Zilele acestea se deruleaza campania “Stop prejudecatilor!” demarata, in urma cu o saptamana de Societatea Romana de Dermatologie si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, campanie ce are ca rol principal atat informarea pacientilor cu psoriazis, dar si a tuturor acelora care intra in contact cu persoanele cu astfel de afectiuni. 

Evenimentul principal a reunit la Plaza Romania Mall, intr-o ampla dezbatere, nume sonore din dermatologia romaneasca, pacienti, jurnalisti, precum si reprezentanti ai societatii civile. Un alt nume prezent la manifestarea de astazi, artista Delia Matache a facut front comun, intr-un ton optimist, cu pacientii cu psoriazis, punand in valoare versurile sensibile scrise de acestia, prin vocea sa inconfundabila, in „Melodia Acceptarii”.

Cu acest prilej a fost acordat titlul de ambasador al pacientilor cu psoriazis. Atat Deliei cat si cunoscutului jurnalist Petre Mihai Bacanu, cel care este si promotorul campaniei „Stop Prejudecatilor!”. Acesta a avertizat inca o data autoritatile statului ca „daca nu se vor implica serios in problema sanatatii romanilor, atat Ministerul Sanatatii cat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, asa cum se implica si acesti oameni, medici, artisti, jurnalisti si nu in ultimul rand pacienti, atunci, din nefericire vom asista la tragedii din ce in ce mai multe”. 

5,5% dintre pacientii cu psoriasis au avut tentative de suicid in comparatie cu o rata de 2,4%–3,3% pentru alti bolnavi. Sunt cifre care arata marginalizarea sociala la care sunt supusi acesti pacienti si problemele reale cu care se confrunta in viata de zi cu zi.

Pacientii cu psoriazis sunt ocoliti de semeni si ajung sa se autoizoleze

Petre Mihai Bacanu a declarat ca „titlul de ambasador al pacientilor cu psoriazis ma onoreaza si, asa cum si cat am reusit de-alungul carierei mele jurnalistice sa pot influenta in sens pozitiv destinul unor oameni si a sistemului sanitar romanesc, voi incerca si de-acum inainte sa duc mesajul, de aceasta data al pacientilor din randul carora si eu fac parte cat mai departe posibil, dincolo de usile inchise”.

Specialistii prezenti la eveniment au vorbit si despre efectele in plan social, dar si psihologic pe care le genereaza psoriazisul. 

„Deteriorarea vietii sociale si uneori si a celei de familie, ii impinge pe unii dintre pacienti chiar si la tentative de sinucidere. Psoriazisul nu e o boala mortala, dar marginalizarea poate fi”, a declarat Presedintele SRD, Prof. Dr. Calin Giurcaneanu. 

Declaratie intarita de cea a Dr. Irinel Nedelcu care a amintit ca “studii la nivel mondial demonstreaza impactul psihosocial major pe care il are aceasta boala. Pacientii cu psoriazis sunt de multe ori ocoliti de semeni si ajung sa se autoizoleze”.

Una dintre principalele conditii de care trebuie sa tina cont orice pacient cu psoriazis a fost rezumata in cateva cuvinte de catre Prof. Dr. Ioan Nedelcu care sustine ca „inca de la primele semne de boala pacientul trebuie sa se adreseze medicului dermatolog pentru a obtine controlul suferintei si a evita complicatiile ulterioare”

Dr. Carmen Curea a explicat efectele netratarii corecte a acestei boli: “Psoriazisul este o boala sistemica. Aceasta inseamna ca are multiple manifestari si comorbiditati, din pacate nu se opreste doar la nivelul pielii, ea putand afecta in diverse feluri si alte organe. Astfel, este important sa i se aplice un tratament sistemic, bine tintit, care sa se adreseze intregii complexitati a acestei patologii”. 

Concluzionand, Presedintele APAA, Rozalina Lapadatu, a aratat ca „prin acest eveniment incercam sa inchegam o comunitate a pacientilor cu psoriazis si nu numai. Asa cum s-a vazut si din concursul desfasurat pe Facebook, sunt multi alti oameni alaturi de noi care ne impartasesc ganduri frumoase si ne acorda sustinerea lor. Cauzei noastre s-au alaturat Delia si Petre Mihai Bacanu ceea ce arata ca, in Romania anului 2012, oamenii nu ezita sa intinda o mana si sa vina in sprijinul semenilor lor. Sunt foarte multi aceia care ne sustin, le multumesc tuturor si imi doresc sa vad cum creste aceasta comunitate a oamenilor alaturi de oameni”.

La randul sau, Dr. Alin Nicolescu si-a manifestat speranta ca “acest eveniment va avea cel putin doua rezultate semnificative: pe langa atragerea atentiei publicului general asupra problemelor pacientilor cu psoriazis, as vrea ca si acestia din urma sa fie cat mai constienti de faptul ca exista tratamente accesibile pentru toate formele de boala. Ei trebuie doar sa se adreseze unui medic dermatolog cat mai repede”

Viata merge mai departe de orice problema

Un moment inedit a fost prezentat de artista Delia Matache, cea care s-a implicat in campania „Stop Prejudecatilor!” (demarata pe 29 octombrie – Ziua Mondiala a Psoriazisului)  si a devenit sustinator al pacientilor cu psoriazis.

„Este un proiect foarte frumos, mi-a placut din prima clipa, din momentul in care am fost contactata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune. Am inteles de atunci ca acest proiect este pentru mine, pentru ca intamplarea face sa cunosc o pacienta cu psoriazis care s-a confruntat cu astfel de probleme legate de modul in care o priveau cei din jur, dar, acum este bine, din acest motiv si mesajul optimist ce il transmitem: viata merge mai departe de orice problema” a declarat Delia. Artista a interpretat „Melodia Acceptarii”, ale carei versuri au fost scrise de Octavia, Fanel si Marius, selectati dintre 160 de participanti la concursul care s-a desfasurat pe Facebook.   

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune si Societatea Romana de Dermatologie, in cadrul Saptamanii Psoriazisului. Au fost prezenti pacienti, medici, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile. Toti au transmis acelasi mesaj: „Persoanele atinse de psoriazis trebuie sa poata trai normal, TREBUIE SA FIE ACCEPTATE de societate”