Gigantul petrolier francez TotalEnergies a declarat ca va reduce investitiile in Marea Nordului cu 25% anul acesta, dupa extinderea taxei exceptionale pentru companiile de petrol si gaze din Marea Britanie.

Compania va reduce cheltuielile cu 100 de milioane de lire sterline pentru sonde noi din regiune.

Taxa exceptionala, taxa pe profitul energetic, a fost majorata de la 25% la 35% in Declaratia de toamna din 2022 si va ramane in vigoare pana in martie 2028.

Guvernul a spus ca taxa „gaseste un echilibru intre finantarea sprijinului pentru costul vietii, incurajand in acelasi timp investitiile”.

„Am fost clar ca vrem sa incurajam reinvestirea profiturilor sectorului pentru a sustine economia, locurile de munca si securitatea energetica, motiv pentru care cu cat o firma face mai multe investitii in Regatul Unit, cu atat va plati mai putine taxe”, a declarat Trezoreria. a spus purtatorul de cuvant.

Cu toate acestea, un purtator de cuvant al guvernului scotian a declarat: „Aceasta decizie subliniaza ca tulburarile fiscale si economice cauzate de guvernul Regatului Unit au deja implicatii foarte reale pentru industria scotiana”.

„De asemenea, am fost in mod constant clar ca punerea in aplicare a unei taxe exceptionale trebuie sa implice o abordare echilibrata intre sectoare si companii – nu doar companiile energetice, cu sediul disproportionat in Scotia”.

TotalEnergies este unul dintre cei mai mari producatori de petrol si gaze din Marea Nordului, iar decizia sa de a reduce investitiile va afecta planurile de forare a unei noi sonde la zacamantul sau de gaze Elgin.

„In urma unei alte schimbari aduse mediului fiscal pentru investitorii in energie din Marea Britanie, acum evaluam impactul acestei schimbari asupra proiectelor noastre actuale si planificate”, a declarat Jean-Luc Guiziou, presedintele TotalEnergies Marea Britanie.

„Industria energetica opereaza pe o piata ciclica si este supusa preturilor volatile ale marfurilor. Credem ca guvernul ar trebui sa ramana deschis sa revizuiasca Taxa pe profitul energetic daca preturile scad inainte de 2028”.

Taxa exceptionala pentru companiile de petrol si gaze care opereaza in Marea Nordului a fost introdusa in mai, dupa ce preturile petrolului au crescut brusc.

Preturile petrolului crescusera deja pe masura ce restrictiile Covid au fost ridicate in intreaga lume, dar au crescut cand invazia Rusiei in Ucraina a dus la ingrijorari cu privire la aprovizionarea cu energie.

Rata pentru EPL a fost stabilita initial la 25%. Cu toate acestea, in Declaratia de toamna din 2022, cancelarul Jeremy Hunt a anuntat ca va creste la 35% din ianuarie 2023 si va ramane in vigoare pana in martie 2028. Anterior fusese programata sa se termine la sfarsitul lui 2025.

Firmele de petrol si gaze care opereaza in Marea Nordului sunt deja impozitate diferit fata de alte firme. Impozitele pe profiturile lor sunt mai mari – ei platesc impozit pe profit de 30% pe profit si o rata suplimentara de 10% in plus. Alte firme platesc in prezent impozit pe profit de 19%.

Cu toate acestea, firmele energetice pot revendica si economii de taxe in valoare de 91 p. din fiecare £1 investit in extractia de combustibili fosili in Marea Britanie.

Neivan Boroujerdi de la consultanta energetica Wood Mackenzie a spus ca, desi TotalEnergies este al doilea cel mai mare producator din Marea Nordului, nu se pregateste sa fie unul dintre cei mai mari investitori in urmatorii cativa ani.

„Acesta este partial motivul pentru care este afectata atat de negativ de taxa (taxa exceptionala), in primul rand, pentru ca nu pot folosi alocatiile pentru investitii pentru a-si compensa platile taxei”, a spus dl Boroujerdi.

„Povara extrema”

  Brindex, o organizatie care reprezinta companii independente mai mici de explorare petroliera din Marea Nordului, i-a scris cancelarului spunand ca cresterea taxei exceptionale reprezinta o „amenintare existentiala” pentru industrie.

Robin Allen, presedintele Brindex, a spus in scrisoare ca membrii sai „nu mai pot suporta aceasta povara fiscala extrema si nelimitata” si a avertizat ca aceasta ar putea afecta locurile de munca si securitatea energetica a tarii.

La fel ca TotalEnergies, Brindex a solicitat un mecanism de nivel de pret prin care taxa exceptionala sa fie declansata doar peste un anumit nivel de pret pentru petrol si gaze.

Atat Shell, cat si BP au spus ca vor revizui investitiile in Marea Nordului in urma cresterii taxelor, dar nu au anuntat reduceri specifice ale cheltuielilor in regiune.

Principalul organism al industriei din Marea Nordului, Offshore Energies UK (OEUK), a declarat ca decizia de a creste EPL „submineaza increderea investitorilor”.

Deirdre Michie, directorul executiv al OEUK, a declarat: „Industria noastra planuia sa investeasca 200 de miliarde de lire sterline in sectorul energetic mai larg – aceasta include solutii cu emisii scazute de dioxid de carbon – pana in 2030. Acest lucru ar ajuta la asigurarea faptului ca Regatul Unit isi poate atinge valoarea neta zero si obiectivele climatice si sa-si sporeasca securitatea energetica in timp ce facem aceasta tranzitie cu emisii scazute de carbon.

„Dar… aceste modificari fiscale chiar pun in pericol acest lucru”.

Boroujerdi de la Wood Mackenzie a spus ca multi oameni din industrie au fost de acord ca „trebuie facut ceva” atunci cand EPL a fost introdus pentru prima data in mai.

„Am vazut ca preturile energiei au scapat de sub control [si] profituri uimitoare. Dar mutarea stalpilor pentru a doua oara in decurs de sase luni nu a scazut bine si nu este favorabila investitiilor viitoare”.

Cu toate acestea, Philip Evans, militant pentru petrol la Greenpeace Marea Britanie, a spus ca taxa exceptionala nu este „nici pe departe suficient de puternica”.

„In cele din urma, investitiile precum cele de la TotalEnergies sunt o afacere teribila pentru poporul britanic. Locurile de munca pe care le ofera sunt din ce in ce mai precare. Combustibilii fosili pe care cauta sa-i extraga nu vor face decat sa ne distruga obiectivele climatice”, a spus el.

„Viitorul Marii Nordului este in energia regenerabila si cu cat guvernul se trezeste mai repede si ne ajuta sa ajungem acolo, cu atat mai bine”.