Ceaiul verde este considerat unul dintre cele mai sanatoase bauturi de pe planeta.
Este incarcat cu antioxidanti care au multe beneficii pentru sanatate, care pot include:
- functia creierului imbunatatita
- pierderea de grasime
- protectie impotriva cancerului
- scaderea riscului de boli de inima
Pot exista si mai multe beneficii potentiale pentru sanatate.
Iata 10 posibile beneficii pentru sanatate ale ceaiului verde.
Ceaiul verde este mai mult decat o bautura hidratanta.
Planta de ceai verde contine o gama de compusi sanatosi care o transforma in bautura finala.
Ceaiul este bogat in polifenoli, care sunt compusi naturali care au beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea inflamatiei si contributia la combaterea cancerului.
Ceaiul verde contine o catehina numita epigalocatechin-3-galat (EGCG). Catechinele sunt antioxidanti naturali care ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si ofera alte beneficii.
Aceste substante pot reduce formarea de radicali liberi in organism, protejand celulele si moleculele de deteriorare. Acesti radicali liberi joaca un rol in imbatranire si in multe tipuri de boli.
EGCG este unul dintre cei mai puternici compusi din ceaiul verde. Cercetarile au testat capacitatea sa de a ajuta la tratarea diferitelor boli. Se pare ca este unul dintre principalii compusi care confera ceaiului verde proprietatile sale medicinale.
Ceaiul verde are, de asemenea, cantitati mici de minerale care va pot aduce beneficii sanatatii.
Incercati sa alegeti o marca de ceai verde de calitate superioara, deoarece unele dintre marcile de calitate inferioara pot contine cantitati excesive de fluor.
Acestea fiind spuse, chiar daca alegeti o marca de calitate inferioara, beneficiile depasesc orice risc.
Ceaiul verde este incarcat cu antioxidanti polifenoli, inclusiv o catechina numita EGCG. Acesti antioxidanti pot avea diverse efecte benefice asupra sanatatii.
Ceaiul verde face mai mult decat sa te mentina in alerta, ci poate ajuta si la stimularea functiei creierului.
Ingredientul activ cheie este cofeina, care este un stimulent cunoscut.
Nu contine la fel de mult ca cafeaua, dar suficient pentru a produce un raspuns fara a provoca efectele nervoase asociate cu consumul de prea multa cofeina.
Cofeina afecteaza creierul prin blocarea unui neurotransmitator inhibitor numit adenozina. In acest fel, creste declansarea neuronilor si concentratia de neurotransmitatori precum dopamina si norepinefrina.
Cercetarile au aratat in mod constant ca cofeina poate imbunatati diferite aspecte ale functiei creierului, inclusiv starea de spirit, vigilenta, timpul de reactie si memoria.
Cu toate acestea, cofeina nu este singurul compus din ceaiul verde care stimuleaza creierul. De asemenea, contine aminoacid L-teanina, care poate traversa bariera hemato-encefalica.
L-teanina creste activitatea neurotransmitatorului inhibitor GABA, care are efecte anti-anxietate. De asemenea, creste dopamina si productia de unde alfa in creier.
Studiile arata ca cofeina si L-teanina pot avea efecte sinergice. Aceasta inseamna ca combinatia celor doua poate avea efecte deosebit de puternice in imbunatatirea functiei creierului.
Datorita L-teaninei si a dozei mici de cofeina, ceaiul verde va poate oferi un zgomot mult mai bland si diferit decat cafeaua.
Multi oameni spun ca au o energie mai stabila si sunt mult mai productivi atunci cand beau ceai verde, in comparatie cu cafeaua.
Ceaiul verde contine mai putina cofeina decat cafeaua, dar suficienta pentru a produce un efect. De asemenea, contine aminoacidul L-teanina, care poate functiona sinergic cu cofeina pentru a imbunatati functia creierului.
Daca te uiti la lista de ingrediente pentru orice supliment de ardere a grasimilor, sunt sanse ca ceaiul verde sa fie acolo.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, conform cercetarilor, ceaiul verde poate creste arderea grasimilor si poate creste rata metabolica.
Intr-un studiu care a implicat 10 barbati sanatosi, consumul de extract de ceai verde a crescut numarul de calorii arse cu 4%. Intr-un altul care a implicat 12 barbati sanatosi, extractul de ceai verde a crescut oxidarea grasimilor cu 17%, in comparatie cu cei care iau un placebo.
Cu toate acestea, unele studii despre ceaiul verde nu arata nicio crestere a metabolismului, astfel incat efectele pot depinde de individ si de modul in care a fost realizat studiul.
De asemenea, cofeina poate imbunatati performanta fizica prin mobilizarea acizilor grasi din tesutul adipos si facandu-i disponibili pentru utilizare ca energie.
Doua studii de revizuire separate au raportat ca cofeina poate creste performanta fizica cu aproximativ 11-12%.
Ceaiul verde poate creste rata metabolica si poate creste arderea grasimilor pe termen scurt, desi nu toate studiile sunt de acord.
Cancerul este cauzat de cresterea necontrolata a celulelor. Este una dintre principalele cauze de deces din lume.
Cercetarile au aratat ca daunele oxidative pot duce la inflamatie cronica, care poate duce la boli cronice, inclusiv cancere. Antioxidantii pot ajuta la protejarea impotriva daunelor oxidative.
Ceaiul verde este o sursa excelenta de antioxidanti puternici.
Cercetarile au legat compusii ceaiului verde cu un risc redus de cancer, inclusiv urmatoarele studii:
- Cancer mamar. O analiza cuprinzatoare a studiilor observationale a constatat ca femeile care au baut cel mai mult ceai verde au un risc cu aproximativ 20-30% mai mic de a dezvolta cancer de san, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei.
- Cancer de prostata. Un studiu a observat ca barbatii care beau ceai verde aveau un risc mai scazut de cancer de prostata avansat.
- Cancer colorectal. O analiza a 29 de studii a aratat ca cei care beau ceai verde aveau aproximativ 42% mai putine sanse de a dezvolta cancer colorectal.
Multe studii observationale indica faptul ca bautorii de ceai verde sunt mai putin susceptibili de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, dar este nevoie de mai multe cercetari de inalta calitate pentru a confirma aceste efecte.
Pentru a obtine cele mai multe beneficii pentru sanatate, evitati sa adaugati lapte in ceai. Unele studii sugereaza ca poate reduce valoarea antioxidanta a unor ceaiuri .
Ceaiul verde are antioxidanti puternici care pot proteja impotriva cancerului. Mai multe studii arata ca bautorii de ceai verde au un risc mai scazut de a face diferite tipuri de cancer.
Ceaiul verde nu numai ca poate imbunatati functia creierului pe termen scurt, dar iti poate proteja si creierul pe masura ce imbatranesti.
Boala Alzheimer este o boala neurodegenerativa comuna si cea mai frecventa cauza de dementa la adultii in varsta.
Boala Parkinson este o alta boala neurodegenerativa comuna si implica moartea neuronilor producatori de dopamina din creier.
Mai multe studii arata ca compusii catechinei din ceaiul verde pot avea diverse efecte protectoare asupra neuronilor din eprubete si modele animale, posibil scazand riscul de dementa.
Compusii bioactivi din ceaiul verde pot avea diverse efecte protectoare asupra creierului. Acestea pot reduce riscul de dementa, o tulburare neurodegenerativa comuna la adultii in varsta.
Catechinele din ceaiul verde au, de asemenea, beneficii pentru sanatatea orala.
Studiile pe eprubeta sugereaza ca catechinele pot suprima cresterea bacteriilor, scazand potential riscul de infectii.
Streptococcus mutans este o bacterie comuna in gura. Determina formarea placii dentare si contribuie la aparitia cariilor si a cariilor dentare.
Studiile indica faptul ca catechinele din ceaiul verde pot inhiba cresterea bacteriilor orale in laborator, dar nicio dovada nu arata ca consumul de ceai verde are efecte similare.
Cu toate acestea, exista unele dovezi ca ceaiul verde poate reduce respiratia urat mirositoare.
Catechinele din ceaiul verde pot inhiba cresterea bacteriilor in gura, reducand riscul de respiratie urat mirositoare.
Rata diabetului de tip 2 este in crestere in ultimele decenii. Conditia afecteaza acum aproximativ 1 din 10 americani .
Diabetul de tip 2 implica cresterea nivelului zaharului din sange, care poate fi cauzat de rezistenta la insulina sau de incapacitatea de a produce insulina.
Studiile arata ca ceaiul verde poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate reduce nivelul zaharului din sange.
Un studiu efectuat pe indivizi japonezi a constatat ca cei care au baut cel mai mult ceai verde aveau un risc cu aproximativ 42% mai mic de diabet de tip 2 .
Potrivit unei revizuiri a 7 studii cu un total de 286.701 de persoane, bautorii de ceai aveau un risc cu 18% mai mic de diabet.
Unele studii controlate arata ca ceaiul verde poate provoca scaderi usoare ale nivelului de zahar din sange. De asemenea, poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inima si accidentul vascular cerebral, sunt principalele cauze de deces la nivel mondial.
Studiile arata ca ceaiul verde poate imbunatati unii dintre principalii factori de risc pentru aceste boli, care include imbunatatirea nivelului de colesterol total si LDL (rau).
Ceaiul verde creste, de asemenea, capacitatea antioxidanta a sangelui, care protejeaza particulele LDL de oxidare, care este o parte a caii catre bolile de inima.
Avand in vedere efectele benefice asupra factorilor de risc, poate sa nu fie surprinzator faptul ca persoanele care beau ceai verde au un risc cu pana la 31% mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare.
Ceaiul verde poate reduce colesterolul total si LDL (rau), precum si protejeaza particulele de LDL de oxidare. Studiile arata ca persoanele care beau ceai verde au un risc mai scazut de boli cardiovasculare.
Avand in vedere ca ceaiul verde poate creste rata metabolica pe termen scurt, este logic ca te-ar putea ajuta sa slabesti.
Mai multe studii arata ca ceaiul verde poate ajuta la reducerea grasimii corporale, in special in zona abdominala.
Unul dintre aceste studii a fost un studiu controlat randomizat de 12 saptamani care a implicat 240 de persoane cu obezitate.
In acest studiu, cei din grupul de ceai verde au avut scaderi semnificative ale procentului de grasime corporala, greutatii corporale, circumferintei taliei si grasimii pe burta, in comparatie cu cei din grupul de control.
Cu toate acestea, unele studii nu arata o crestere semnificativa statistic a pierderii in greutate cu ceaiul verde, asa ca cercetatorii trebuie sa efectueze studii suplimentare pentru a confirma acest efect.
Unele studii arata ca ceaiul verde poate duce la o scadere in greutate crescuta. Poate fi deosebit de eficient in reducerea grasimii abdominale periculoase.
Avand in vedere ca unii compusi din ceaiul verde pot ajuta la protejarea impotriva cancerului si a bolilor de inima, este logic sa va ajute sa traiti mai mult.
Intr-un studiu, cercetatorii au studiat 40.530 de adulti japonezi de peste 11 ani. Cei care au baut cel mai mult ceai verde – 5 sau mai multe cani pe zi – au fost semnificativ mai putin probabil sa moara in timpul perioadei de studiu.
- Deces din toate cauzele: cu 23% mai mic la femei, cu 12% mai mic la barbati
- Deces din cauza bolilor de inima: cu 31% mai mic la femei, cu 22% mai mic la barbati
- Decesul prin accident vascular cerebral: cu 42% mai mic la femei, cu 35% mai mic la barbati
Un alt studiu care a implicat 14.001 de indivizi japonezi mai in varsta a constatat ca cei care au baut cel mai mult ceai verde au avut cu 76% mai putine sanse de a muri in timpul perioadei de studiu de 6 ani .
Studiile arata ca oamenii care beau ceai verde pot trai mai mult decat cei care nu beau.
Ceaiul verde are o serie de beneficii posibile pentru sanatate.
Pentru a va ajuta sa va simtiti mai bine, sa pierdeti in greutate si sa va reduceti riscul de boli cronice, va recomandam sa va ganditi sa faceti ceaiul verde o parte obisnuita din viata dumneavoastra.