Dacă ești în căutarea unui supliment alimentar calitate, care te poate ajuta în atingerea obiectivelor propuse la sala de sport, pudrele proteice din zer reprezintă o opțiune excelentă. Acest articol acoperă informațiile de bază despre beneficiile acestora și criteriile importante la care sa te raportezi, în alegerea unei variante de produs. De asemenea, vei afla care sunt cele mai bune momente pentru a consuma aceste suplimente, dar și modalitățile de preparare recomandate de experți. 

Ce sunt pudrele proteice din zer?

Pudra proteică din zer este un supliment alimentar obținut din zer, subprodusul lichid rezultat în procesul de fabricare a brânzeturilor. Aceasta conține proteine de înaltă calitate, fiind bogată în aminoacizi esențiali necesari pentru dezvoltarea și menținerea masei musculare. Procesul de obținere a pudrei proteice din zer implică mai multe etape, cum ar fi microfiltrarea, ultrafiltrarea și hidroliza, prin care zerul este prelucrat și transformăm în pudră proteică.

Există trei categorii principale de proteine din zer: concentrate, izolate și hidrolizate. Proteinele concentrate din zer conțin între 70-80% proteine, dar mai multe grăsimi / lactoză decât celelalte două tipuri. Proteinele izolate din zer sunt purificate de grăsimi și lactoză, conținând o concentrație mai mare de proteine (90-95%). Proteinele hidrolizate din zer sunt predigerate, astfel încât organismul poate absorbi mai ușor proteinele.

Beneficiile consumului de proteine din zer

Proteinele din zer sunt un supliment popular în rândul sportivilor și nu numai, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc organismului. Printre acestea se numără sprijinirea creșterii și menținerii masei musculare, îmbunătățirea recuperării după efort și susținerea sistemului imunitar.

În ceea ce privește sprijinirea creșterii și menținerii masei musculare, proteinele din zer conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului pentru a construi și repara țesutul muscular. Studiile arată că proteinele din zer pot ajuta la stimularea sintezei proteinelor și la prevenirea catabolismului muscular, facilitând astfel creșterea și menținerea masei musculare.

Consumul de proteine din zer după antrenament poate ajuta la îmbunătățirea recuperării după efort, prin refacerea rapidă a țesuturilor musculare și reducerea durerilor musculare. Proteinele din zer contribuie la accelerarea procesului de recuperare și permit sportivilor să se întoarcă mai repede la antrenamentele intense.

Proteinele din zer conțin imunoglobuline și lactoferină, care au proprietăți antibacteriene, antivirale și antioxidante. Acestea contribuie la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor.

În plus, proteinele din zer pot ajuta la reglarea apetitului și controlul greutății. Acestea au un efect de sațietate, reducând senzația de foame și prevenind consumul excesiv de calorii. Astfel, pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la prevenirea îngrășării prin controlul apetitului și stimularea metabolismului.

Cum să alegi pudrele proteice din zer

Pentru a alege cea mai potrivită pudră proteică din zer, este important să ții cont de mai mulți factori, inclusiv obiectivele tale fitness, nevoile nutriționale, aromele preferate și bugetul disponibil.

1. Obiectivele fitness: Dacă îți dorești să dezvolți masă musculară, ar trebui să optezi pentru o pudră proteică ce are un conținut mai mare de proteine și calorii. Pe de altă parte, dacă îți dorești să slăbești, ar fi mai indicat să alegi o pudră cu un conținut redus de calorii și grăsimi.

2. Nevoile nutriționale: Este important să iei în considerare nevoile tale nutriționale specifice, cum ar fi intoleranța la lactoză sau alte restricții alimentare. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, asigură-te că alegi un produs care se potrivește cu nevoile tale.

3. Aromele preferate: Gustul este un factor important în alegerea pudrei proteice din zer. Alege o aromă care îți place, adaptată programului tău de antrenamente.

4. Bugetul disponibil: Prețul este un alt factor important în alegerea pudrei proteice din zer. Asigură-te că alegi un produs care se încadrează în bugetul tău, dar care să nu compromită calitatea și eficiența.

Reține că suplimentarea nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și sănătoasa. Înainte de a include în programul alimentar pudre proteice pe bază de zer, cere sfatul medicului specialist. O suplimentare în exces, sau în lipsa unei păreri avizate, poate fi dăunătoare pentru sănătate. Acest articol are un rol pur informativ. Consultul de specialitate și recomandările expertului sunt esențiale pentru alegerea corectă a unei pudre proteice.

REFERINTE:

– https://www.healthline.com/nutrition/whey-protein-101
– https://www.myprotein.ro/blog/nutritie/pudra-proteica-din-zer-ghidul-complet/ 
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234922/
– https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-whey-protein
– https://www.bodybuilding.com/content/the-benefits-of-whey-protein.html