Alergiile alimentare afecteaza din ce in ce mai multe persoane. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imunitar identifica unele substante ca fiind daunatoare si provoaca anumite reactii.
 
Studii recente atesta faptul ca alergia alimentara este o boala „la moda” a secolului XXI. Astfel, numai in Statele Unite se inregistreaza 11 milioane de cazuri pe an, iar pana la jumatatea acestui deceniu, 50% dintre locuitorii Terrei vor suferi de diferite forme de alergie (de la cele foarte ușoare la cele foarte grave), sustin organizatiile de sanatate, una dintre cauze fiind si incalzirea globala. Medicii spun ca exista situatii in care alergia la un aliment se mosteneste, de pilda alergia la alune, si de aceea doctorul trebuie sa fie avizat in legatura cu acest aspect.

Intolerantele alimentare afecteaza digestia si greutatea corporala.

Simptomele alergiei 

Simptomele difera mult de la persoana la persoana. Ele pot fi diferite si la acelasi om, la expuneri repetate la acelasi alergen. Principalele simptome ale alergiei alimentare sunt durerile abdominale, diareea, paloarea, varsaturile, urticaria, lesinul, aparitia unor eczeme sau umflaturi la nivelul pielii, umflarea fetei, a buzelor, a ochilor, a limbii si a gatului, congestia nazala, tulburarile respiratorii (tuse), tulburarile neurologice (cefalee) si in unele cazuri astmul bronsic sau, mai grav, socul anafilactic

Ce alimente determina alergiile

Cele mai frecvente alimente care declanseaza alergii alimentare sunt laptele, ouale, graul, alunele, arahidele, nucile, migdalele, fisticul, capsunile, piersicile, caisele, ciresele, soia, pestele, si fructele de mare (crab, homar, scoici si creveti).

Acestea determina in 90% din cazuri reactii alergice, dar si alte produse pot provoca reactii alergice la anumite persoane: mustarul, ciocolata, anumite sortimente de branza si cateva fructe exotice precum kiwi, avocado sau banane. De luat in calcul sunt si bauturile racoritoare acidulate sau neacidulate, in special cele care contin cafeina. Totodata, alergiile alimentare pot fi provocate si de alimentele procesate sau de dietele exotice.  

Prevenirea alergiilor

Cea mai buna metoda de prevenire a alergiilor consta in identificarea si evitarea alergenului. In cazul in care esti alergic la un aliment, este necesar sa te informezi cu privire la toate ingredientele continute de produsele alimentare pe care le consumi. Foarte important este sa eviti alimentele din magazine care cresc riscul de expunere la alergenii alimentari. Si alimentele servite la bufet sau la restaurant cresc riscul de expunere la alergenii alimentari si necesita o mai mare atentie.

Riscul poate fi diminuat prin alegerea unor alimente cat mai putin prelucrate. Prevenirea reactiilor alergice necesita o atentie deosebita, deoarece chiar si ingestia unei cantitati mici de alergen poate declansa uneori un soc anafilactic, posibil fatal. Asa ca varianta cea mai buna este sa alegi alimentele naturale. 

Tratament fitoterapeutic 

–    Trei frati patati – se foloseste sub forma de infuzie, in proportie de 20 de grame la un litru de apa sau ca extract apos 10%, in doze de picaturi, de trei ori pe zi.

–    Brusturele – se administreaza sub forma de tinctura sau extract (10-20%), in doze de zece picaturi, de trei ori pe zi. Se folosesc numai radacinile proaspete.

–    Zgrabuntica – se foloseste sub forma de suc proaspat obtinut din planta, din care se iau 3-4 linguri pe zi. Totodata, se poate face si o infuzie din 25 de grame de planta la un litru de apa, aceasta fiind deosebit de eficienta pentru calmarea pruritului cutanat la bolnavii de diabet.

–    Scoarta de ulm – se administreaza sub forma de decoct concentrat care se prepara astfel: 130 de grame de scoarta de ulm (care are cel putin doi ani) se fierbe in doi litri de apa pana scade la jumatate. Persoana alergica trebuie sa bea 250 de ml pe zi din acest decoct, in mai multe prize.

Atentie!

Medicii alergologi sustin ca alergiile alimentare pot provoca si probleme respiratorii, care daca nu sunt tratate corect pot duce la astm bronsic. Totodata, specialistii atrag atentia ca alergiile alimentare pot agrava si alte boli, precum diabetul dependent de insulina, oboseala cronica, bolile inflamatorii intestinale, anxietatea, atacurile de panica, dar si migrenele, eczemele sau artrita reumatoida.