„Londra e un oras scump”. E practic primul lucru pe care il auzi intr-o conversatie despre Londra, si care cu siguranta taie cheful de vizitat multor doritori. Si n-am scris articolul asta ca sa va conving ca nu ar fi scump (slava domnului, chiria/cazarea, transportul si alte chestiute sunt relativ scumpe) insa dupa o vizita extinsa de 9 zile la Londra pe care am facut-o asta primavara, m-am convins ca este destul de ieftin sa vizitezi Londra.

Chiar nu este nevoie sa cumperi un London Pass ca sa cunosti Londra in lung si-n lat. Istoria Londrei se afla de pe strada, dupa parerea mea, nu din vizitarea unor obiective mai mult sau mai putin scumpe, menite sa atraga turistul de rand.

Si sa te plimbi pe strazi e moka, doar incaltarile se uzeaza. Si eventual aparatul foto

Recunosc, am fost si eu ademenita de mirajul London Pass-ului, pentru ca am crezut ca merita, insa in retrospectiva, regret un pic alegerea si mi se pare ca am dat o caruta de bani pe ceva ce nu tineam musai sa vad. Adica da, Tower of London, Windsor Castle si eventual si St. Paul’s se merita, insa m-as fi putut lipsi foarte usor de Westminster Abbey sau biletul valabil o zi intreaga pe orice cursa cu barca pe Tamisa.

Din fericire am luat London Pass doar pentru 3 zile, si in rest m-am bucurat din plin de gratuitatile Londrei, care sunt mai multe decat credeti. Voi incepe cu muzeele, pentru pasionatii de vizite indoors, dupa care voi continua cu preferatele mele, explorarile outdoors.

Muzee

Personal nu am vizitat decat Natural History Museum si British Museum si pot sa va spun ca Natural History Museum este garantat un MUST. British Museum in schimb nu l-as recomanda decat pasionatilor de istorie, si celor realmente impatimiti ai muzeelor. Este un muzeu foarte mare, cu foarte multe exponate, si daca nu te incadrezi in categoriile de mai sus, te vei plictisi mai devreme sau mai tarziu. Eu mai mult de 2 ore n-am avut rabdare sa stau, dar probabil ar dura 1 zi intreaga sa il vizitezi pe tot.

British Museum

In continuare va prezint o lista cu majoritatea muzeelor gratuite din Londra (inclusiv cele 2 despre care v-am spus mai sus), alaturi de programul lor de vizitare.

Natural History Museum 

Zilnic 10.00 – 17.30

British Museum

Zilnic 10.00 – 17.30. Vinerea pana la 20.30.

Bank of England Museum

Luni – Vineri 10.00 – 16:45

The British Postal Museum & Archive 

Luni – Vineri 10.00 – 17:00

National Gallery 

Zilnic 10:00 – 18:00. Vineri 10:00 – 21:00

National Maritime Museum 

Zilnic 10.00 – 16.30

National Portrait Gallery 

Zilnic 10:00 – 18:00. Joi si Vineri pana la 21:00.

Royal Air Force Museum London 

Zilnic 10:00 – 17:30

Tate Modern 

Duminica – Joi 10.00–18.00.Vineri si Sambata 10.00–22.00

Tate Britain 

Zilnic 10.00–18.00. Vinerea pana la 22.00

Victoria and Albert Museum 

Zilnic 10.00-17.45, Vinerea pana la 22.00

The Royal Academy of Music Museum 

Luni – Vineri: 11:30 – 17:30

Queen’s House 

Zilnic 10.00 – 16.30

Si acum sa trecem la partea outdoors, cea cu adevarat palpabila Cum va ziceam si mai sus, sa te plimbi pe strazi e gratis, asa ca trebuie sa profitam din plin. Londra este… cum sa va zic eu… total diferita de cum vi-o inchipuiti (asta daca n-ati mai fost deja, desigur). In ciuda multitudinii de constructii noi si moderne, Londra si-a pastrat farmecul victorian intr-o proportie destul de mare. Sunt zone imense doar cu case din caramida, ba chiar si la cladiri mai noi de secolul 19 s-a folosit multa caramida, pentru a pastra pe cat posibil unitatea arhitecturala, asadar te poti plimba in voie pe strazi si doar cu un minuscul exercitiu de imaginatie te poti teleporta in Londra secolului 18 sau 19.

Pentru mine a fost cu adevarat o experienta nemaipomenita, neasteptat de frumoasa, in urma careia m-am indragostit iremediabil de Londra, urcand pe primul loc in topul capitalelor pe care le-am vizitat. Si toate astea doar facand lucruri gratis, pe care vi le prezint imediat:

Plimbari prin cartiere

Shad Thames – e zona care mi-a placut cel mai si cel mai mult poate. E de fapt o zona micuta de langa Tower Bridge, formata in principal dintr-o strada pietonala, unde… Da mai bine mergeti singuri si vedeti! N-o sa regretati

Bankside & zona London Bridge – este una dintre zonele care pastreaza mult din farmecul vremurilor apuse. Nu ratati Borough Market, una dintre cele mai vechi piete din Londra, sau Anchor Bankside, unul dintre cele mai vechi puburi din Londra (nu trebuie neaparat sa va asezati la masa, e suficient sa ii dati tarcoale pe afara – are 2 fatade superbe – sau, de ce nu, sa intrati si inauntru sa aruncati un ochi. Nu va pune nimeni la plata pentru un ochi aruncat).

Covent Garden & Embankment –  Alt cartier care mi-a placut la nebunie! Covent Garden are multe strazi pietonale, pietruite, desigur, si un farmec aparte care nu are cum sa nu incante. Nu ratati Covent Garden Market si Neals Yard Salad Bar (o curte interioara colorata la care se ajunge intrand printr-un gang la fel de colorat). Apoi coborati spre Embankment, si treceti si pe la Sherlock Holmes Pub, un alt pub foarte vechi din Londra. Iar daca mai aveti chef de plimbare, porniti pe jos spre Temple (vedeti pe harta), si treceti si pe la Cheshire Cheese, un alt pub cu renume (cand vezi fatada ai impresia ca esti pe alta lume). In drum puteti trece pe la Victoria Embankment Gardens daca vreti sa va odihniti un pic pe iarba.

Southbank – este zona cu London Eye si este un loc superb de promenada de-a lungul Tamisei. Desi e destul de aglomerat, poate daca veniti dimineata, intr-o zi din timpul saptamanii, o gasiti ceva mai libera. Atunci puteti face si poze faine spre Big Ben.

Whitechapel – o alta zona victoriana foarte interesanta, unde multi turisti de regula nu prea ajung. Aici s-au petrecut crimele lui Jack the Ripper.

Hampstead – un cartier in mare parte rezidential din Londra, foarte pitoresc, unde puteti vedea cam cum se traieste in Londra. Personal mi-a placut foarte mult. 

Notting Hill & South Kensington – sunt doua dintre cele mai luxoase cartiere din Londra, pe care n-ar fi rau sa le parcurgeti la picior. Veti vedea o noua perspectiva asupra Londrei, cam cum si unde traiesc instaritii Londrei, ce masini au (sunt sigura ca va roade curiozitatea), dar si cum arata cladirile in zona aceea. Veti descoperi si stradute micute care pastreaza farmecul victorian, dar si catedrale gotice. All in all, o zona care nu trebuie ratata. Aici se gaseste si Natural History Museum si la doar cateva stradute de el, o cladire care se spune ca este cea mai ingusta din Londra (la unul dintre capete). Am mers special ca sa o vad cu ochii mei.

Zona centrala moderna – cu primaria si multe cladiri de birouri, cuprinsa intre London Bridge si Tower Bridge, unde se afla ancorata si nava HMS Belfast (care se poate vizita, merita o plimbare prin zona, mai ales pe partea dinspre Tamisa, unde exista de asemenea o promenada foarte interesanta. M-am plimbat pe acolo si ziua si seara, si ambele ipostaze sunt interesante.

Piete

Daca eu am reusit performanta de a casca gura la piata fara sa cumpar nimic, atunci si voi puteti Cred ca nu e nevoie sa va spun, pietele la ei nu seamana cu cele de la noi, sunt ceva super interesant, si trebuie sa vedeti cel putin una. Eu am vazut doar Covent Garden Market si Leadenhall Market (pe cea din urma la ora 5, e o experienta de neratat), insa pe celelalte 2 le-am ratat, cu mare pirere de rau. Incercati sa nu ratati Borough Market, am auzit ca merita. Tineti cont ca majoritatea pietelor se inchid in jur de ora 17-17:30.

Covent Garden Market Borough Market Leadenhall Market Portobello Market

Bunatati in Covent Garden Market

Seara pe poduri (sau si ziua, cum vreti voi)

Unele dintre cele mai faine poze de vacanta le puteti face de pe podurile de peste Tamisa. Preferatul meu este Millenium Bridge, care este pietonal, si leaga Tate Modern de Catedrala St. Paul’s, care ofera perspective geniale spre St. Paul’s, dar si spre The Shard. Toate celelalte sunt unice in felul lor, si nu as renunta la niciunul. Hammersmith si Albert sunt ceva mai departe de zona centrala, si va recomand sa mergeti sa le vedeti doar daca sunteti pasionati de fotografie si daca aveti timp.

Millenium Bridge – pod pietonal Hungerford Bridges – poduri pietonale Tower Bridge London Bridge Blackfriars Bridge Westminster Bridge Hammersmith Bridge Albert Bridg

Millenium Bridge si St. Paul’s din zona Tate Modern

Parcuri

Cred ca e de prisos sa va spun ca si parcurile sunt gratuite. Londra e un oras chiar mai verde decat va imaginati, iar parcurile sunt imense, iti trebuie o zi intreaga sa le parcurgi cap coada. Exista mai multe parcuri regale in Londra, din care Richmond cred ca e cel mai interesant, pentru ca este o rezervatie naturala unde vei vedea caprioare in mediul lor natural. Aici din pacate nu am reusit sa ajung, poate imi trimiteti voi o poza cu caprioarele din parc, insa am fost in Hampstead, un alt parc foarte mare din Londra, care are zone intinse de padure. Aici te simti ca la munte, daca vrei Dintr-un loc despadurit din parc ai de asemenea si o panorama deosebita spre centrul Londrei.

Richmond Park, A Royal Park  Greenwich Park, A Royal Park St James’s Park, A Royal Park Hampstead Park

As evita Hyde Park, pentru ca din cauza ca este foarte cunoscut si central, este foarte aglomerat.

Ponturi de final

Nu ratati schimbarea garzii la Palatul Buckingham, e o experienta unica, cand, pe langa ceremonia garzii, veti putea asculta si fanfara, veti vedea cavaleria si veti putea face poze. Are loc in fiecare zi la ora 11:30 (veniti un pic mai devreme, ca sa prindeti loc un pic mai in fata si sa fiti  siguri ca nu ratati inceputul) – vedeti pe site-ul lor ca in unele zile nu au fanfara

Londra de sus: in Londra nu exista niciun turn in care se poate urca gratis (cel mai ieftin este The Monument, care costa 3 euro de adult) insa puteti urca in OXO Tower (gratis, bineinteles), la restaurantul de pe terasa, unde puteti ruga personalul sa va lase sa faceti cateva poze. Nu va faceti griji, raspunsul va fi da, se practica (am aflat pontul personal, de la un fotograf local din Londra). Desigur, daca vreti sa si mancati acolo, veti avea cu atat mai mult timp sa faceti oricate poze doriti.

Big Ben: din pacate nu se viziteaza pe interior, asadar e gratis de cascat gura la el din toate directiile.  Dupa amiaza se pot face poze din spatiul verde din zona Winston Churchill Statue, iar dimineata si seara dupa apus de pe Southbank (zona London Eye) si de pe capatul opus al podului Westminster.

Va doresc vreme buna si spor la vizitat Londra gratis!