Cobaltul este un oligoelement esential pentru organism si metabolismul celular. Poate fi gasit in sol, aer, apa si plante, dar cel mai bun mod prin care il putem obtine este prin alimente.

Cobaltul face parte din vitamina B12 si se masoara in micrograme, avem nevoie de 8 mcg pe zi, care sunt furnizate de dieta. Acesta este un oligoelement necesar pentru echilibrarea dietelor vegetariene, administrat ca supliment.

Cu toate acestea, excesul de cobalt, mai ales atunci cand este prezent in concentratii mari in aer, poate afecta plamanii, ducand la boli precum pneumonia si astmul.

Unele efecte negative pe care excesul de cobalt le are asupra organismului sunt probleme cu inima, probleme cu tiroida, varsaturi, greata si probleme de vedere. Acest lucru apare mai des la persoanele care lucreaza cu cobalt.

Beneficiile alimentelor cu cobalt

1. Este foarte util pentru tratarea anemiei, mai ales la femeile insarcinate, deoarece stimuleaza productia de globule rosii. Desi acest lucru nu se datoreaza cu adevarat cobaltului, ci pentru ca acest element face parte din vitamina B12.

2. Dupa cum am mentionat, cobaltul este o parte fundamentala a vitaminei B12, care, la randul sau, face parte din procesul de formare si intretinere a globulelor rosii.

3. Actioneaza ca un vasodilatator si ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

4. Stimuleaza absorbtia fierului si iodului.

5. Cobaltul actioneaza si ca antispastic si previne osteoartrita.

6. Regleaza sistemul nervos deoarece pare sa ajute la repararea mielinei, care inconjoara si protejeaza celulele nervoase.

7. Ajuta la reglarea si stimularea productiei unor coenzime.

Alimente care contin cobalt

Multe alimente contin cobalt si, deoarece aportul zilnic al acestuia este atat de minim (8 mcg), este foarte usor cu o dieta sanatoasa sa indeplineasca aceste cerinte.

Cobalt se gaseste in: peste, carne, ficat, stridii, lapte, usturoi, ceapa, linte, smochine, coaja de orez, germeni de grau, drojdie de bere, alune, nuci, cereale integrale, ridichi, smochine, sfecla, fasole, ginseng, varza alba sau lucerna.

Vitaminele de care creierul are nevoie pentru a fi sanatos

Vitamina A este esentiala pentru a mentine o memorie buna si pentru a pastra celulele creierului pentru mai mult timp. Gasiti aceasta vitamina in fructe precum mango, papaya si pepene galben si in alte alimente precum morcovi si dovleac.

Vitamina C ajuta, de asemenea, la prevenirea declinului cognitiv datorita proprietatilor sale antioxidante. De fapt, atunci cand receptorii neuronali nu functioneaza corect, poate fi un simptom al deficientei de vitamina C.

Fructele precum kiwi, capsunile si portocalele sunt bogate in vitamina C, la fel ca ardeii rosii, varza si fructele de padure.

Iar setul complet de vitamine B este, de asemenea, esential pentru a ne mentine creierul in stare optima.Vitamina B1 previne imbatranirea creierului si este foarte utila persoanelor care sufera de depresie, deoarece ajuta la imbunatatirea starii de spirit a acestora; Il gasesti in alimente precum peste, pui, porc si vita, se gaseste si in fructe, legume, cereale integrale si nuci.

Vitamina B6 ajuta la formarea neurotransmitatorilor precum dopamina, epinefrina, norepinefrina si altele; Il gasesti in alimente precum orezul, cartofii, laptele, ouale, carnea cum ar fi curcanul, puiul, carnea de vita, carnea de porc si fructele de mare. De asemenea, in leguminoase precum lintea, altele precum boia si nuci.

Vitamina B9 colaboreaza la transportul oxigenului pentru ca acesta sa fie mai rapid; Il puteti gasi in spanac, sparanghel, leguminoase, cereale integrale, orez brun, nuci, in special arahide, fructe precum pepene galben, avocado, banane si portocale si ovaz.

Iar Vitamina B12 este necesara pentru formarea celulelor si a acizilor grasi, necesari pentru buna functionare a creierului. Il gasesti in alimente precum puiul, curcanul, pastravul, somonul si carnea de vita, si in derivate precum laptele, ouale, iaurtul si, de asemenea, in cerealele integrale.