Sam Bankman-Fried parea de neoprit.

Tanarul in varsta de 30 de ani si-a construit un imperiu de afaceri de 21 de miliarde de lire sterline si a fost CEO-ul FTX, al doilea cel mai mare schimb de criptomonede din lume.

Peste un milion de clienti din intreaga lume foloseau platforma sa pentru a cumpara active precum Bitcoin – adementi de reclame pline de stele care faceau ca totul sa para simplu si sigur.

 Bankman-Fried – cunoscut sub numele de SBF pe scurt – devenise si unul dintre cele mai mari nume din industria cripto, compania sa intervenind pentru a salva firmele mai mici dupa ce acestea au ajuns in faliment.

Dar, in doar trei zile, o serie de acuzatii-bomba au dus la prabusirea spectaculoasa a FTX si la un faliment propriu.

Averea personala a lui Bankman-Fried a scazut cu 94% in 24 de ore – cea mai mare cadere de o zi suferita vreodata de un miliardar.

Sute de mii de oameni nu pot beneficia de economiile lor – aproximativ 80.000 dintre ei in Marea Britanie.

Sume uriase de bani au disparut din schimb, pe fondul acuzatiilor ca fondurile clientilor au fost gestionate prost.

Nemaifiind miliardar, Bankman-Fried spune ca averea sa neta a scazut la 100.000 de dolari (80.000 de lire sterline) dupa disparitia FTX – si a recunoscut ca a fost o „luna proasta”.

Dar in curand ar putea deveni mult mai rau pentru Bankman-Fried. Au fost lansate acum anchete penale cu privire la prabusirea companiei, investitorii vatamati depunand o serie de procese.

Deci, ce urmeaza pentru „Crypto King” destituit, de ce a crescut si a cazut atat de repede imperiul sau digital si unde a lasat aceasta industrie deja batuta?

Un antreprenor „altruist”.

Nascut in California, un baiat de afis pentru „altruism efectiv” (a se imbogati pentru a da bani pentru cauze bune), un absent si un vegan, Bankman-Fried este in multe privinte departe de imparatii machiavelici din vremurile trecute.

Totusi, SBF a reusit sa creeze un imperiu care l-ar face chiar si pe Julius Caesar sa aiba ochi verzi.

Povestea lui Bankman-Fried – care nu este deloc una de zdrente pana la bogatie – incepe in zona bogata din San Francisco Bay, unde a urmat o scoala de 56.000 de dolari pe an.

Dupa ce a absolvit Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SBF s-a mutat pe Wall Street – si mai tarziu si-a infiintat propria afacere de tranzactionare numita Alameda Research.

Cofondatorul sau, Tara Mac Aulay, a parasit afacerea in 2018, in parte din cauza „preocuparilor legate de managementul riscurilor si de etica in afaceri”.

Dupa ce a participat la un eveniment de criptomoneda, Bankman-Fried a parasit SUA si s-a mutat in Hong Kong, unde a fondat FTX.

Boom-ul FTX

FTX a fost creat pentru a permite oamenilor sa cumpere criptomonede folosind lire sterline si dolari. A fost laudat pentru interfata sa usor de utilizat – si a facut bani percepand comisioane mici pentru fiecare tranzactie.

Pana in iulie 2021, FTX avea peste un milion de utilizatori si era al treilea cel mai mare schimb de criptomonede ca volum – castigand investitii de la firme importante, inclusiv SoftBank si Sequoia Capital.

In septembrie a aceluiasi an, Bankman-Fried si-a mutat afacerea in paradisul fiscal din Bahamas – in parte, a sustinut el, din cauza represiunii impotriva criptomonedei de catre China.

Odata stabilit in Caraibe, Bankman-Fried – un jucator pasionat care a fost acuzat candva ca a jucat League of Legends in timpul unei intalniri de afaceri – a investit intr-un penthouse de mai multe milioane de dolari pe malul apei.

Proprietatea de lux, cu vedere la o zona folosita pentru filmarea scenei in care Daniel Craig a iesit celebru din apa in Casino Royale, a fost folosita si ca birou de acasa pentru Bankman-Fried si pana la noua dintre adeptii sai FTX.

 Sub conducerea SBF, FTX s-a comercializat agresiv. A platit 135 de milioane de dolari (110 de milioane de lire sterline) pentru drepturile de denumire a unei arene utilizate de echipa de baschet Miami Heat.

Starul tenisului Naomi Osaka si legenda NFL Tom Brady au intrat in parteneriate de mare profil cu bursa – aparand in reclame TV si achizitionand pachete de actiuni din afacere.

Si in timpul Super Bowl-ului de la inceputul acestui an, FTX a cheltuit milioane pentru un spot TV de 60 de secunde cu starul Curb Your Enthusiasm Larry David – o reclama care nu a imbatranit bine.

Anuntul l-a aratat pe David calatorind prin veacuri si respingand inventii, inclusiv roata, furculita si toaleta – mergand pana in zilele noastre, unde i s-a spus ca FTX este o „modalitate sigura si usoara de a intra in cripto”.

„Ehhhhh, nu cred”, spune comediantul in reclama. „Si niciodata nu gresesc cu chestiile astea. Niciodata”.

YouTube Din cauza preferintelor dvs. privind consimtamantul, nu puteti vedea acest lucru. Deschide Optiuni de confidentialitate

Bustul FTX

In aprilie anul acesta, Bankman-Fried si-a consolidat statutul – aparand pe scena la un eveniment cu fostul presedinte american Bill Clinton si fostul premier al Marii Britanii Tony Blair.

SBF a sustinut, de asemenea, campania prezidentiala a lui Joe Biden impotriva lui Donald Trump, in valoare de peste 5 milioane de dolari (4,1 milioane de lire sterline), facandu-l al doilea cel mai mare sustinator financiar al politicianului.

Dar in luna noiembrie 2022, rapoartele au inceput sa sugereze probleme la FTX din cauza legaturilor sale stranse cu prima afacere a lui Bankman-Fried, Alameda Research.

FTX si-a creat propriul token numit FTT, care a fost conceput pentru a oferi reduceri si stimulente clientilor bursei. Valoarea totala a tuturor jetoanelor FTT in circulatie a fost de 2,65 miliarde de lire sterline, ceea ce o face una dintre cele mai mari criptomonede din lume.

Un document scurs obtinut de publicatia cripto CoinDesk a dezvaluit ca Alameda Research avea o cantitate semnificativa de FTT in bilantul sau – ridicand intrebari serioase cu privire la sanatatea acestei firme de tranzactionare.

Asta l-a speriat pe Changpeng Zhao – un investitor timpuriu in FTX care conduce Binance, cea mai mare bursa din lume.

 Intr-o miscare dramatica, Zhao, care s-a certat cu Bankman-Fried in legatura cu viitorul reglementarii cripto, a anuntat ca Binance va vinde jetoanele FTT din cartile sale – o suma in valoare de 529 de milioane de dolari (430 de milioane de lire sterline).

Anuntul a declansat o scadere uriasa a valorii FTT, care si-a pierdut 95% din valoarea sa de la inceputul crizei. Intre timp, investitorii s-au grabit la FTX pentru a-si retrage cripto-ul, temandu-se de colapsul acesteia.

Se estimeaza ca cererile de retragere in valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari (5,2 miliarde de lire sterline) au fost facute in trei zile, impingand FTX intr-o criza financiara.

Binance a spus ca va lua in considerare achizitionarea FTX – dar un director a spus ca a fost nevoie de doar doua ore de due diligence pentru a concluziona ca compania nu poate fi salvata.

In aceeasi zi, FTX a depus faliment in statul american Delaware – cu datorii de cel putin 10 miliarde de dolari (8,2 miliarde de lire sterline).

Utilizatorii nu pot acum sa-si retraga economiile din schimb si ar putea trece ani inainte sa-si vada din nou banii.

Lucrurile au mers apoi din rau in mai rau. La cateva ore dupa faliment, clientii ingrijorati au primit o noua lovitura dupa ce FTX a fost piratat – oficialii estimand ca 600 de milioane de dolari (490 de milioane de lire sterline) au fost extrasi din schimb.

Bankman-Fried a provocat, de asemenea, furie atunci cand a postat pe Twitter „CE S-A INTAMPLAT”, cate o scrisoare, intr-un fir de mai multe zile – ducand la critici ca era surd de ton, in timp ce utilizatorii erau disperati dupa actualizari despre ceea ce se intampla.

De atunci au aparut acuzatii de practici comerciale dubioase, raportand ca FTX a folosit fondurile clientilor pentru a acoperi pierderile la compania sa sora Alameda Research, pana la 8 miliarde de lire sterline fiind mutate in secret. Bankman-Fried a spus ca „nu conducea” operatiunile Alameda si „nu stia exact ce se intampla”.

In alta parte, s-a sustinut ca Bankman-Fried a stabilit o „usa din spate” in sistemul de contabilitate al FTX, care a permis mutarea banilor din afacere fara ca alti directori sa fie alertati. Antreprenorul a negat ca acesta ar fi fost cazul.

De asemenea, Financial Times a mai raportat ca fondurile clientilor au disparut de pana la 8 miliarde de dolari (6,5 miliarde de lire sterline) din FTX – iar acum, noua conducere a bursei a ramas sa ia piese.

Noul CEO al FTX este John Ray, care si-a facut un nume dupa ce a condus firma de energie Enron prin procedurile de faliment la inceputul anilor 2000. Compania majora se prabusise pe fondul dezvaluirilor despre frauda contabila si coruptie pe scara larga.

Subliniind gravitatea starii schimbului de criptomonede, domnul Ray a scris intr-o declaratie de faliment: „Niciodata in cariera mea nu am vazut un esec atat de complet al controalelor corporative si o absenta atat de completa a informatiilor financiare de incredere ca aici.

„De la integritatea sistemelor compromise si supravegherea defectuoasa a reglementarilor in strainatate, pana la concentrarea controlului in mainile unui grup foarte mic de indivizi neexperimentati, nesofisticati si potential compromisi, aceasta situatie este fara precedent”.

Un avocat de faliment al noii conduceri a FTX a spus mai tarziu ca Bankman-Fried a condus compania ca „fiefd personal” – iar afacerea a suferit „una dintre cele mai bruste si mai dificile prabusiri din istoria corporatistei Americii”.

Bankman-Fried si-a cerut scuze in mod repetat – spunand ca „se innebuneste” cu modul in care a gestionat afacerea – si a acordat o serie de interviuri de mare profil, in ciuda faptului ca a fost sfatuit sa nu faca acest lucru de catre avocati.

El si-a exprimat, de asemenea, temerile ca unii clienti care aveau cripto-blocat in FTX ar putea primi inapoi doar 20% pana la 25% din economiile lor.

El a spus: „Nu am incercat niciodata sa comit fraude pe nimeni. Am fost incantat de perspectivele FTX in urma cu o luna. Am vazut-o ca pe o afacere infloritoare, in crestere. Am fost socat de ceea ce s-a intamplat in aceasta luna”.

SBF a fost, de asemenea, intrebat despre afirmatiile ca el si colegii de lucru din penthouse-ul sau ar fi un grup poliamoros care a intrat si iesit din relatii unul cu celalalt si a organizat petreceri alimentate cu droguri.

El a declarat: „Cand aveam petreceri, ne jucam jocuri de societate si 20% dintre oameni aveau trei sferturi de bere fiecare sau ceva de genul asta. Iar noi ceilalti nu beam nimic. Nu am vazut. orice consum ilegal de droguri in jurul meu – stii, la birou sau la aceste petreceri.”

Si vorbind cu Good Morning America, SBF a adaugat: „Am trait cu o gramada de cupluri monogame cand am fost aici, dintre care unii s-au casatorit de-a lungul timpului petrecut aici. Nu cunosc relatii poliamoroase in cadrul FTX”.

 Dar viitorul?

Investitorii de zi cu zi si unele firme de top din SUA au pierdut in prabusirea FTX.

O companie de creditare criptografica numita BlockFi a fost acum pusa in faliment ca urmare directa a disparitiei acestui schimb si ar putea urma mai multe.

Intre timp, viitorul altor afaceri pe care FTX le achizitionase este incert.

Undele de soc au fost in mare parte limitate in sectorul cripto si nu s-au raspandit pe pietele traditionale.

Cu toate acestea, expertii in domeniu spun ca vor exista ramificatii in lumea reala in viitor.

Eddie Donmez, influencer financiar si analist de piata globala, a declarat ca afacerile cripto se vor confrunta cu mai multe reglementari in viitor.

El a declarat: „Pe termen scurt, contagiunea a fost pe piata cripto si, in timp ce termenul scurt a fost foarte rau, ingrozitor, pentru criptomoneda ceea ce cred este ca ar putea fi un test acid pentru reglementare.

„Desi exista intotdeauna actori rai implicati in orice industrie in care sunt implicati bani, acesta ar putea fi un lucru bun pe termen lung pentru cripto”.

Dl Donmez a mai spus ca crede ca intregul episod FTX este ceva care ar trebui sa-i faca pe oameni sa se ridice si sa asculte.

El a adaugat: „Aceasta poveste este de interes pentru public, deoarece exista cativa jucatori importanti care au fost pacaliti de un copil care joaca jocuri pe computer in cadrul intalnirilor de investitii.

„Demonstreaza ca toata lumea poate gresi din cand in cand.”

Katharine Wooller, de la firma de asigurari cripto Coincover, a adaugat: „Cred ca asta va aduce reglementari. Puristii cripto vor spune nu, deoarece este impotriva a ceea ce cred ei ca este in centrul cripto, dar trebuie sa existe mai multe reglementari, nu mai putine.”

Prabusirea FTX este o alta lovitura de ciocan pentru credibilitatea criptomonedelor – pretul Bitcoin scazand cu 75% din noiembrie 2021.

Dar entuziastii Bitcoin spun ca disparitia acestei companii arata de ce este important ca investitorii sa stocheze cripto-urile pe propriile dispozitive, mai degraba decat sa le incredinteze unui schimb.

Exista putine semne ca conditiile se vor imbunatati in acest sector infam volatil in curand – si daca a doua cea mai mare bursa din lume poate da faliment, nicio companie cripto nu este in siguranta.