Carnea face parte din alimentatia noastra zilnica. Foarte multe persoane considera ca nu pot trai fara carne, insa vegetarienii sunt de parere ca este mult mai sanatos sa renuntam definitiv la aceasta. Oare chiar asa sa fie? Afla si tu cat de benefica sau nu este carnea pentru organism, in ce cantitati este bine sa o consumam si daca este ok sa renuntam la ea.

Nutritionistii sunt de parere ca nu trebuie sa elimini complet carnea din alimentatie, insa nici sa nu exagerezi cu consumul acesteia. Este bine sa consumi carne alaturi de legume, cel putin in proportii egale (se recomanda ca o masa sa fie alcatuita din 30% carne si 70% legume).

La fel de importanta este carnea pe care vrei sa o consumi. Nutritionistii spun ca cea mai bogata din punct de vedere al proteinelor este cea de vanat, insa nu avem intotdeauna acces la o astfel de carne. Asa ca in schimbul acesteia, nutritionistii ne indreapta atentia catre carnea slaba de pui, curcan, peste, si mai rar vita si porc, deoarece au foarte multe grasimi.

Proteinele din carne sunt esentiale pentru buna functionare a oricarui organism. Si cum organismul nostru isi ia proteinele in special din carne si produse animale (deoarece aceste doua categorii contin cele mai multe proteine), este esentiala consumarea lor.

Proteinele intra si in structura musculara si este un element de baza al sistemului nostru imunitar. Daca am renunta complet la carne, muschii nostri ar incepe incet sa se atrofieze, sa isi piarda din putere, sa nu mai fie tonifiati, si sa fim mult mai predispusi la diferite boli sau infectii. Asadar carnea mentine sanatatea organismului nostru.

O alimentatie din care lipsesc proteinele animale afecteaza si sistemul nervos, provoaca anemie, tulburari hormonale si chiar intarzieri de crestere la copii. O lipsa mare de proteine din corp duce si la caderea parului si la exfolierea unghiilor.

Pe de cealalta parte, o cantitate prea mare de carne are riscurile sale. Excesul de carne poate duce la osteoporoza (deoarece excesul de proteine favorizeaza pierderea calciului din oase) si suprasolicita rinichii (care trebuie sa elimine deseurile rezultate din digestia proteinelor). In acelasi timp, carnea, fiind mai greu de digerat, presupune un metabolism mai greoi, rezultand deseuri mult mai greu de eliminat chiar si decat in cazul grasimilor si a zaharului.