Functionarea sistemului nostru nervos gazduieste procese extrem de complexe de transmitere a impulsurilor nervoase si a substantelor chimice, neurotransmisia fiind principalul fenomen care permite neurotransmitatorilor sa circule prin sistemul nostru nervos, permitand de la functionarea corecta a organelor pana la reglarea emotionala.

Una dintre componentele principale implicate in aceasta neurotransmisie sunt receptorii neuronali sau neuroreceptorii . Pe parcursul acestui articol vom vorbi despre principalele sale caracteristici si functionare, precum si despre diferitele clasificari si tipuri principale.

Ce sunt receptorii neuronali?

In intregul cadru care permite transmiterea substantelor chimice tipice proceselor de neurotransmisie, gasim receptori neuronali sau neuroreceptori. Aceste elemente mici sunt complexe de proteine, adica sunt formate din proteine ​​si sunt localizate in membranele celulare ale neuronului .

In timpul neurotransmisiei, substantele chimice gasite in spatiul intercelular, cum ar fi neurotransmitatorii, intalnesc membrana celulara, de-a lungul careia se afla receptorii neuronali. Cand un neurotransmitator se loveste de receptorul sau corespunzator, ei se vor lega si declanseaza o serie de modificari in interiorul celulei.

Prin urmare, un receptor membranar este o piesa esentiala a mecanismului molecular care permite comunicarea chimica intre celule. Este necesar sa precizam ca un receptor neuronal este un tip specific de receptor care se leaga exclusiv doar cu o serie de neurotransmitatori si nu cu alte tipuri de molecule.

Putem gasi neuroreceptori atat in ​​celulele presinaptice, cat si in celulele postsinaptice. In primul, exista asa-numitii autoreceptori , care au scopul de a recapta neurotransmitatorii eliberati de aceeasi celula, oferind feedback si mediend cantitatea de neurotransmitatori eliberati.

Cu toate acestea, atunci cand acestea sunt pe celulele postsinaptice, receptorii neuronali primesc semnale care pot declansa un potential electric . Aceasta regleaza activitatea canalelor ionice. Influxul de ioni de-a lungul canalelor ionice deschise din cauza neurotransmisiei chimice poate modifica potentialul de membrana al unui neuron, rezultand un semnal care calatoreste in josul axonului si este transmis intre neuroni si chiar dincolo de intreaga retea neuronala.

Este la fel cu un receptor senzorial?

Raspunsul este nu. In timp ce receptorii neuronali sunt agenti mici gasiti in membranele celulare a caror misiune este de a transmite informatii prin recaptarea unor neurotransmitatori specifici , receptorii senzoriali se refera la terminatii nervoase specializate gasite in organele senzoriale.

Pe tot corpul nostru (piele, ochi, limba, urechi etc.) gasim mii de terminatii nervoase a caror misiune principala este de a primi stimuli externi si de a transporta aceasta informatie catre restul sistemului nervos, provocand astfel tot felul de raspunsuri corporale si senzatii.

Tipuri de receptori neuronali in functie de modul de actiune

Exista doua tipuri principale de neuroreceptori care pot fi clasificati in functie de functia lor. Acestia sunt receptorii ionotropi si receptorii metabotropi.

1. Receptorii ionotropi

Prin receptori ionotropi intelegem acei receptori prin care ionii pot trece . Ele sunt considerate ca un grup de canale transmembranare care se deschid sau se inchid ca raspuns la legarea unui mesager chimic, adica un neurotransmitator, care se numeste „ligand”.

Locul de legare al acestor liganzi pe receptori este de obicei localizat pe o portiune diferita a proteinei. Legarea directa dintre receptor si ligand determina deschiderea sau inchiderea caracteristica canalelor ionice; comparativ cu metabotropicele care folosesc asa-numitii mesageri secundi.

Functionarea canalelor ionice va fi, de asemenea, diferita in functie de tensiune , adica se deschid sau se inchid in functie de potentialul membranei. In acelasi mod, exista canale ionice care se activeaza prin intindere, ceea ce inseamna ca indeplinesc o functie sau alta in functie de deformarea mecanica a membranei celulare.

2. Receptorii metabotropi

Spre deosebire de receptorii ionotropi care transmit direct, receptorii metabotropi nu au canale, asa ca folosesc un al doilea mesager gasit in interiorul celulei. Adica efectueaza o neurotransmisie chimica indirecta.

Acesti receptori sunt de obicei cuplati la proteinele G si, in timp ce receptorii ionici pot excita sau inhiba un raspuns, receptorii metabotropi nu au nici functii excitatorii, nici inhibitorii, ci mai degraba au un set larg de functii.

Printre principalele functii ale receptorilor metabotropi le gasim pe cele de modulare a actiunii canalelor ionice excitatoare si inhibitoare, precum si activarea unei cascade de semnale care elibereaza calciu stocat in rezervele celulare.

Tipuri in functie de neurotransmitator

Pe langa clasificarea neurotransmitatorilor in functie de modul in care efectueaza transmiterea informatiilor, acestia pot fi clasificati si in functie de neurotransmitatorul la care urmeaza sa fie cuplati.

Acestea sunt cateva dintre principalele clase de receptori neuronali:

1. Adrenergic

Ele sunt activate de catecolaminele adrenalina si norepinefrina.

2. Dopaminergice

Ele joaca un rol important in controlul emotiilor, fiind legate de dopamina.

3. GABAergic

Asociat cu neuroreceptorul GABA, este esential in actiunea unor medicamente precum benzodiazepinele, unele epileptice si barbiturice.

4. Glutamatergic

Ele pot fi impartite in receptori ionotropi de N-metil-daspartat (NMDA) si receptori non-NMDA.

5. Colinergice

Sunt receptori de acetilcolina (ACh) si sunt subdivizati in receptori nicotinici (N1,N2) si muscarinici.

6. Opioide

Se leaga atat de neurotransmitatorii opioizi endogeni, cat si exogeni, iar activarea lor poate provoca orice, de la un sentiment de euforie pana la efecte de sedare sau analgezice.

7. Serotoninergice

Sunt receptori de serotonina (5-HT) si exista cel putin 15 subtipuri in aceasta clasificare.