Cipru a fost multa vreme perceput ca un loc exotic, pe care doar cei avuti si l-ar fi putut permite. Acum, Cipru este mai accesibil ca niciodata si cand te gandesti ca se afla la o distanta de doar doua ore cu avionul (mai putin decat ai face pana la Marea Neagra), Larnaca – caci despre acest oras vom vorbi in continuare – este destinatia ideala pentru o vacanta desavarsita.

Chiar daca deja suntem in luna septembrie, temperaturile de peste 27 de grade pot fi cu siguranta un impuls pentru o mini-vacanta tomnatica la mare.

Plaje intinse si ape albastre

E clar ca atunci cand ne gandim la un oras precum Larnaca, nisipul fin si apa limpede a marii sunt principalele atractii. Si aici ai de unde sa alegi: vestiare pe plaja, sezlonguri si umbrele, volei si fotbal, cafenele si baruri, croaziere, scuba diving, toate acestea formeaza sarea si piperul unei vacante reusite.

Cele mai importante plaje din Larnaca sunt McKenzie – ascunsa de tumultul turistilor, unde poti practica sporturi acvatice cum ar fi scuba diving, snorkeling sau jet skiing, Phinikoudes – cea mai importanta plaja din Larnaca, foarte aproape de oras poate si din aceasta cauza este mereu aglomerata, insa perfecta pentru plimbarile de seara la malul marii, iar Yanathes este zona pentru relaxare.

Inceputul de septembrie n-ar trebui sa te sperie, nu e tocmai luna obisnuita pentru o vacanta la mare, dar cine spune ca trebuie sa fii in rand cu lumea? Fii speciala si mergi la mare toamna! La cum se prezinta vremea in Larnaca vei crede ca ai dat timpul inapoi si ca vara nu s-a terminat, nici chiar in octombrie cand temperatura medie este de 22 de grade.

Un pic de istorie locala

Larnaca le are pe toate. De plaje am vorbit, acum e randul locurilor ce merita vizitate in oras. Cu o istorie de 4 000 de ani, in Larnaca nu te poti plictisi. Daca nu ai fost in Kition e ca si cum n-ai fi fost in Cipru – Kittim reprezinta denumirea straveche a orasului fondat de greci in secolul XIII i.Hr, devenit Kition in anul 800 i.Hr.

In Kition, situat in partea nord vestica a orasului, sunt de vizitat o serie de temple, cel mai important fiind Templul Phoenician Astarte, dar si zidurile orasului. Acolo vei descoperi si ramasitele unor morminte din aur, fildes si bronz. Un alt loc istoric ce nu trebuie sa lipseasca din itinerariu este si asezamantul neolitic Choirokoitia unde va puteti face o idee despre cum isi traiau oamenii viata cu 7 000 de ani i.Hr. Casa unui fermier, mormintele si zidurile cetatii au trecut testul timpului, devenind cel mai bine prezervat sit neolitic din bazinul Mediteranei.

Alte locuri pe care nu trebuie sa le ratezi in Larnaca sunt moscheea Djami Kebir, care, desi a fost construita in secolul XVI, este in continuare folosita de comunitatea musulmana din oras, Biserica Sf. Lazar – Ayios Lazaros, despre care se crede ca s-a ridicat de pe mormantul Sfantului Lazar care, conform unor surse, ar fi trait in Kition si Biserica Phaneromeni – Ayia Phaneromeni, inchinata Fecioarei Maria, despre care se stie ca are puteri vindecatoare.

Ce mancam in Larnaca

Pana acum, am fost la plaja si am descoperit locuri istorice in Larnaca. Cred ca este timpul sa luam si pranzul. Cu siguranta vei avea de unde alege dintre nenumarate fructe de mare gatite in diferite feluri.

Specific pentru Larnaca sunt sortimentele de fasole cum este fasoulaki – fasole frantuzeasca gatita in vin alb alaturi de carne de miel. Un alt fel de fasole este louvi cu lahana – fasole neagra cu spanac. Maslinele negre la gratar sau felurile de mancare ce au la baza vinetele vor face ca fiecare masa in Larnaca sa fie o experienta culinara desarvasita. De mentionat este faptul ca cipriotii nu se grabesc atunci cand mananca si isi rezerva timp pentru a se bucura de fiecare fel de mancare.

Dupa masa, cu papilele fericite dupa explozia de arome, cateva ore la shopping vor incununa cu succes experienata cipriota.

Shopping in stil cipriot

Duminica, piata deschisa din strada Ermou este locul perfect pentru cele mai bune chilipiruri de la fructe si legume pana la articole de imbracaminte. Din pacate, piata este deschisa doar de la ora 10:00 pana la ora 13:00. Daca nu ajungi acolo, hai pe strada Zenon Kitieos, cea mai renumita si trendy strada de shopping din Larnaca. Fendi, Cavalli, Joakim Jewelry si alte buticuri cochete te asteapta sa le treci pragul. In Larnaca ceramica este foarte renumita – pentru suveniruri din ceramica mergi in strada Ak Deniz si nu vei pleca cu mana goala.

Si pentru ca in turul nostru virtual in Larnaca ne apropiem de seara, iata ce propuneri am in continuare. Viata de noapte in Larnaca poate fi contrar a ceea ce te-ai putea astepta, este linistita, turistii preferand plimbarile lungi sau barurile si terasele unde se asculta muzica cantata la bouzouki, instrument popular cipriot cu coarde. Pentru o noapte mai “tumultoasa”si plina de viata, la 15 minute de oras, in Ayia Napa vei avea de unde alege in materie de cluburi sau baruri deschise pana spre dimineata.

Doua ore si ai ajuns in Larnaca! Zborurile sunt disponibile 3 zile pe saptamana, in fiecare miercuri, vineri si duminica, zile special alese pentru orice tip de excursie ti-ai dori, citybreak sau o vacanta de toamna. Asa ca…vacanta placuta!