Completam seria elementelor nutritive cu vitaminele si mineralele necesare organismului. Acestea se gasesc in special in fructe, legume, peste, lactate si oua, iar deficitele pot provoca probleme de sanatate. Organismul tau are nevoie zilnic de un aport de vitamine si minerale, deoarece ajuta la dezvoltarea acestuia. Sa descoperim insa si mai multe lucruri interesante despre vitamine si minerale.

Vitaminele sunt compusi chimici care favorizeaza metabolismul si ajuta la dezvoltarea organismului. Exista 13 vitamine, impartite in vitamine liposolubile (solubile in grasimi: vitaminele A, D, E, K) si vitamine hidrosolubile (solubile in apa: vitamina C si complexul de vitamine B).

Vitaminele liposolubile sunt cele care raman mai mult timp in organism si care se depoziteaza. Din acest motiv, un exces de vitamine liposolubile pot dauna sanatatii. Pe de cealalta parte, vitaminele hidrasolubile se pierd foarte repede din organism, si este extrem de important inlocuirea acestora in permanenta. Mai mult, fiind vorba de vitamine solubile in apa, acestea se distrug mult mai usor la temperaturi ridicate, asadar este bine sa consumi fructele sau legumele crude, pentru a profita din plin de vitaminele acestora.

Dietele drastice sau alimentatia dezechilibrata pot cauza carente de vitamine. La fel de bine ai putea avea deficiente de vitamine in timpul unei sarcini (deoarece organismul are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a sustine fatul) sau in timpul administrarii anumitor tratamente (care perturba flora intestinala si astfel absorbtia vitaminelor este ingreunata).

Mineralele difera de vitamine, deoarece sunt compusi anorganici. Mineralele sunt vitale pentru majoritatea functiilor fiziologice, precum activitatea cerebrala, structura sistemului osos, reactii celulare, echilibrul apei in corp si multe altele, insa nu furnizeaza organismului energie. Principalele minerale de care corpul tau are nevoie sunt fosforul si calciul (care ajuta la formarea oaselor), sodiul si potasiul (care regleaza sistemul nervos), seleniul (care previne distrugerea celulelor), fierul (care intra in compozitia sangelui) si cromul (care mentine nivelul glicemiei).

Cantitatea zilnica de minerale depinde foarte mult de o clasificare facuta de catre cercetatori. Daca de macrominerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu si sulf) avem nevoie in cantitati mai mari (miligrame sau grame, zilnic), de microminerale (fier, zinc, iod, cupru, crom si seleniu) avem nevoie in cantitati foarte mici (cateva micrograme pana la maxim 1 miligram pe zi).

Cercetatorii spun ca 5 portii zilnice de fructe si legume sunt suficiente pentru aportul zilnic necesar de vitamine si minerale. In plus, alimentatia bogata in legume si fructe previne aparitia bolilor cardiovasculare, a obezitatii, a osteoporozei si anumitor tipuri de cancer.