Infectiile urinare se numara printre cele mai raspandite boli si afecteaza milioane de persoane din intreaga lume, cu precadere femeile. Cel mai intalnit tip de infectie urinara este cistita, o inflamatie a vezicii urinare provocata de inmultirea bacteriilor intestinale de tipul Escherichia coli. Dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog, spune ca, de cele mai multe ori, persoanele care sufera de asemenea afectiuni cred ca se pot vindeca usor. Lasa boala sa-si faca de cap, infectia se cronicizeaza, iar riscul cel mai mare este de transformare in insuficenta renala.

Cand trebuie sa mergi la medic Primele semne care indica o infectie la nivelul tractului urinar sunt usturimile, durerile localizate in bazin sau durerile in zona lombara ce iradiaza catre coapsa, urinarile frecvente sau dificultate de a urina. Sunt insa si situatii in care bolnavii ajung la medic cu febra ridicata, frisoane, greata, varsaturi, diaree, paloare, dureri de cap, astenie, hipertensiune arteriala. Daca urina are aspect tulbure, miros neplacut sau contine sange este necesar sa apelezi la un medic pentru investigatii.

De ce recidiveaza?

Chiar daca se instituie un tratament eficient cu antibiotice, situatia se poate repeta. Prin infectie urinara recidivanta se intelege aparitia a cel putin doua episoade de cistita intr-un interval de sase luni sau a trei infectii ale vezicii urinare intr-un an. Factorii de risc care favorizeaza aparitia acestora sunt: diabetul zaharat, activitatea sexuala, afectiuni ale aparatului urinar, retentie de urina, sindroame de scadere a imunitatii, boala inflamatorie pelviana (de natura ginecologica), vaginita etc.

Indiferent de cauza reaparitia infectiei necesita un tratament antibiotic adecvat. Sfaturi practice impotriva infectiilor urinare Consuma cat mai multa apa – femeile care au infectii urinare repetate, indiferent de prezenta sau absenta lor, trebuie sa consume cel putin trei litri de apa pe zi. Nu lua medicamente fara prescriptia medicului – de multe ori se intampla sa luam medicamente la recomandarea prietenilor sau membrilor familiei, dar in majoritatea cazurilor acestea ne fac mai mult rau decat bine.

Este si cazul infectiilor urinare, care se agraveaza la administrarea unor medicamente necorespunzatoare Acorda atentie igienei intime – alege cu atentie produsele pe care le folosesti. Multe pot irita uretra si pot duce la instalarea unei infectii.

Achizitioneaza doar produse testate dermatologic. De asemenea, este indicata lenjeria intima din bumbac pentru ca lasa pielea sa respire. Fibrele sintetice mentin umezeala, creand conditiile optime dezvoltarii infectiilor. Du-te la baie la momentul potrivit – cand simti nevoia de a urina nu amana si mergi la toaleta. Abtinerea pentru perioade lungi de timp favorizeaza aparitia infectiilor urinare.

Sfatul specialistului: Dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog, Centrul Focus “Odata diagnosticata infectia, medicul va prescrie un tratament bazat pe antibiotice. Durata depinde gravitatea acesteia si se iau in considerare urmatorii factori: scaderea febrei, incetarea frisoanelor, imbunatatirea starii generale.

De cele mai multe ori, infectia cedeaza la antibiotice, dar exista cazuri in care recidiveaza, iar antibioticul trebuie neaparat inlocuit cu unul mai puternic. Daca nu sunt tratate corespunzator, infectiile urinare pot degenera in boli mult mai grave.”