Infectiile nosocomiale sunt acele boli microbiene care sunt dobandite de pacientii internati in timpul spitalizarii.

Pentru ca o infectie sa fie considerata nosocomiala, aceasta trebuie depistata la cel putin 48 de ore de la internare. Ar fi incluse si infectiile detectate la domiciliul pacientului in cateva ore de la externarea din spital. In schimb, infectiile care nu sunt legate de internare sunt cunoscute ca infectii dobandite in comunitate.

Ce consecinte au?

Importanta infectiei nosocomiale consta in rata ridicata a morbiditatii si mortalitatii spitalicesti. Fara indoiala, numarul infectiilor nosocomiale intr-un spital este un criteriu indiscutabil de calitate, deoarece indica o prevenire eficienta. Infectiile nosocomiale provoaca o mortalitate ridicata , o prelungire a spitalizarii si o crestere a costului ingrijirii. Din acest motiv, au fost implementate sisteme de prevenire a infectiilor nosocomiale pentru a imbunatati calitatea ingrijirilor in centrele de sanatate si pentru a evita aceste consecinte negative.

Cauze

Desi cifra se poate modifica in functie de sursa de informatii, se considera ca aproximativ 5% dintre pacientii internati dezvolta o infectie nosocomiala in timpul internarii. Studiile retrospective ale pacientilor afectati ne permit sa studiem si sa identificam posibilele cauze de declansare in mediul nostru.

Cele mai frecvente cauze ale infectiei nosocomiale sunt:

  • Infectia tractului urinar : in special la pacientii cu cateter vezical permanent.
  • Infectia tractului respirator : de exemplu, pneumonia la pacientii care utilizeaza aparate de ventilatie.
  • Infectie de cauza chirurgicala : la pacientii care au suferit o interventie chirurgicala.
  • Bacteremia : sau infectie sistemica , de exemplu, dupa un cateterism vascular.

Factori individuali

De asemenea, nu numai ca procedurile spitalicesti ar trebui sa fie considerate ca principala sursa a aparitiei infectiilor nosocomiale, dar si profilul pacientului insusi este extrem de relevant.

Exista multipli factori individuali care pot favoriza aparitia unei infectii in timpul spitalizarii pacientului: varsta (cu cat este mai in varsta, cu atat riscul este mai mare), starea imunologica (in cazul imunosupresiei riscul este multiplicat), bolile concomitente (de exemplu, in pacientii diabetici exista un risc mai mare), tratamentele primite(chimioterapie, interventii, cateterizari, cai periferice…). Pe de alta parte, trebuie identificata originea microorganismului, care poate proveni de la o alta persoana din spital (infectie incrucisata), de la pacientul insusi (infectie endogena) sau dintr-o cauza prezenta in mediu (infectie a mediului).

Persoanele implicate si responsabile de ingrijirea pacientului ar trebui mentionate ca posibile surse de raspandire a infectiei, de aceea trebuie subliniata responsabilitatea acestora in respectarea bunelor practici de igiena pentru controlul infectiei. Sistemele de prevenire a infectiilor nosocomiale vizeaza toate sursele posibile de infectie si vizeaza imbunatatirea calitatii ingrijirii in centrele de sanatate.

Metode de prevenire

S-a estimat ca aplicarea programelor de prevenire a infectiilor nosocomiale poate preveni aproximativ 65% din bacteriemiile si infectiile urinare si 55% din pneumoniile si infectiile chirurgicale. Traducerea economica este foarte importanta. Unele dintre masurile evidente de prevenire a infectiilor nosocomiale sunt:

  • Igiena mainilor profesionistilor din domeniul sanatatii.
  • Folosirea manusilor si a mastii.
  • Dezinfectarea pielii cu un antiseptic inainte de a plasa un cateter sau linie periferica si indepartarea acestuia atunci cand nu mai este necesar.
  • Utilizarea izolarii.
  • Sterilizarea materialului chirurgical.
  • Dezinfectarea si spalarea hainelor.
  • Controlul riscului de mediu.
  • Utilizarea antibioticelor profilactice la pacientii cu risc.
  • Vaccinare…

Orice imbunatatire aplicata ingrijirii pacientului va influenta, fara indoiala, reducerea numarului de infectii nosocomiale. Ingrijirea mediului pacientului este foarte relevanta pentru prevenirea infectiei. Este usor de inteles ca severitatea unui proces infectios la un pacient internat este mai mare decat la un pacient la domiciliu. Pacientul internat prezinta un motiv medical suficient care justifica sederea in spital, ceea ce il face mai slab fata de un microorganism. La fel, adaugarea unei infectii la motivul sau de internare poate impiedica evolutia si agrava starea acestuia.

In concluzie

Atat prevenirea, cat si depistarea precoce a infectiei, precum si utilizarea unui tratament adecvat sunt piese cheie in evolutie. De multe ori, atunci cand este detectata o infectie nosocomiala, medicul solicita ceea ce se numeste antibiograma , care consta intr-un studiu de laborator specific care identifica cel mai eficient antibiotic in eradicarea acelei infectii specifice. Este esential sa abordam infectia nosocomiala inca de la debutul simptomelor, moment in care medicul trebuie sa suspecteze prezenta infectiei si sa solicite testul corespunzator pentru confirmarea diagnosticului si ulterior inceperea tratamentului imediat.

Ce ar trebui sa stii…

  • Au fost implementate sisteme de prevenire a infectiilor nosocomiale pentru a imbunatati calitatea ingrijirii in centrele de sanatate si pentru a evita aceste consecinte negative.
  • Cele mai frecvente cauze sunt: ​​infectia tractului urinar (la purtatorii unui cateter vezical permanent), a cailor respiratorii (cum ar fi pneumonia la pacientii care folosesc aparate ventilatoare), de cauza chirurgicala (la pacientii operati) si bacteriemia ( sau infectie sistemica, de exemplu, dupa un cateterism vascular).
  • Este esential sa abordam infectia nosocomiala inca de la debutul simptomelor, moment in care medicul trebuie sa suspecteze prezenta infectiei si sa solicite testul corespunzator pentru confirmarea diagnosticului si ulterior inceperea tratamentului imediat.