Dupa o vara in care poate nu ne-am hidratat cum trebuie si nu am consumat cantitatea de vitamine si minerale necesare organismului, toamna este o buna perioada de reechilibrare a organismului. Nutritionistii ne recomanda sa consumam cat mai multe fructe de toamna, pentru un plus de vitamine si minerale, atat de importante pentru sezonul rece.

Sa vedem si noi care sunt cele mai bune fructe de toamna si care sunt beneficiile acestora.

Mere. Chiar daca nu sunt tocmai fructe sezoniere, merele sunt pline de antioxidanti, magneziu, fosfor, fier, potasiu si vitaminele A, B1, B2 si C. Indiferent de soiul pe care il alegi (verzi, rosii, acrisoare sau dulci), merele nu contin grasimi si ajuta la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului. In plus, aceste fructe minune iti fac inima mai sanatoasa, previn calculii biliari, maresc imunitatea organismului si ajuta digestia (daca sunt mancati cu tot ce coaja).

Prune. Acestea contin fier si potasiu, care previn cresterea tensiunii arteriale si aparitia anemiei. Totodata prunele sunt un laxativ natural, ajutand tranzitul lent. Consuma zilnic cateva prune sau prepara un compot de prune, pe care il poti savura in mijlocul iernii.

Strugurii. Poate cel mai “reprezentativ” fruct al toamnei, strugurii au un continut bogat de vitaminele A, C si B, dar si minerale precum magneziu, fier, potasiu, calciu si zinc. Aceste mici boabe de sanatate contin si antioxidanti care ajuta la prevenirea imbatranirii premature, la mentinerea sistemului nervos sanatos, la fluidizarea sangelui, la scaderea colesterolului si la stimularea secretiilor biliare.

Pere. Perele sunt ideale in lupta cu kilogramele, deoarece contin foarte multa apa, dar si fibre solubile care au rolul de a reduce pofta de mancare. Perele sunt printre putinele fructe de toamna hipoalergenice, care contin antioxidanti ce protejeaza organismul de radicalii liberi. Consuma si tu in fiecare zi o para, drept gustare.

Gutui. Aceste veritabile fructe de toamna contin o multime de vitamine, minerale, fibre si alte substante active care lupta impotriva infectiilor si ajuta la formarea anticorpilor. In plus, gutuile cresc imunitatea, previn anemia si sunt de real folos in bolile de plamani (se face o infuzie din seminte de gutui).

Nuci. Prin continutul lor de acizi grasi naturali, nucile sunt folosite in tratarea mai multor afectiuni. Ajuta la o digestie sanatoasa si previne constipatia (prin continutul de fibre dietetice), inlesnesc absorbtia vitaminelor A, D si E (prin continutul de grasimi nesaturate), previn cancerul, diabetul, problemele gingivale, protejeaza inima si ajuta in cazul pierderilor de memorie (prin continutul de acizi grasi omega 3).

Consuma si tu in fiecare zi cel putin unul din fructele de mai sus pentru o imunitate crescuta, pentru prevenirea anemiei si pentru ca organismul tau sa fie cat mai sanatos!