Toamna este anotimpul in care trebuie sa ii oferim organismului un plus de imunitate. Si cum sa facem acest lucru daca nu printr-o alimentatie corecta? Asport.ro iti spune care sunt cele mai bune alimente la orice inceput de toamna, cu ajutorul carora organismul tau va deveni mai puternic si va rezista virusurilor de sezon.

Sistemul imunitar ne ajuta sa facem fata frigului, umiditatii si schimbarii de temperatura care va avea loc odata cu trecerea in anotimpul rece, iarna. Chiar daca iarna este la un anotimp departare, trebuie sa ne pregatim din timp.

Acum este momentul sa consumi alimente bogate in antioxidanti (care elimina radicalii liberi care rezulta in urma arderilor interioare si care in acelasi timp au rol detoxifiant), oligoelemente, vitamine, minerale si in grasimi nesaturate (care previn dereglarile sistemului imunitar). Toti acesti nutrienti se gasesc in fructe si legume proaspete, precum si in peste.

Sa vedem insa care sunt cele mai bune alimente pentru intarirea sistemului imunitar toamna!

Dovleacul. Acesta contine betacaroten, saruri minerale, enzime si lecitina, care protejeaza ficatul, stomacul, vezica biliara si combate parazitii intestinali.

Strugurii sunt plini de calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc, enzime, vitaminele A si C, precum si vitaminele din complexul B. Acestia sunt indicati in special in curele de detoxifiere, deoarece curata organismul de substantele greu digerabile.

Macese si catina. Acestea lupta impotriva racelilor si gripei, atat de comune in sezonul rece. Se pot consuma si uscate, in diferite combinatii. Macesele lupta impotriva frigului si ofera organismului o rezistenta sporita pentru sezonnul rece. In plus, sunt pline de vitamina C si flavonoide, stimuleaza circulatia sangelui, te scapa de depresie si te feresc de reumatism.

Fructele de padure. Chiar daca sunt mai greu de obtinut, efortul merita. Fructele de padure sunt pline de antioxidanti, magneziu, seleniu, vitaminele A, C si E.

Sfecla este recunoscuta pentru proprietatile sale de a combate anemia si de a-i oferi organismului un plus de minerale. In plus este usor digerabila si lupta impotriva virozelor, nevrozelor, dereglarilor hepatice si cancerului.

Ridichiile contin saruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C si vitamine din complexul B. Ridichiile ajuta la detoxifierea organismului si sunt recomandate persoanelor cu dereglari hepatice, cu depresie, cu afectiuni ale ficatului sau anemie.

Alune si nuci. Foarte bogate in acizi grasi esentiali, aceste fructe sunt foarte sanatoase deoarece contin si proteine si grasimi benefice organismului. Mentin un nivel optim al colesterolului, energizeaza organismul si au efecte antiinflamatorii.