Raportul Competitivitatii Globale 2013-2014, prezentat miercuri de Forumul Economic Mondial (WEF), aduce o veste buna pentru Romania. Tara noastra a reusit sa urce doua pozitii comparativ cu anul trecut, ocupand locul 76. Potrivit informatiilor date publicitatii de WEF, Romania a obtinut, pe o scala de la unu la sapte, un scor general de 4,13 puncte (in crestere fata de 4,07 puncte anul trecut).

Topul celor mai competitive state din lume este condus de Elvetia, care de cinci ani isi pastreaza pozitia de lider, in raportul actual avand un scor de 5,67 puncte.Locul secund a revenit Singapore ( 5,61 puncte), iar pozitia a treia este ocupata de Finlanda ( 5,54 puncte). Pe locul patru este Germania ( 5,51 puncte), iar pe cinci SUA ( 5,48). Clasamentul continua cu Suedia- locul 6 ( 5,48 puncte), Hong-Kong- locul 7 ( 5,47 puncte), Olanda- locul 8 ( 5,42 puncte), Japonia- locul 9 ( 5,40 puncte) si Marea Britanie- locul 10 ( 5,37 puncte).

Asa cum am mai spus Romania se afla in cea de a doua jumatate a clasamentului. Tara noastra a fost depasita de state precum Polonia (locul 42), Cehia (46), Ungaria (63) si Croatia (75). In schimb, a devansat Slovacia (78), Republica Moldova (89) si Grecia (91).

Analistii WEF noteaza faptul ca Indonezia a inregistrat una din cele mai mari cresteri in acest an urcand 12 pozitii pana pe locul 38. In schimb, unele din statele din Orientul Mijlociu au inregistrat cele mai mari scaderi, de exemplu Egiptul a pierdut 11 locuri pana pe pozitia 118 in timp ce Iranul a pierdut 16 locuri pana la pozitia 82.Raportul a fost realizat pe baza intervievarii a 15.000 de directori de companii din 144 de tari.

Analistii sustin ca din acest raport se desprind trei mesaje cheie. Primul este acela ca stimularea inovatiei duce la cresterea competitivitatii si la cresterea economica si asta o demostraza cele 5 state din top: Elvetia, Singapore, Germania, Finlanda si SUA. Al doilea mesaj De asemenea, s-a constatat o indepartare de politicile de tip “pompier” practicate in primii ani de criza, ceea ce a dus la evitarea multor situatii de risc care ar fi putut aparea in ultimul an. Multe state europene si-au restructurat semnificativ economiile, ceea ce a fost esential. “Desigur ca mai sunt restructurari de facut si nu doar in Europa pentru a mentine ritmul de crestere”, spun analistii. Un al treilea mesaj pe care specialistii il transmit este acela ca tarile trebuie sa se axeze pe cooperarea la nivel de lideri in fiecare societate: guverne, mediu de afaceri si societate civila.”Doar lucrand impreuna ca o echipa putem aduce economia mondiala inapoi pe lina de plutire”, concluzioneaza Jennifer Blanke, economist-sef in cadrul Forumul Economic Mondial.