In urma cu 2 zile, s-a implinit un an de la moartea artistei britanice, Amy Winehouse. Artista, decedata pe 23 iulie, se lupta de ani de zile cu viciile alcoolului si stupefiantelor. Desi a trecut prin cabinetele mai multor specialisti, niciunul nu a reusit sa o faca pe Amy sa renunte de tot la ele.

Desi initial s-a speculat ca Amy Winehouse a murit din cauza excesului de stupefiante, raportul medical a dezvaluit o alta cauza a decesului. Se pare ca artista a consumat foarte mult alcool, lucru care a dus la moartea ei rapida si neasteptata.

Daca fanii artistei si-au petrecut ziua de 23 iulie ascultand piesele preferate de la Amy, tatal regretatei artiste, Mitch Winehouse a comemorat un an de la moartea fiicei sale printr-o slujba evreiasca care a avut loc in casa lui Amy. Dupa aceasta slujba, a urmat o petrecere in barul preferat al lui Amy, Jazz After Dark.

Mitch Winehouse a scos pe piata o carte intitulata “Amy, My Daughter”, iar banii din vanzarile obtinute se vor dona fundatiei “Amy Winehouse Foundation”.

Bantuita de ingeri si demoni deopotriva, insa atat de talentata incat parea ca “vine de pe alta planeta” (Quincy Jones), Amy Winehouse a readus in prim plan senzualitatea muzicii soul, entuziasmandu-si fanii cu vocea sa care, odata auzita, nu mai putea fi ignorata. Si nici nu a fost, mai ales dupa ce albumul Back To Black a fost raspltit cu cinci premii Grammy (printre care si cel pentru Song Of The Year, acordat melodiei Rehab si cel pentru Best New Artist) pentru fuziunea sa inegalabila de armonii soul si ritmuri provocatoare de jazz si blues.

Fanii si criticii deopotriva au aclamat puternic farmecul sau necizelat, umorul incisiv si combinatia unica de jazz si soul care-i caracterizeaza muzica si i-au recunoscut talentul incontestabil de compozitor al unei muzici profund personale, de o candoare brutala.

Daca in America a fost nevoie de putin mai mult timp pentru ca publicul sa o descopere pe Amy, in Marea Britanie, acordurile de jazz ale albumului Frank – subtilul debut al artistei – i-a adus acesteia o nominalizare la premiile Mercury in 2004 si un premiu Ivor Novello in acelasi an.

Se pare ca britanicii au stiut inca de pe atunci ceea ce noi am aflat abia acum: ca farmecul lui Winehouse reiese tocmai din defectele sale, din scenele in care intra perfect in pielea personajului unei femei lipsite de scrupule, ca in videoclipul piesei You Know I’m No Good, sau cel al iubitei seducatoare, in Back To Black si Tears Dry On Their Own.

Simplu spus, Amy Winehouse a transformat necazurile prin care trecea in evergreen-uri, a fost un star al muzicii pop aparent imperfect intr-o lume prea dura pentru a-i putea tine piept.