Un proiect de 18 miliarde de lire sterline pentru a conecta Marea Britanie cu o ferma eoliana si solara uriasa din Sahara printr-un cablu submarin a fost amanat cu cel putin un an din cauza revoltelor politice din Westminster.

Startup-ul energetic Xlinks spera sa furnizeze 8% din sursele de energie ale Marii Britanii printr-un cablu de 3.800 km care leaga Marocul de Regatul Unit, care va alimenta 7 m de case pana in 2030.

Se astepta ca proiectul sa inceapa sa genereze energie pana in 2027. Cu toate acestea, aceasta data-tinta pare acum putin probabila.

Presedintele executiv al Xlinks, Sir Dave Lewis, un fost director executiv al Tesco, a avertizat ca recentele tulburari politice care au declansat trei prim-ministri in mai putin de sase luni si-au oprit progresul.

El a incercat sa obtina un „contract pentru diferenta” guvernamental – un mecanism prin care subventiile publice sunt folosite pentru a oferi generatoarelor cu emisii scazute de carbon, cum ar fi parcurile eoliene, un pret fix pentru energie. Aranjamentul urmareste sa incurajeze investitiile facand veniturile mai previzibile.

 Lewis a spus: „Am petrecut mult timp cu secretarul de afaceri de atunci [Kwasi Kwarteng] care a spus: „Ne place foarte mult, dar trebuie sa treaca prin Trezorerie”. A fost o analiza cu Trezoreria, Cabinetul si departamentul de afaceri, care a fost foarte pozitiva.

„Apoi ne-am intors la ei pentru a incepe detaliul si lumea politica a explodat si, ca urmare, totul s-a oprit. Si toata lumea s-a schimbat, asa ca parca ai incepe din nou.

„Timpul este important pentru Regatul Unit pentru a-si indeplini ambitiile nete zero, pentru a asigura aprovizionarea cu energie si pentru a reduce facturile. Am pierdut un an.”

Xlinks a fost fondata in 2019 de directorul sau executiv, Simon Morrish, care a dezvoltat afacerea de servicii de mediu Ground Control in Marea Britanie.

Cand legatura Maroc-Marea Britanie este finalizata, Xlinks se asteapta sa genereze 20 de ore de energie regenerabila fiabila pe zi, utilizand soarele din Sahara si conditiile pline de aer pe timp de noapte.

Planul este de a construi aproape 12 m panouri solare si 530 de parcuri eoliene pe suprafata de 960 km patrati a desertului. Site-ul, din regiunea Guelmim-Oued Noun, va avea, de asemenea, 20 de gigawati ora de stocare a bateriei.

Cablul care transporta puterea de la amplasament va imbratisa coasta marocana, apoi va trece de-a lungul Portugaliei, nordul Spaniei si Franta, inainte de a se intoarce in jurul Insulelor Scilly pentru a se termina la Alverdiscott in nordul Devon, unde Xlinks a convenit deja sa conexiuni de 1,8 gigawati.

Marocul are o industrie eoliana, solara si hidroelectrica consacrata, iar intensitatea sa solara, o masura a puterii de generare, este a doua dupa Egipt si dublu fata de cea a Regatului Unit, potrivit datelor de la Xlinks.

Liniile electrice vor fi asezate de cea mai mare nava de cabluri din lume si ingropate sub fundul marii pentru a atenua riscul de deteriorare a barcilor de pescuit. Compania este in proces de studiere a fundului marii si de obtinere a permiselor offshore.

Xlinks spera sa obtina un pret de exercitiu de 48 de lire sterline pe megawat ora, mai mic decat cei 92,50 de lire sterline convenite pentru centrala nucleara Hinkley Point C amanata din Somerset.

Compania sustine ca, in ciuda amplorii proiectului, acesta poate fi mai fiabil pentru securitatea aprovizionarii cu energie din Regatul Unit decat optiunile interne, deoarece energia eoliana din Marea Britanie poate fi foarte variabila. National Grid a emis, iar ulterior a anulat pregatirile pentru lansarea planului sau de iarna de urgenta, dupa ce energia eoliana si solara scazuta au lasat rezervele limitate.

Lewis a investit personal in proiectul Xlinks, impreuna cu Octopus Energy si fondatorul sau Greg Jackson.

Cererea in crestere pentru energie regenerabila a extins aprovizionarea in industrie. Ca raspuns, compania sora XLCC intentioneaza sa construiasca doua fabrici pentru fabricarea de cabluri in Hunterston, pe coasta de vest a Scotiei, si o alta intr-un site care nu a fost inca anuntat din nord-estul Angliei. Primul a primit autorizatie de planificare in iunie si este de asteptat sa creeze 900 de locuri de munca.

Lewis, care a lucrat pentru compania de bunuri de larg consum Unilever timp de 27 de ani, a devenit directorul executiv al Tesco in 2014. A trebuit sa abordeze rapid o gaura neagra contabila si este creditat ca a transformat cel mai mare retailer din Marea Britanie inainte de a pleca in 2020. Acum este presedintele Haleon. , compania de bunuri de larg consum s-a desprins de la GlaxoSmithKline la inceputul acestui an.