Apple a anuntat planuri de a realiza cel mai recent model de telefon al sau, iPhone 14, in India, o piatra de hotar semnificativa in strategia companiei de a diversifica productia in afara Chinei.

Se preconizeaza ca cinci procente din productia iPhone 14 se va muta in tara in acest an, mult mai devreme decat anticipasera analistii.

Pana in 2025, un sfert din toate iPhone-urile pe care compania le produce ar putea fi produse in India, spun analistii.

Apple produce iPhone-uri in statul Tamil Nadu, din sudul Indiei, din 2017.

Dar decizia de a-si realiza modelul emblematic in India este un pas demn de remarcat, deoarece tensiunile comerciale dintre Beijing si Washington nu arata semne de slabire.

Miscarea isi asuma, de asemenea, semnificatie in contextul „reducerii riscurilor” a lantului global de aprovizionare, care este in curs de desfasurare din cauza politicii „zero-Covid” a Chinei.

„China plus unu”

Abordarea dura a Beijingului pentru eradicarea pandemiei a dus la blocaje industriale si intreruperi la scara larga ale lantului de aprovizionare.

Drept urmare, firmele globale adopta din ce in ce mai mult o strategie „plus unu” – sau evita sa investeasca doar in China – pentru a-si reorienta lanturile de aprovizionare.

„Companiile nu mai sunt dispuse sa stea si sa astepte o schimbare de politica in China sau sa-si puna ouale intr-un singur cos pentru nevoile lor de aprovizionare”, a declarat Oscar De Bok.

„Vor sa se asigure ca au doua sau trei alternative”, a spus dl De Bok, adaugand ca aceasta tendinta spre „omni-sourcing” a avut beneficiari clari in tari precum India, Vietnam si Mexic.

Domnul De Bok a fost in capitala financiara a Indiei, Mumbai, pentru a anunta o investitie de 500 de milioane de euro (49 de milioane de dolari; 43 de milioane de lire sterline) pentru a dubla capacitatea de depozitare si numarul de angajati ai DHL in urmatorii cinci ani.

El a spus ca acest angajament a fost determinat, partial, de cresterea investitiilor straine in sectoare precum productia si electronica, in care guvernul primului ministru Narendra Modi a oferit stimulente financiare companiilor care doresc sa faca din India centrul de productie.

Ca parte a acestei scheme de stimulente legate de productie (PLI), conglomeratul minier Vedanta Resources a alocat si investitii de aproape 20 de miliarde de dolari (17 miliarde de lire sterline) pentru a infiinta o fabrica de semiconductori in India, in colaborare cu gigantul taiwanez de productie de electronice Foxconn.

Anil Agarwal, presedintele Vedanta Resources, a declarat ca lumea cauta sa adopte o strategie „China plus unu” si ca „India este in mod clar intr-un punct favorabil”.

Avantaj India

India, care este a treia economie din Asia, a muncit din greu pentru a se pozitiona ca un centru de productie si export atractiv pentru multinationale.

Are o piata interna mare si multe talente low-cost.

Cu o crestere a PIB-ului in intervalul de 6-7% si o inflatie generala mai modesta decat in ​​multe alte parti ale lumii, India a fost una dintre economiile majore cu cele mai bune performante in acest an.

Exporturile sale de marfuri au depasit pragul de 400 de miliarde de dolari dupa ce au stagnat la stagiul de 300 de miliarde de dolari timp de aproape un deceniu.

Pe langa operatiunile fiscale, administratia lui Modi a dat, de asemenea, un impuls major pactelor comerciale bilaterale, in incercarea de a integra India mai profund in lanturile globale de aprovizionare si de a-si schimba imaginea de partener de negociere notoriu de lent.

Intreprinderile au salutat aceste initiative.

Dar abordarea Indiei cu privire la liberalizarea comertului, spun expertii, a fost un pas inainte, trei pasi inapoi.

Graba de a semna acorduri de liber schimb pentru a imbunatati accesul pe piata si a reduce tarifele a fost insotita de strigate de auto-incredere si de taxe care au crescut pentru cel putin 3.000 de articole, multe dintre ele pe inputuri critice in procesele de productie.

In privat, multe companii straine se plang si de lipsa unor conditii de concurenta echitabile si protectionismul in crestere.

Intreprinderile mici si mijlocii – coloana vertebrala a economiei Indiei – continua sa aiba greutati sa navigheze in birocratia bizantina a Indiei. Reformele cu adevarat perturbatoare privind achizitia de terenuri si acordarea mai rapida de licente au fost evazive, spun expertii. Iar infrastructura slaba ramane un punct de conflict major.

„Apple este cu siguranta o poveste de succes pana acum, dar pentru a transforma India intr-un centru de productie va fi nevoie nu doar de investitii mari, ci si de un ecosistem care sustine IMM-urile [Intreprinderile Mici si Mijlocii]”, spune Mihir Sharma, director la Observer Research Foundation. (ORF).

„Este prea devreme pentru a spune daca toate aceste investitii vor fi facute la scara si daca vor fi sustenabile in timp”.

Sharma spune ca IMM-urile – care angajeaza o mare parte din forta de munca din India – au fost in mare parte excluse din schema de stimulente fiscale a dlui Modi.

Potrivit ORF, cu exceptia textilelor si a imbracamintei, schema nu acopera alte industrii de productie cu forta de munca intensiva, care ar putea permite Indiei sa foloseasca in mod semnificativ strategia de crestere bazata pe export si sa creeze locuri de munca pentru cei 12 milioane de indieni care se alatura fortei de munca in fiecare an. .

Sharma adauga ca India va trebui sa-si imbunatateasca forta de munca si sa creeze „un climat de afaceri mai primitor” pentru a putea concura cu alte economii asiatice.

Thailanda, Vietnam si Coreea de Sud – toate se situeaza semnificativ peste India in clasamentul Ease of Doing Business al Bancii Mondiale. Vietnamul a creat, de asemenea, un plan general pentru 2030 pentru a construi un coridor de infrastructura integrat, critic pentru productia de masa.

Punct critic

Dar, in ciuda acestor provocari uzate de timp, India se afla intr-o pozitie mai buna decat oricand pentru a valorifica aceasta „oportunitate istorica”, spune Alex Capri.

El spune ca anumite „noduri concentrate cheie” din India – state sudice precum Tamil Nadu, Telangana si Regiunea Capitalei Nationale din nord – sunt bine pregatite sa dezvolte o masa critica in productie, pe masura ce SUA si aliatii sai se decupleaza de China. .

Acest lucru este probabil sa declanseze o era a federalismului competitiv intre state.

India ar putea beneficia, de asemenea, de faptul ca companiile tehnologice taiwaneze isi muta capacitatea in tara in cadrul unor aranjamente de „friend-shoring” pentru a profita de disponibilitatea usoara a talentelor ieftine, adauga domnul Capri.

Deci este acesta un punct de basculanta?

„Unul dintre prietenii mei indieni mi-a spus ca India nu rateaza niciodata o oportunitate… sa ratez o oportunitate. Dar cred ca de data aceasta este diferit”, spune domnul Capri.