adoptarea celor mai eficiente vaccinuri si cresterea ratelor de vaccinare.

Daca China ar fi adoptat abordarea Singapore si Japonia, estimez ca aproximativ 183.000 de oameni ar fi murit din cauza virusului in 2022. Desi acest numar este inca mult mai mare decat numarul de decese atribuite gripei in China in 2019, este semnificativ mai mic decat tara ar experimenta daca ar adopta modelul Americii.

Lasand in urma masurile zero COVID, China ar putea experimenta o revenire puternica a cresterii economice fara un numar inacceptabil de mare de decese cauzate de COVID-19.