Guvernul lui Rishi Sunak „merge inapoi” in construirea unei economii mai ecologice si nu are un plan de crestere pentru a atenua lovitura recesiunii, a declarat seful principalului grup de lobby de afaceri din Marea Britanie.

Tony Danker, directorul general al Confederatiei Industriei Britanice (CBI), a declarat ca lipsa de ambitie a premierului pentru economia cu emisii scazute de carbon ii lasa pe sefii de afaceri „confuzi si dezamagiti” dupa progresele inregistrate sub Boris Johnson.

Argumentand ca guvernul si-a pierdut „cel mai mare campion” in cabinetul pentru cresterea economica ecologica, cand Johnson a parasit numarul 10, Danker a spus: „In termeni bruti, majoritatea afacerilor cred ca guvernul merge inapoi pe verde, dupa ce a progresat in ultimii cinci ani. .”

El a spus ca acest lucru duce la „ingrijorare reala si raspandita” in salile de consiliu ale companiilor din intreaga tara, deoarece sefii cred ca economia cu emisii scazute de carbon a viitorului este un domeniu in care Marea Britanie ar putea deveni lider mondial.

Avertizand ca un „premiu competitiv” este pus in pericol, Danker a spus ca firmele doresc mai multe actiuni din partea guvernului privind captarea carbonului, finantarea durabila in orasul Londrei, energia eoliana pe uscat si investitiile in surse regenerabile. „Guvernul este ciudat de tacut si de reticent fata de toate parghiile pentru cresterea verde.”

Danker a spus ca esecul de a incuraja afacerile sa investeasca in proiecte ecologice si alte scheme de crestere a productivitatii afecteaza perspectivele pentru economia britanica.

Publicand o evaluare slaba in cele mai recente previziuni economice, CBI a declarat ca Marea Britanie in 2023 va ramane afectata de inflatie ridicata, crestere economica slaba, investitii scazute in afaceri si deficit cronic de muncitori.

Reflectand impozite mai mari, o strangere a veniturilor gospodariilor si o perspectiva mai slaba de crestere, a spus ca investitiile in afaceri de la sfarsitul anului 2024 sunt pe cale sa ramana cu 9% sub nivelul din decembrie 2019, inainte de lovirea pandemiei de Covid.

Danker a spus: „Tara nu are un plan de crestere. Exista o multime de semne de rau augur despre recesiune si vanturi in contra. Ceea ce ne lipseste este orice motiv sa credem in increderea in investitii sau un cadru de piata pentru crestere, venit de la guvern.”

Jeremy Hunt a folosit discursul sau de declaratie de toamna  pentru a sustine ca Marea Britanie ar putea profita de „libertatile Brexit” pentru a reduce reglementarile in cinci industrii cheie in crestere: tehnologie digitala, stiinte ale vietii, industrii ecologice, servicii financiare si productie avansata.

Totusi, cancelarul a confirmat, de asemenea, ca rata generala a impozitului pe profit va creste cu sase puncte procentuale, de la 19% la 25% din aprilie, si ca programul de reducere a investitiilor al guvernului se va incheia.

Cu scopul de a restabili increderea investitorilor in guvern dupa mini-bugetul dezastruos al lui Liz Truss, Hunt a sugerat ca taxele mai mari ar trebui sa faca parte din planul pentru a arata ca Marea Britanie isi poate plati drumul, acordand in acelasi timp prioritate stabilitatii financiare si scaderea inflatiei ca preconditii pentru cresterea economica.

Seful CBI a spus ca sefii companiei au inteles obiectivele guvernului, dar el a avertizat ca exista pericolul ca firmele sa se retraga de la investitiile in Marea Britanie fara un plan mai solid de crestere din partea guvernului.

„Nu ar trebui sa incercam formula Liz Truss si Kwasi Kwarteng pentru crestere, adica sa reducem impozitele tuturor si sa crestem consumul. Dar ar trebui sa incercam sa stimulam investitiile in afaceri.”

CBI a spus ca penuria cronica de muncitori necesita un sistem de imigrare mai flexibil, precum si mai multe investitii in educatie si formare. Ea a cerut sa fie abandonata interzicerea de facto a eolianului pe uscat si ca guvernul sa ofere companiilor scutiri de taxe pentru investitiile de crestere a productivitatii.

Vine cu economia care se asteapta sa fi cazut deja intr-o recesiune in al treilea trimestru al anul 2022, cand PIB-ul s-a redus cu 0,2%. Grupul de afaceri a declarat ca se asteapta ca recesiunea sa dureze pana la sfarsitul anului 2023, cu niveluri ridicate ale inflatiei, alaturi de scaderea investitiilor in afaceri de la jumatatea anului si o scadere a cheltuielilor de consum pe parcursul unui an.

Danker a spus: „Este important ca Marea Britanie sa se lupte in sfarsit cu investitiile in afaceri. Cred ca Rishi Sunak intelege asta. Afacerile recunosc asta. Si totusi nu avem o strategie pentru asta.”