Preturile locuintelor din Regatul Unit au inregistrat cea mai mare scadere lunara din ultimii doi ani in noiembrie 2022, deoarece ratele dobanzilor in crestere au deturnat cumparatorii.

Preturile au scazut cu 1,4% fata de octombrie 2022, care a fost cea mai mare scadere lunara din iunie 2020.

Cresterea anuala a preturilor la locuinte a inregistrat o „incetinire brusca”, a spus societatea de constructii, scazand la 4,4% de la 7,2% in octombrie.

Creditorul a adaugat ca piata imobiliara pare sa „ramina modesta” in lunile urmatoare.

La inceputul acestei luni, prognozatorul oficial al guvernului a prezis ca preturile locuintelor vor scadea cu 9% in urmatorii doi ani, deoarece problemele legate de accesibilitate afecteaza cererea.

Pretul mediu al proprietatii a scazut la 263.788 lire sterline in luna noiembrie 2022, de la 268.282 lire sterline in octombrie.

Acesta a spus ca sectorul imobiliar este inca afectat de consecintele mini-bugetului din septembrie, care a declansat o crestere a ratelor ipotecare si, de asemenea, a determinat creditorii sa suspende sute de produse ipotecare pe fondul tulburarilor de pe pietele financiare.

Economistul sef, Robert Gardner, a declarat: „O mare parte din acestea reflecta consecintele mini-bugetului si cresterea mare pe care am observat-o a ratelor ipotecare, pentru ca asta chiar a schimbat calculele de accesibilitate pentru viitor. cumparatori si intr-adevar a facut lucrurile mult mai putin accesibile.”

Sunteti afectat de problemele abordate in aceasta poveste? Intrati in legatura.

El a adaugat: „Daca te uiti la plata ipotecara tipica ca o cota din plata cuiva neaparat, pentru un cumparator tipic pentru prima data, care mergea la o medie pe termen lung de 30%. Dar, ca rezultat al mini-ului -bugetul a fost mutat la aproximativ 45% din salariul net, ceea ce este in mod clar o diferenta masiva.”

Dl Gardner a spus ca este probabil ca piata va ramane sub presiune pentru o perioada de timp, cu inflatia – rata la care preturile cresc – urmand sa ramana ridicata, iar Banca Angliei probabil sa ridice in continuare ratele dobanzilor.

Dar el a adaugat ca, in timp ce perspectivele sunt incerte, o „aterizare relativ usoara” a pietei este inca posibila, avand in vedere ca ratele de ocupare a fortei de munca raman ridicate si lipsesc proprietatile care vor fi scoase la vanzare.

El a mai mentionat ca costul imprumuturilor a inceput sa scada in ultimele saptamani.

Cifrele de la serviciul de informare financiara Moneyfacts au aratat ca rata medie a ratei ipotecare fixe pe cinci ani a scazut sub 6% pentru prima data in aproape doua luni.

Datele recente indica o incetinire brusca a pietei imobiliare.  Banca Angliei a declarat ca numarul de credite ipotecare aprobate in octombrie a scazut la cel mai scazut nivel din iunie 2020.

Aceste cifre sunt dovada unei schimbari pe piata imobiliara – o schimbare previzibila, dar totusi semnificativa.

Meteorologii oficiali spun ca acesta va fi inceputul a doi ani de scaderi ale preturilor caselor – dar, amintiti-va, asta urmeaza unei perioade de mari cresteri.

Scaderea preturilor proprietatilor poate fi o usurare pentru unii cumparatori pentru prima data, dar cresterea mare a costului general al vietii le poate limita capacitatea de a economisi pentru un depozit.

Alti cumparatori pot simti ca acum este momentul sa negocieze din greu cu privire la pret, iar vanzatorii vor trebui sa se gandeasca in plus la preturi si la cat de repede doresc sa se miste.

Toate acestea sunt puncte generale, dar nu exista o singura piata imobiliara din Regatul Unit pe care sa o navigati. In schimb, exista o serie de piete locale in care pretul, cererea si oferta sunt afectate de o serie de variabile, de la scoli locale si dezvoltari de locuinte pana la oportunitati de angajare si transport.

Urmatoarele cateva luni ar putea fi „un fel de cosmar” pentru piata imobiliara, potrivit Sarah Coles, analist senior in finante personale la Hargreaves Lansdown.

Ea a spus ca „nu vedem nimic ca impactul total” al mini-bugetului, deoarece in medie dureaza aproximativ trei luni pentru a finaliza o vanzare.

Drept urmare, cele mai recente date sunt probabil „sa includa doar aproximativ o saptamana de vanzari convenite dupa declansarea haosului ipotecar. Chiar si in acel moment, vanzarile in curs de decontare erau foarte probabil sa fi fost finantate prin credite ipotecare convenite cu mult inainte ca totul sa inceapa, asa ca tot ceea ce vedem este efectul unei pierderi bruste si posibil catastrofale a increderii.”

Ea a adaugat ca, desi ratele ipotecare au scazut de atunci si se asteapta sa scada in continuare, „prejudiciul s-ar putea sa fi fost facut”.