Cine zice ca daca esti insarcinata nu mai poti face exercitii fizice? De fapt, poti continua un atrenament zilnic, insa acesta trebuie adaptat nevoilor tale si varstei sarcinii.

Iata cateva exercitii fizice recomandate in sarcina.

Atunci cand faci aceste activitati fizice, organismul tau secreta anumiti hormoni care te ajuta la relaxare, la o stare de bine si reduce stresul. In plus, exercitiile din timpul sarcinii te vor ajuta sa ai un travaliu mult mai usor si sa revii mai repede la formele dinaintea sarcinii.

In unele cazuri exercitiile fizice pot pune in pericol viata fatului, asadar este bine sa ai acordul medicului inainte de a te apuca de orice activitate fizica, chiar daca ti se pare ca nu iti poate dauna (in special daca sarcina este cu probleme sau ai avut in trecut sarcina cu complicatii).

Va trebui sa eviti exercitiile prea complicate si in care exista riscul sa cazi, sa te dezechilibrezi sau sa te lovesti (mai ales in zona uterului). Deoarece in primul trimestru de sarcina riscul de avort spontan este mare, ai face bine sa nu exagerezi cu exercitiile fizice.

Daca in orice moment simti ca esti prea obosita, ca nu mai poti efectua exercitiile sau te simti rau la incheierea antrenamentului, cel mai bine ar fi sa te opresti sau sa schimbi antrenamentul cu unul mult mai usor, mai simplu si mai putin obositor.

Exercitiile fizice in sarcina sunt insa interzise daca:

– Esti supraponderala;

– Ai sarcina multipla;

– Ai placenta previa;

– Suferi de anemie;

– Ai hipertensiune arteriala;

– Copilul sufera de retard de crestere;

– Fatul isi reduce miscarile semnificativ;

– Prezinti contractii uterine.

Pentru a nu exagera cu intensitatea exercitiilor fa urmatorul test: in timpul exercitiilor incearca sa vorbesti. Daca poti vorbi normal, fara sa gafai sau sa trebuiasca sa tragi o gura sanatoasa de aer, atunci intensitatea este una potrivita.

O sesiune de antrenament presupune 5-10 minute de incalzire, 15-20 de minute de exercitii aerobice nu foarte intense, 5-10 minute de exercitii pentru intarirea muschilor si 5-10 minute de exercitii de relaxare si stretching. Inotul, mersul pe bicicleta, stepperul si mersul pe jos sunt antrenamente foarte bune pentru orice femeie insarcinata.