Clasicul cult din 1974 „Black Christmas”, regizat de Bob Clark, a captivat fanii de groaza de zeci de ani si a dat nastere a doua remake-uri de cand a fost lansat. Craciunul negru a deschis calea pentru filme precum Halloween si a dat tonul tropilor slasher peste tot. Un lucru care plaseaza acest slasher iconic mai presus de restul sunt radacinile sale intr-o legenda urbana populara, precum si intr-un criminal din viata reala. Asa este, toti iubitorii de crime adevarate, „Black Christmas” se bazeaza pe o poveste reala despre crime adevarate care a avut loc in Montreal, Canada.

Craciunul negru este despre un grup de fete din sora in timpul vacantei de Craciun care incep sa primeasca apeluri telefonice amenintatoare. Aceste amenintari se transforma in acte fizice de violenta, pe masura ce femeile incearca sa-si dea seama cine este ucigasul si unde se ascunde. Pe masura ce femeile sunt luate una cate una, ele descopera curand ca ucigasul tulburat este in casa cu ele. Suna familiar? Asta pentru ca una dintre inspiratiile pentru scenariu, scris de Ray Moore , vine din legenda urbana „The Babysitter and the Man Upstairs”. Aceasta legenda urbana a dat nastere mai tarziu filmului When A Stranger Calls.

 Doar blocati apelul

Moore a scris initial scenariul cu titlul Stop Me si a folosit inspiratii din legenda urbana pentru a forma intriga Craciunului Negru . Legenda urbana, scrisa initial in anii 1960, a devenit foarte populara in anii 1970 si prezenta o babysitter hartuita de apelurile telefonice de la un strain. In legenda urbana, apelantul infiorator ii spune in mod repetat dadacii sa „verifice copiii”, facand-o suficient de nelinistita pentru a suna politia. Dadaca il tine pe strain la telefon suficient de mult pentru a fi urmarit, unde afla ca strainul este ascuns in casa. Moore a folosit baza acestei legende urbane pentru a construi un complot si o poveste proprie, care sa trimita fiori pe spectatorii.

Visul unui adevarat iubitor de crime

Si mai infricosator, „Black Christmas”se bazeaza si pe evenimente adevarate care au avut loc in orasul Westmount, Montreal, in noiembrie 1943. Crima din viata reala a fost cea a lui George Webster, un baiat de 14 ani care si-a lovit mama pana la moarte cu o minge de baseball in casa familiei lor. Fratele, sora lui si un prieten de familie au suferit, de asemenea, rani la cap de la liliac, dar nu au murit din cauza lui George. Un motiv pentru atacuri nu a fost niciodata descris si, desi a fost considerat responsabil penal si acuzat de uciderea mamei sale la 28 februarie 1944, a fost declarat inapt pentru a fi judecat si transferat la un spital de boli psihice. Au existat unele speculatii ca filmul a fost inspirat de crimele lui Wayne Boden, cunoscut sub numele de „Violatorul vampirului”, care au avut loc tot la Montreal, dar intre anii 1969 si 1971. In 2020, Nick Mancuso, actorul care l-a interpretat pe ucigas in „Black Christmas” , a confirmat cu The Telegraph ca crimele lui George Webster au fost de fapt inspiratia pe care Moore a folosit-o.

 Fiind deja inradacinat in adevarata crima, „Black Christmas” aproape ca a fost numit Stop Me. Rationamentul pentru acest posibil nume a fost sa faca referire la William Heirens, alias The Lipstick Killer, care a ucis trei femei in Chicago intre 1945 si 1946. Heirens a scris „opreste-ma” cu ruj la locul crimei, iar pseudonimul i-a ramas din acea zi inainte. .

 Podcasturile, emisiunile si filmele despre crime adevarate sunt in tendinte in acest moment si au fost in ultimii zece ani. Fanii de groaza si fanii crimelor adevarate se pot bucura in acest sezon de sarbatori cand ies de „Black Christmas” si se relaxeaza la sunetele linistitoare ale unui clasic cult „inspirat de evenimente adevarate”.