Afara ploua (cel putin aici, la Satu Mare, toarna cu galeata), vremea calda e o amintire de-acum, la televizor nu-i chiar nimic de vazut, pina-n weekend la proteste nu se mai iese decit in Bucuresti (si chiar si acolo ies doar cei carora li s-a facut dor de jandarmi), primariile, parlamentu’ și strazile-s bintuite de haite de maidanezi si de fantomele acestora, asa ca e exact momentul potrivit pentru a lua in mina o carte buna. Care anume? Ne-am gindit sa ii intrebam pe mai multi „oameni ai cartii” ce citesc acum si ce au deasupra in teancul de pe noptiera sau birou, faimosul teanc TBR, to be read. Cel dintii care ne-a dat raspunsul e Mircea Pricajan, scriitor, traducator si editor la Revista de suspans.

De cand m-am convertit la lectura pe suport electronic, adica de vreo doua luni, citesc aproape exclusiv carți in limba engleza (o situație pe care am de gand sa o modific oleaca, se va vedea mai departe). Așadar, și titlurile care așteapta la rand in „caruselul” meu sunt tot in engleza.

Imediat ce voi ispravi cel mai recent roman al lui Elizabeth Massie (Hell Gate; autoarea va fi invitata viitorului numar al Revistei de suspans), aștept sa ma lansez fara parașuta in The Beautiful Thing That Awaits Us All, volumul de povestiri de data recenta al lui Laird Barron. Am tradus doua povestiri ale sale din antologia Inferno, realizata de Ellen Datlow și aparuta in ediție romaneasca la Nemira, și mi-a placut extraordinar de tare autorul. E unul dintre cei despre care toți din branșa vorbesc la superlativ și pe care il crediteaza cu cea mai mare incredere pentru viitor. Așa ca a sosit timpul sa il citesc și eu mai temeinic.

Pe cand voi fi terminat cu Laird Barron, va fi ieșit pe piața și Doctor Sleep de Stephen King, continuarea (in ideea de sequel, deci o premiera pentru King!) clasicului The Shining. Abia aștept sa vad daca se ridica la inalțime romanului din ’77. Dupa King cred ca voi sari intr-una din doua: fie thrillerul victorian (!) al lui David Morrell Murder as a Fine Art, fie nuvela lovecraftiana a lui Ramsey Campbell, The Last Revelation of Gla’aki. Probabil voi alege nuvela; reprezinta intoarcerea celebrului autor britanic la intaia sa iubire, iar așa ceva merita intotdeauna atenția noastra. Morrell poate fi urmatorul.

In continuare mi-aș dori sa incep seria cu zombi a lui Joe McKinney, Dead World. In 2011, pentru unul dintre volumele acestei serii a fost recompensat cu premiul Bram Stoker. O recomandare suficient de buna pentru mine. Undeva pe aici, poate chiar inainte de McKinney, am de gand sa introduc Nos4a2, romanul cu care Joe Hill a rupt de curand gura targului. E o carte masiva, iar mie imi plac carțile masive! Plus ca, dupa decepția provocata de Cutia cu fantome, Hill a urcat mult in ochii mei cu Horns, așa incat am toata increderea ca Nos4a2 va fi o experiența deosebit de placuta.

Spuneam la inceput de o revenire, in trepte, la literatura romana. Pentru asta am in vizor o apariție recenta (culegerea de povestiri Prequel de Radu-Ilarion Munteanu) și cel puțin doua recuperari: Matei Brunul de Lucian-Dan Teodorovici și Hotel Universal de Simona Sora. Acestea doua mi-au scapat la vremea lor (nu foarte indepartata, de altfel) și simt ca trebuie facut ceva in privința asta.