Peste 10.000 de oameni de stiinta, oficiali guvernamentali si activisti s-au reunit la Montreal pentru cea mai importanta conferinta din lume privind biodiversitatea, dornici sa incheie un acord pentru a stopa pierderea habitatelor din intreaga lume si a pastra ecosistemele sensibile.

Summitul ONU Cop15 pentru biodiversitate va vedea tarile negociind tintele acestui deceniu pentru protejarea naturii dupa mai bine de doi ani de intarzieri legate de pandemie.

Exista sperante tot mai mari ca summitul nu va aduce doar un plan de salvare a lumii naturale, ci ar putea, de asemenea, sa inceapa sa repare rupturile profunde dintre co-gazde, China si Canada.

In ultimele saptamani, Canada a acuzat un cetatean chinez pentru spionaj, a pretins ca China a intervenit intr-o alegere federala si a deschis o investigatie asupra unei presupuse retele secrete de „posturi de politie” ilegale operate de China in Toronto. La recentul summit G20 de la Jakarta, presedintele chinez, Xi Jinping, l-a mustrat public pe premierul canadian, Justin Trudeau, dupa ce oficialii canadieni au divulgat detalii despre conversatia lor.

„Cand te uiti la ceea ce s-a intamplat recent, Canada nu este gustul lunii la Beijing. Presedintele Xi are foarte putina consideratie pentru premierul Trudeau”, a declarat Guy Saint-Jacques, fostul ambasador al Canadei in China. „Si, in timp ce China datoreaza Canada pentru gazduirea acestui summit, oficialii nu vor dori sa faca tot posibilul sa laude Canada in vreun fel sau sa fie considerati recunoscatori.”

Summitul Cop15, amanat de pandemia de coronavirus si de politicile stricte de sanatate publica ale Chinei, era programat initial sa aiba loc la Kunming, China, dar a fost mutat la Montreal cand Canada a fost de acord sa cogazduiasca evenimentul.

Cop15 a fost initial programat sa aiba loc in Kunming, China, dar a fost mutat la Montreal. Fotografie: Reuters

Trudeau planuieste sa participe, dar China nu a emis invitatii liderilor mondiali, iar Saint-Jacques suspecteaza ca oficialii sunt dornici sa mentina evenimentul la un „nivel de lucru”, evitand mare parte din fastul asociat adunarilor globale.

„Daca ar fi avut loc in China, ai fi pariat ca ar fi fost trimise invitatii pentru a-l folosi cat mai deplin posibil in scopuri propagandistice”, a spus Saint-Jacques, care anterior a fost negociator sef si ambasador al Canadei pentru schimbarile climatice. „Dar reputatia Chinei a luat o bataie in ultimii ani… si asa ca, in multe privinte, ei se uita probabil la Cop15 pentru a-si slefui imaginea.”

China ramane cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera, responsabil pentru aproape 30% din totalul global si, in ciuda eforturilor sale de a opri desertificarea in regiunile sale nordice, tara se confrunta cu o problema majora de biodiversitate. Cu toate acestea, China este si tara care investeste cel mai mult in tehnologia regenerabila, in special solara si eoliana.

In ciuda conflictului recent cu Canada, Saint-Jacques a remarcat ca cele doua tari au colaborat de mult timp la proiecte de mediu – o posibila zona de comun in saptamanile urmatoare.

Timp de zeci de ani, Canada a ajutat la finantarea proiectelor de mediu in China prin intermediul agentiei sale internationale de dezvoltare, inclusiv managementul forestier, studierea ecologiei pajistilor si formarea oamenilor de stiinta si inginerilor. Canada a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea, finantarea si gazduirea Consiliului Chinez pentru Cooperare Internationala pentru Mediu si Dezvoltare. In prima sa vizita in China in 2016 in calitate de prim-ministru, Trudeau a schitat un plan al Parcurilor Canada pentru a ajuta la dezvoltarea unei retele de parcuri nationale in China.

Lynette Ong, profesor de stiinte politice si cercetator in China, a declarat ca Beijingul vede din ce in ce mai mult nevoia de actiuni prompte si indraznete asupra mediului.

„Miza este prea mare pentru ca disputele bilaterale sa stea in cale”, a spus ea.

Expertii care studiaza politica politicii climatice spun ca natura intalnirilor in sine ar putea ajuta la remedierea divergentelor.

„Oamenii considera adesea aceste conferinte masive ca pe un mare festival de discutii”, a spus Kathryn Harrison, profesor de stiinte politice la Universitatea din British Columbia, care se concentreaza pe politica climatica. „Este usor sa fii cinic pentru ca, sincer, am facut atat de putine progrese.”

Cu toate acestea, Harrison a spus ca negocierile au implicat functionari publici si birocrati care nu simt presiunile unor dispute diplomatice mai largi. „Este usor sa subestimati cati oameni sunt la aceste intalniri care sunt profund angajati sa incerce sa avanseze lucrurile intr-un mod pozitiv si carora le pasa cu adevarat de clima si biodiversitate. De aceea sunt acolo.”

Ministrii de externe si de mediu ai Canadei au spus ca sunt optimisti ca cele doua tari ar putea lucra din nou impreuna.

„In ciuda unor provocari si dificultati pe care le avem pe alte fronturi… problemele globale pot fi rezolvate lucrand impreuna”, a spus ministrul mediului, Steven Guilbeault. „Nicio tara, oricat de puternica din punct de vedere economic, politic sau militar, nu poate face totul de la sine.”