Alimentele au puterea de a-ti proteja inima. Unele ajuta la scaderea colesterolului, limiteaza riscul de hioertensiune si impiedica arterele sa se ingroase mult mai eficent decat medicamentele.
 
Bolile cardiovasculare fac ravagii in mai toata lumea. Stilul de viata adesea haotic si alimentatia necorespunzatoare fac din maladiile cardiovasculare prima cauza de deces in multe tari civilizate. La acest capitol, Romania se numara si ea printre „tarile civilizate” pentru ca ne aflam pe un loc fruntas in trista statistica a deceselor din cauza acestor boli. Din fericire, remediile ne sunt la indemana. In afara de stilul de viata, ar trebui sa facem schimbari majore in ceea ce priveste alimentatia, fapt la indemana fiecaruia dintre noi. Iata ce nu trebuie sa-ti lipseasca din meniu


1. Migdale

In cazul adultilor, consumul a aproximativ 30 g de migdale pe zi duce la scaderea colesterolului rau (LDL) cu 13-20 la suta. Un rezultat impresionant, care, potrivit cercetatorilor canadieni, nu are egal in efectele niciunui medicament. Desigur, migdalele sunt fructe cu multe calorii, dar sunt benefice pentru inima datorita continutului bogat de vitamina E, un antioxidant care protejeaza impotriva arterosclerozei. De asemenea, aportul de calciu din migdale nu este deloc de neglijat. Sfat: Mananca-le ca atare ori cu branza alba sau in iaurt, la micul dejun.

2. Ulei de masline

Este bogat in grasimi mononesaturate, benefice pentru sanatatea arterelor. Este suficient sa inlocuiesti cu ulei de masline toate celelalte grasimi saturate (unt, branzeturi etc.) si colesterolul va scadea rapid. Aceste grasimi „mono” sunt, de asemenea, prezente in avocado si alune, dar uleiul de masline prezinta avantajul de a contine in plus polifenoli, substante care impiedica colesterolul sa ingroase arterele. Sfat: Evita sa gatesti cu ulei de masline pentru ca este scump, dar nu ar trebui sa-ti lipseasca din salate sau din legumele fierte.

3. Ierburi aromatice

Sunt bogate in antioxidanti, micronutrientii care protejeaza celulele de imbatranire si organismul de probleme cardiovasculare. De asemenea, sunt o excelenta alternativa pentru sare, al carei consum excesiv mareste riscul de hipertensiune arteriala. Sfat: Este de preferat sa le consumi proapete. De exemplu, arpagicul si rozmarinul insotesc foarte bine ca gust si savoare cartofii, patrunjelul – ouale, iar salvia – carnea de pasare.

4. Iaurturi naturale

Potrivit unor studii ale cercetatorilor americani, persoanele care consuma suficient calciu si potasiu nu sunt supuse riscului de a suferi de hipotensiune arteriala. Efectele iaurturilor naturale, simple, sunt probate si la persoane hipertensive, carora le regleaza viteza de circulatie a sangelui. Sfat: Incearca sa consumi iaurt la micul dejun. Si chiar daca nu esti fan al lactatelor, un pahar de sana sau iaurt adaugat in mancaruri (salate sau sosuri) va schimba gustul alimentelor si vei beneficia de proprietatile lui curative.

5. Boia de ardei iute si piper

Nu exagera, dar adauga totusi putin din aceste doua condimente in mancaruri si vei fi ferit de cresterea glicemiei. Potrivit unor studii recente, acestea contin o substanta numita capsaicina care reduce concentratia de zahar din sange. Sfat: Fara a abuza, pentru ca cele doua condimente pot produce iritatii intestinale, adauga un praf de piper sau boia in mancare si vei beneficia si de un gust bun, dar si de binefacerile lor terapeutice. Persoanele care sufera de afectiuni ale stomacului, colonului sau prostatei nu pot folosi aceste condimente.

6. Portocale

Sunt delicioase si un fruct mare nu are decat 65 de calorii. In plus, prezinta avantajul de a contine si fibre care asigura o buna digestie, regleaza pofta de mancare si ajuta la reglarea nivelului colesterolului. Sfat: Consuma portocale pe toata perioada cat sunt in sezon pentru ca atunci sunt cel mai gustoase si au cel mai mare continut de vitamine.

7. Cirese

Sunt bogate in antioxidanti care neutralizeaza enzimele aflate la originea depunerii de placi arterosclerotice pe artere. Fie ca sunt proaspete sau conservate, ciresele au aceleasi proprietati curative si nu exista nicio contraindicatie in consum pentru nicio categorie de varsta. Sfat: Pot fi mancate ca atare sau cu iaurt, branza alba, ca desert dar si la micul dejun.

8. Usturoi

Scade colesterolul „rau” si impiedica formarea placii arterosclerotice. Atentie insa! Pentru a beneficia de efectele lui protectoare, nutritionistii recomanda sa fie consumat in mai multe reprize pe zi. Sfat: Daca vrei sa-ti pastrezi inima sanatoasa, nu ezita sa pui usturoi in toate mancarurile care se potrivesc cu acest condiment – carne, legume cruditati si chiar paste.

9. Morcovi

Potrivit studiilor efectuate de cercetatorii de la Universitatea Harvard, daca mananci in fiecare zi cel putin jumatate de ceasca de morcov ras, riscul de imbolnavire de diabet scade cu 27 la suta. Cercetatorii considera ca ar fi vorba despre marea cantitate de antioxidanti pe care o contin morcovii. Sfat: Poti sa imbunatatesti gustul morcovului prospat cu putin ulei de masline si zeama de lamaie.

10. Broccoli

Aceasta leguma saraca in calorii este cea mai indicata a face parte din dieta. O jumatate de ceasca de broccoli are 27 de calorii, dar contine in schimb 3 g de fibre care vor asigura un tranzit intestinal bun. Asadar, un bun aliment, indicat in principal persoanelor obeze. Sfat: Pentru a-i simti savoarea, desfa buchetelele si stropeste-le cu sos de soia sau de iaurt.

11. Sfecla

O buna sursa de potasiu si un excelent remediu pentru hipertensiunea arteriala. Potrivit studiilor cercetatorilor, aportul cotidian de 4 g pe zi de potasiu reduce la zero riscul de hipertensiune pentru ca lipsa acestui mineral face sa creasca concentratia de sodiu din sange, ceea ce are drept urmare cresterea presiunii arteriale. Sfat: Sunt indicate toate sortimentele de sfecla – rosie, galbena sau roz. Poate fi consumata sub forma de salate, supe, dar si in unele prajituri.

12. Muschi de porc file

Persoanele care consuma alimente bogate in proteine ard de doua ori mai multe calorii. Asadar, muschiul de porc file, spun cercetatorii, este un aliat al celor care vor sa tina cura de slabire. Cu doar 122 de calorii la 30 g de carne, fileul este sursa de proteina animala cea mai indicata spre consum. Sfat: Avantajul este ca poate fi pregatit in diverse moduri, de la gratar pana la combinarea lui cu salate crude.

13. Somon

Excelenta sursa de omega 3, are o actiune benefica asupra sanatatii muschiului inimii si reduce colesterolul. In plus, este un foarte indicat aliment pentru persoanele care recurg la cure de slabire. Sfat: Poate fi asociat cu legume fierte sau crude si, desigur, lamaie.

14. Fasole boabe neagra si rosie

Putine legume sunt atat de bogate in magneziu ca fasolea. Un adult care nu consuma acest mineral in cantitate suficienta prezinta un risc dublu de atac de cord, pentru ca acesta ajuta la buna functionare a muschilor cardiaci. O ceasca de fasole boabe are 120 mg de magneziu, necesarul zilnic fiind de 320 mg. Sfat: Bucataria romaneasca ofera modalitati multiple de preparare, de la supe la salate. Este un aliment hranitor, numit inca din vechime un aliat al sanatatii inimii.

15. Orz

O cereala ideala pentru ca impiedica glicemia sa creasca in mod brutal. Boabele de orz sunt foarte bogate in fibre solubile, substante care sunt digerate foarte lent si permit scaderea si controlul nivelului colesterolului. Sfat: Faina de orz poate fi amestecata cu cea de grau si folosita la prajituri. De asemenea, se pot adauga boabe de orz in supa, iar fierte constituie o garnitura excelenta pentru carne.