Sam Bankman-Fried, celebrul antreprenor cripto al carui imperiu se confrunta acum cu faliment, a declarat la prima sa aparitie publica de cand a renuntat la functia de CEO al FTX, ca nu „a incercat sa comita frauda”.

Bankman-Fried, a insistat intr-un interviu  ca a fost „socat” de prabusirea firmei sale.

„Am fost incantat de FTX in urma cu o luna… Am fost socat de ceea ce s-a intamplat”, a spus Bankman-Fried, adaugand: „Am subestimat substantial cum ar putea arata amploarea prabusirii pietei si viteza acesteia”.

Un numar tot mai mare de autoritati de reglementare investigheaza pe Bankman-Fried si fosta sa companie, iar consecintele prabusirii FTX doar se extind.

Noul CEO al companiei, John Ray III, a declarat in declaratiile de faliment ca, in cariera sa de 40 de ani, nu a vazut niciodata „un esec atat de complet al controalelor corporative si o absenta atat de completa a informatiilor financiare demne de incredere”. Ray a depus marturie in fata Comitetului pentru Servicii Financiare a Camerei pe 13 decembrie 2022.

Consecintele mai largi ale industriei continua, de asemenea, sa se manifeste, firma cripto BlockFi care a depus faliment saptamana trecuta. Si miercuri, una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume, Kraken, a anuntat ca va concedia 1.100 de lucratori, aproape o treime din personalul sau.

Cativa alti vorbitori de la eveniment au dat si ei din cap la consecinte.

CEO-ul BlackRock, Larry Fink, a recunoscut ca compania sa a investit 24 de milioane de dolari in FTX si a prezis ca multe companii cripto nu vor mai exista pentru mult timp.

Bankman-Fried, in varsta de 30 de ani, a zburat sus in lunile inainte ca schimbul de criptomonede sa explodeze brusc. FTX a semnat un acord de licenta cu o arena sportiva importanta din SUA si a difuzat o reclama pentru Super Bowl plina de stele iarna trecuta. Si pe masura ce piata a devenit din ce in ce mai volatila, alungand investitorii de pe piata si fortand jucatorii importanti din industrie sa-si inchida operatiunile, el a preluat mantaua „cavalerului alb” al industriei, introducand firmele insolvente in imperiul sau intins.

Insa vastul imperiu al regelui cripto s-a prabusit cand publicatia de cripto comert CoinDesk a publicat un articol care ridica ingrijorari cu privire la solvabilitatea afacerilor lui Bankman-Fried pe 2 noiembrie 2022.

In centrul raportului a fost un bilant scurs de la compania sora a FTX, Alameda Research, care a aratat ca sprijinul financiar al companiei a constat in principal din tokenul FTT auto-inventat de FTX – un activ digital care, la fel ca multe criptomonede, este predispus la fluctuatii de pret. 

La cateva zile dupa raportul CoinDesk, rivalul FTX Binance a anuntat ca isi va vinde detinerile FTX, declansand o serie de retrageri in stilul bancilor. Putin mai mult de o saptamana mai tarziu, FTX a solicitat protectia impotriva falimentului din capitolul 11, dupa ce nu a reusit sa stranga capitalul de urgenta necesar pentru a returna fondurile utilizatorilor si a continua sa functioneze.

Bankman-Fried a declarat miercuri ca FTX a fost o afacere profitabila in crestere, dar a adaugat ca ii lipseste latimea de banda pentru a conduce doua companii simultan.

„Nu am avut atentia pentru asta si am fost nervos de un conflict de interese intre cei doi”, a spus el despre FTX si Alameda.

„Cand te intorci in 2019, FTX si Alameda erau foarte conectate in mai multe moduri”, a spus el audientei.

FTX, care a condus o operatiune mai slaba decat multi dintre concurentii sai, nu a reusit sa angajeze un contabil intern si cartile sale nu au fost niciodata auditate in cei trei ani de activitate.

Bankman-Fried a continuat sa insiste ca filiala americana a FTX este pe deplin solvabila si „ar putea fi deschisa astazi”.

El a continuat sa reitereze angajamentele anterioare de a se concentra asupra clientilor sai.

“Uite, am avut o luna proasta. Nu a fost deloc distractiv pentru mine, dar nu asta conteaza aici. Ceea ce conteaza sunt milioanele de clienti. Ceea ce conteaza aici sunt partile interesate din FTX”, a spus Bankman-Fried. El nu a detaliat modul in care compania va restitui fondurile pierdute clientilor si investitorilor sai.

In prima zi a audierilor de faliment, avocatii FTX au pictat o imagine a gestiunii gresite si a lipsei de supraveghere sub conducerea Bankman-Fried, care au precipitat dezintegrarea rapida a companiei.  

„Ati asistat, probabil, la una dintre cele mai bruste si mai dificile prabusiri din istoria Americii corporative”, a declarat un avocat al FTX, James Bromley, in cadrul audierii.

Bankman-Fried si asociatii sai au dat unda verde a cheltuielilor generoase, inclusiv 300 de milioane de dolari pentru achizitii imobiliare din Bahamas pentru angajatii FTX si Alameda, potrivit dosarelor actualilor avocati FTX. 

Autoritatile din SUA, inclusiv Securities and Exchange Commission si Cyber ​​Crimes Unit a biroului procurorului american din sudul New York-ului, precum si autoritatile de reglementare din Bahamas, investigheaza colapsul.

Chiar inainte ca FTX sa se prabuseasca, industria s-a confruntat cu o recesiune post-Covid si o serie de companii mai mici s-au prabusit in timpul primaverii si verii.  Bitcoin se tranzactiona la aproximativ 17.000 de dolari, aproximativ un sfert din valoarea sa de varf din toamna anului 2021.