Cum se recunoaste insuficienta renala cronica?
Exista o serie de simptome care pot semnala aparitia acestei afectiuni. Aici ne referim la stare generala de rau, oboseala la eforturi bine tolerate altadata, senzatia de lipsa de aer, valori ale tensiunii arteriale mai mari decat de obicei, insotite de dureri de cap (mai ales in ceafa), pocnituri in urechi, vedere incetosata, ameteli, necesitate de urinare mai des si mai mult, in special pe timpul noptii, sau picioare umflate. Daca sunt depistate o parte din aceste semne, se impune consultarea de urgenta a unui medic.
Cand este necesara dializa?
Alimentatia pacientului hemodializat
Care este cea mai indicata dieta in cazul pacientilor care urmeaza un tratament de hemodializa? La modul general, el trebuie sa manance cat mai variat si sa se evite excesele. Trebuie avut grija la dulciuri, e mai bine sa se aleaga mai degraba alimentele proaspete, necoservate si sa se evite grasimile.
Grasimile – Cele mai indicate sunt grasimile vegetale, care sunt mai putin daunatoare organismului.
Sodiul (Sarea) – O dieta cu prea multa sare duce la retinerea apei in organism, ceea ce poate produce cresterea in greutate, umflarea picioarelor, dificultati de respiratie, hipertensiune arteriala, iar pe termen lung – insuficienta cardiaca. Este indicat sa se evite alimentele prelucrate, iar la gatit sa se adauge alte condimente fara sare, care pot imbunatati gustul mancarii (cimbrisor, busuioc, sofran). Atentie, sarea fara sodiu existenta in farmacii este total contraindicata la pacientii hemodializati!
Glucidele – Sunt extrem de importante pentru asigurarea energiei. Surse de glucide pot fi cerealele, cartofii, painea, orezul, fructele si legumele, precum si zaharul, mierea sau dulciurile in general. Dar nu trebuie consumat zahar in cantitati mari sau prea des.
Proteinele – Odata cu inceperea tratamentului, se pot consuma cu incredere carne, lapte, oua sau branzeturi.
Fosforul – Alimentele bogate in fosfor, cum ar fi branza topita, cascavalul, mezelurile, bauturile carbogazoase, conservele de orice tip sau praful de copt trebuie evitate.
Potasiul – Contribuie la functionarea normala a nervilor si a muschilor si la reglarea batailor inimii. Dar trebuie avut grija sa nu se depaseasca limita normala, care poate fi aflata consultand un medic. Recomandat ar fi sa se evite anumite fructe precum kiwi sau fructele uscate, care au un continut foarte mare de potasiu.
Consumul de lichide – Foarte important pentru pacientii de hemodializa este sa se limiteze consumul de lichide. De asemenea, ei nu trebuie sa manance sarat pentru ca sarea stimuleaza setea. In meniul zilnic, e bine sa se evite alimentele care contin pana la 99% apa, cum ar fi ciorbe, iaurt, fructe sau legume.
Acestea sunt reguli generale de alimentatie pentru o persoana ce urmeaza un tratament de hemodializa. insa este foarte important ca dieta sa fie stabilita cu ajutorul unui medic.