Firma cripto in dificultate BlockFi a depus cerere de protectie in caz de faliment din capitolul 11 ​​la Curtea de faliment din Statele Unite ale Americii pentru Districtul New Jersey, in urma imploziei presupusului achizitor FTX.

In dosar, compania a indicat ca are peste 100.000 de creditori, cu datorii si active cuprinse intre 1 miliard de dolari si 10 miliarde de dolari.

In dosar, compania a enumerat un imprumut de 275 de milioane de dolari acordat FTX US, bratul american al imperiului acum falimentat al lui Sam Bankman-Fried.

O filiala BlockFi s-a mutat, de asemenea, pentru faliment in Bermuda, concomitent cu depunerea americana.

Bermudele, ca si Bahamas, au imbratisat cripto-ul ca viitor al finantelor. Ambele au stabilit cadre pentru a se ocupa in mod specific de activele cripto si monedele digitale. Atat Bahamas, cu falimentul FTX, cat si acum Bermude, cu BlockFi, se confrunta cu primele teste legale semnificative ale reglementarilor lor cripto.

Depunerea de faliment a BlockFi arata ca cel mai mare client dezvaluit al companiei are un sold de aproape 28 de milioane de dolari. Un acord de 30 de milioane de dolari cu SEC si a

„BlockFi asteapta cu nerabdare un proces transparent care sa obtina cel mai bun rezultat pentru toti clientii si alte parti interesate”, a declarat Mark Renzi de la Berkeley Research Group intr-o declaratie de presa. BRG serveste ca consilier financiar al BlockFi.

Compania cripto, care ofera o bursa de tranzactionare si un serviciu de custodie purtatoare de dobanda pentru criptomonede, a fost una dintre multele firme care s-au confruntat cu probleme serioase de lichiditate dupa implozia Three Arrows Capital.

Compania cu sediul in Jersey City, New Jersey a oprit deja retragerile depozitelor clientilor si a recunoscut ca a avut „o expunere semnificativa” la bursa criptografica FTX, acum falimentara, si la casa sa de tranzactionare sora, Alameda Research.

„Avem o expunere semnificativa la FTX si la entitatile corporative asociate, care include obligatii care ne sunt datorate de catre Alameda, active detinute la FTX.com si sume netrase din linia noastra de credit cu FTX.US”, a spus anterior BlockFi.

Compania a inceput sa discute cu profesionisti in restructurare in zilele de dupa depunerea de faliment a FTX, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Un reprezentant de la BlockFi nu a raspuns imediat solicitarilor de comentarii.

BlockFi – care a fost evaluat ultima data la 4,8 miliarde de dolari, potrivit PitchBook – se numara printre multe firme cripto care resimt presiunea colapsului FTX. In iulie, FTX a intervenit pentru a ajuta BlockFi sa evite falimentul, extinzand o facilitate de credit revolving de 400 de milioane de dolari si oferindu-se sa cumpere potentialul creditor asediat.

Bursa de criptomonede a lui Sam Bankman-Fried, FTX, a solicitat protectia impotriva falimentului din capitolul 11 ​​in SUA pe 11 noiembrie, iar efectul de contagiune in sectorul cripto a fost rapid.

Aproximativ 130 de companii afiliate suplimentare fac parte din proceduri, inclusiv Alameda Research, firma de tranzactionare criptografica a Bankman-Fried si FTX.us, filiala americana a companiei. Noul CEO al FTX, John Ray, a declarat intr-un dosar la Curtea de Faliment din Delaware ca „in cei 40 de ani de experienta juridica si de restructurare”, el nu a vazut niciodata „un esec atat de complet al controalelor corporative si o absenta atat de completa a informatiilor financiare demne de incredere asa cum a avut loc. Aici.”

Ray a fost anterior director general al Enron dupa implozia titanului energetic. 

In cateva zile, FTX a trecut de la o evaluare de 32 de miliarde de dolari la faliment, pe masura ce lichiditatea s-a epuizat, clientii au cerut retrageri, iar schimbul rival Binance si-a rupt acordul neobligatoriu de a cumpara compania. Neglijenta grava a fost dezvaluita de atunci. Ray a adaugat ca o „parte substantiala” a activelor detinute cu FTX poate fi „disparuta sau furata”.

FTX are peste 1 milion de creditori, conform dosarelor de faliment actualizate, sugerand impactul urias al colapsului sau asupra comerciantilor de criptomonede si a altor contraparti cu legaturi cu imperiul lui Bankman-Fried.