Timpul de somn este un tabu in cultura muncii de astazi, care ne cere sa fim super productivi pentru ore mai lungi si sa ramanem conectati practic 24 de ore pe zi, dar, conform stiintei, este ceva ce ar trebui sa aiba loc printre toate prioritatile noastre.

Potrivit legendelor urbane, in Franta totul se inchide la ora pranzului, in unele orase se pot vedea oameni stand in afara caselor lor la mijlocul dupa-amiezii, in timpul saptamanii de lucru, iar somnul de pranz este practic un obicei, dar exista inca locuri in care, daca indraznesti sa dormi in timpul zilei sau dezvalui ca o faci, ajungi sa fii etichetat ca lenes sau iresponsabil.

Exista chiar si unele seriale in care putem vedea o canapea in birou (ca in Mad Men) care din cand in cand este folosita pentru a lua un pui de somn, dar numai cand ceilalti nu se uita si cert este ca seful nu este. mergand.a face o vizita neasteptata. Chiar si acolo, daca sunt descoperiti, se ridica repede, cerandu-si scuze si scuze pentru oboseala si marea ofensa de a inchide ochii pentru cateva minute.

A profita de zi, pentru multi, inseamna sa nu te opresti niciodata, sa faci din ce in ce mai mult si sa nu ai nicio ora sa iesi sa respire, dar stiinta spune ca este timpul pentru o schimbare si sa acceptam somnul ca pe o nevoie de baza care trebuie sa acoperim in ciuda prejudecatilor.

Somnul, spune stiinta, este esential pentru a reincarca bateriile si in birourile Google din New York sau sediul Huawei din Shenzen este deja acceptat ca angajatii sa doarma o vreme in mijlocul zilei de lucru si ei si-a crescut ratele de productivitate.

 In creierul nostru exista un grup mic de celule care reprezinta ceasul nostru biologic, este nucleul suprachismatic al hipotalamusului. Este programat astfel incat, pe parcursul a 24 de ore, sa ai doua momente de nevoie de somn.somnul de pranz

Care sunt acele doua nevoi de somn ? Prima, care este cea mai evidenta, este sa dormi intre 7 si 8 ore pe noapte, iar a doua, care vine la aproximativ 8 ore dupa trezire, este o nevoie mai scurta care raspunde ritmului corpului, acel somn scurt este ceea ce noi cunoastem ca somnul de pranz .

Daca te simti obosit dupa pranz sau dupa-amiaza, este pentru ca corpul tau trebuie sa se inchida pentru un timp pentru a-si reincarca bateriile, la fel cum trebuie sa-ti reincarci telefonul dupa cateva ore de utilizare grea.

Este ceva in neregula daca nu tragi un pui de somn?

 Matthew Walker explica ca a nu trage un pui de somn ne poate rapi cativa ani de viata. Pe de alta parte, o echipa de cercetatori au decis sa realizeze un studiu pentru a descoperi consecintele de a nu ne permite luxul de a trage un pui de somn. Un grup de oameni a fost studiat timp de sase ani si a reusit sa descopere ca eliminarea somnului in mijlocul zilei a crescut riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 37%, iar in cazul lucratorilor cu 60%.

 Combinatia dintre a te culca tarziu, a te trezi devreme si a-ti petrece intreaga zi lucrand nu te omoara. Doritul de somn poate fi necesar in special in perioadele de stres. 

A fost o vreme cand ne duceam la culcare noaptea si ne trezeam cu puii. Acum multi dintre noi ne mai trezesc la ora pui, dar caderea noptii este pur si simplu momentul in care terminam munca la birou, cu multe ore de trezire in fata.somnul de pranz

Pustiul de somn este o necesitate biologica , dupa cum explica Walker, somnul pe care il simti este un mesaj din corpul tau care iti spune ca trebuie sa te odihnesti putin si ca trebuie sa-l asculti.

Cat dureaza somnul perfect?

Nu trebuie sa dormi inca 8 ore, un pui de somn este o perioada scurta de somn si 20 sau 30 de minute pe un scaun confortabil sunt suficiente pentru a intra intr-o faza de somn profund si a-ti reincarca bateriile.