Sa stii cum sa tratezi si sa ajuti o persoana bipolara este important daca trebuie sa traiesti cu ea, poate fi partenerul tau, mama, tatal, fiul sau fratele tau. Cu atat mai mult daca este agresiva, intra in criza sau chiar daca trebuie sa o vezi constant la serviciu.

Tulburarea bipolara este, fara indoiala, o boala cu care poate fi foarte greu de trait, deoarece de obicei produce un numar mare de modificari in functionarea persoanei care sufera de ea.

Cu toate acestea, este o tulburare care poate fi gestionata, iar o persoana cu aceasta boala poate atinge o functionare optima daca reuseste sa-si controleze bine simptomele si tulburarile.

Cel mai bun mod in care ii poti trata pe acesti oameni este sa te pui in locul lor. Fara empatie este dificil sa gestionezi bine situatia si este mult mai usor sa apara conflicte. Pentru asta m-am gandit ca iti voi da sfaturi de parca ai fi tu insuti acel bipolar, ca sa te poti pune in locul lor si sa folosesti acelasi sfat pentru a-i trata.

De exemplu, daca va spun „explicati-va tulburarea cui sa-i spuneti”, se intelege ca sfatul este sa aveti dorinta de a asculta persoana bipolara.

Sfaturi pentru tratarea si ajutarea unei persoane bipolare

1. Explicati tulburarea persoanelor potrivite

Daca aveti o ruda cu tulburare bipolara, este foarte probabil ca aceasta sa fie o problema care va face cel putin ingrijorat sau nelinistit.

Tulburarea bipolara este o boala, da, dar cunoasteti pe cineva care se prezinta astfel?: „Buna, sunt Jose si am sindromul de colon iritabil”.

Probabil ca nu, pentru ca uneori explicarea tuturor ca membrul familiei are o boala poate fi irelevant sau chiar nepotrivit.

In general, este convenabil sa le spui acelor persoane cu care ai o relatie buna si ai suficienta incredere: familie, prieteni, parteneri etc. Daca stiu, ei vor intelege si pot ajuta foarte mult.

2. Va ajuta sa va amintiti medicamentele

Luarea medicamentelor este probabil cea mai importanta actiune de luat pentru a controla boala.

Din pacate, astazi, psihotropele sunt singura modalitate de a atenua si controla complet tulburarea bipolara, asa ca daca pacientul nu le ia, starea lor se va inrautati si, eventual, va necesita spitalizare.

3. Atentie la antidepresive

Este adevarat ca in tulburarea bipolara poti suferi de episoade depresive, care de obicei se trateaza cu antidepresive, deoarece cresc starea de spirit.

Cu toate acestea, ar trebui sa-l impiedicati pe membrul familiei dumneavoastra sa ia antidepresive daca acestea nu au fost prescrise anterior de psihiatru.

Daca va aflati intr-o faza depresiva si medicul dumneavoastra nu v-a prescris antidepresive, nu credeti ca modalitatea de imbunatatire este sa luati acest tip de medicament.

Antidepresivele pot fi foarte periculoase in tulburarea bipolara, deoarece pot induce cu usurinta episoade maniacale, mai ales daca nu se ia un stabilizator de dispozitie precum litiu pentru a contracara efectul acestora.

4. Nu ratati vizitele la medic

Este foarte important ca tratamentul sa fie controlat si decis de un psihiatru, astfel incat membrul familiei dumneavoastra nu trebuie sa rateze nicio vizita programata.

Medicul care va trateaza tulburarea bipolara va fi responsabil de gasirea celui mai bun tratament pentru membrul familiei dvs. si va fi un instrument esential pentru a va putea controla in mod satisfacator boala.

5. Evitati complet drogurile

Drogurile sunt daunatoare oricui, iar sfatul de a nu mai folosi ele este util nu numai persoanelor cu tulburare bipolara, ci tuturor in general.

Consumul de droguri (inclusiv alcool) poate fi deosebit de periculos daca aveti tulburare bipolara.

6. Fa activitate fizica cu membrul familiei tale

Practicarea unui exercitiu fizic moderat este foarte recomandata pentru sanatatea psihica si fizica a oricarei persoane.

In tulburarea bipolara, practicarea sportului poate ajuta sa fii mai putin tensionat, mai putin anxios, sa te simti mai energic si sa cresti starea de bine.

Cu toate acestea, nu este recomandat sa o faceti tarziu in timpul zilei, deoarece va poate impiedica sa adormiti corespunzator, asa ca este mai benefic sa o practicati dimineata sau la prima ora dupa-amiaza.

7. Urmariti stresul

Incercati sa-l impiedicati pe membrul familiei dumneavoastra sa aiba un nivel foarte ridicat de stres in viata lor, deoarece acest lucru poate ingreuna controlul tulburarii bipolare.

Ei pot face aceleasi lucruri ca o persoana fara tulburare bipolara, atata timp cat sunteti constient de limitele lor si nu le supraincarcati programul cu lucruri.

8. Controlati consumul de cafea

Cafeaua este o bautura stimulanta care contine cofeina, deci activeaza sistemul nervos si poate provoca anxietate sau scadea somnul.

Astfel, nu este recomandat sa bei cafea atunci cand exista suspiciunea ca incepe un episod maniacal, hipomaniacal sau mixt, intrucat in ​​aceste cazuri cofeina poate deveni cel mai mare dusman.

9. Beneficiati de asociatii

Intrarea in contact cu alte persoane care sufera de aceeasi boala poate fi cheia suprema pentru obtinerea stabilitatii in viata.

Daca iti incurajezi ruda sa faca acest lucru, se vor simti sustinuti si intelesi, si vor vedea direct ca nu sunt singurii cu tulburare bipolara, din moment ce sunt multe persoane care sufera de aceasta boala.

10. Depasiti usor momentul

Primul pas de facut este ceea ce incepi deja sa faci daca ai citit acest articol, informeaza-te despre boala, ceea ce iti va permite sa depasesti multe prejudecati pe care le poti avea despre tulburare.

Ulterior, trebuie sa intelegi ca atunci cand o persoana cu tulburare bipolara este tratata corect si fara simptome, nimic nu o diferentiaza de restul oamenilor, asa ca nu trebuie sa o tratezi intr-un mod special.

In momentele in care esti deprimat, este indicat sa eviti expresii precum „inveseleste-te” sau „fericit acea fata”, deoarece chiar si spuse cu bune intentii, poate fi contraproductiv.

In mod similar, comentariile precum „esti lenes” sau „esti slab” ar trebui evitate si ar trebui sa intelegi ca intr-adevar le este greu. Scopul principal ar trebui sa fie acela de a-l implica intr-o activitate sau de a-l determina sa faca ceva.

Cand se afla intr-o faza maniacal, incearca sa nu te certe cu el si incearca sa-l faci sa vada, fara a-l irita prea tare, ca sufera de un episod maniacal. Daca ruda recunoaste boala, ofera-i sprijin si insoteste-l sa viziteze un psihiatru.