Vladimir Putin spera sa preia Ucraina in zece zile. Dupa aceste luni de raboi, se confrunta cu probleme serioase tinandu-se de portiunea de teritoriu pe care a reusit s-o apuce. Momentul este de partea Ucrainei in urma a doua contraofensive, in jurul Harkivului in nord-est si Kherson in sud, care au fost desfasurate cu un minim de pierderi si un maxim de triumf.

Dar acele victorii ridica acum perspectiva a ceea ce ar fi inversari rusesti mult mai umilitoare in Donbas si Crimeea, teritoriu ocupat de Vladimir Putin in 2014. Intr-un interviu publicat pe 24 noiembrie 2022, Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, si-a reiterat scopul de a „intoarce toate pamanturile”. Aceasta abordare este de acord cu opinia publica ucraineana, dar nu neaparat cu sustinatorii occidentali. Ei se tem ca o operatiune de reluare a Crimeei sau a Donbasului (militar poate o propunere mai usoara) ar putea conduce Rusia intr-o escaladare, poate chiar sa treaca de pragul nuclear.

Comandantii ucraineni sunt timizi cu privire la urmatoarele miscari. „Daca ne-am telegrafia planurile pe retelele de socializare si la televizor, nu am reusi nimic”, spune Mykhailo Zabrodsky, un fost comandant al fortelor de asalt aerian ale Ucrainei, care ramane aproape de procesul de planificare. Generalul locotenent insista ca o operatiune de preluare a Crimeei nu este doar posibila, ci era ceva care se pregatea pentru 2023. Cand ar putea incepe exact o operatiune este o alta intrebare: sunt multe batalii de castigat mai intai. Dar istoria arata, spune el, ca unei forte de ocupatie „intotdeauna ii este greu sa se tina de Crimeea”.

Surse din fortele armate spun ca „nimic” este exclus, inclusiv operatiunile impotriva teritoriului confiscat de Rusia inainte de 24 februarie. Drumurile care duc spre Crimeea se afla acum in raza puterii de foc ucrainene, inclusiv sistemele de rachete HIMARS care au impiedicat atat de dramatic logistica rusa de cand au fost introduse pentru prima data in vara. Autoritatile desemnate de Rusia din Crimeea se pregatesc pentru un atac la sol, ordonand construirea de noi fortificatii si transee si declara niveluri de amenintare de urgenta in mai multe parti ale peninsulei. Localnicii din Dzhankoy raporteaza ca se construiesc transee in apropierea unei baze aeriene care a fost vizata in august (si, se pare, din nou in urma cu cateva zile) in ceea ce par sa fi fost atacuri ale fortelor speciale ucrainene.

Dar Ucraina pare sa isi concentreze mai intai puterea de foc in alta parte. Taierea podului de uscat al lui Putin, teritoriul ocupat care leaga Rusia continentala de Crimeea, ramane prioritatea. Planificatorii militari rusi inteleg si acest lucru si au conceput si au construit linii defensive in consecinta. O sursa din informatiile militare este increzatoare ca avantajele structurale ale Ucrainei, in principal capacitatea sa de a organiza atacuri de tip lovitura si fuga extrem de mobile si de a intrerupe liniile de aprovizionare, vor prevala. „Am demonstrat in fiecare etapa ca tactica noastra si concentrarea pe logistica sunt corecte. O vom arata din nou”, spune sursa.

Numeroasele batalii pentru Crimeea de-a lungul secolelor ofera planificatorilor ucraineni o multime de perspective. Anexarea rusa in mare parte fara sange din 2014, in timpul careia doar doi soldati ucraineni si-au pierdut viata, nu este un exemplu tipic. Operatiunile militare din Crimeea se termina de obicei cu mii de morti: numai in ultimul secol, sute de mii au cazut la portile sale, in primul rand in razboiul civil rusesc si in cel de-al doilea razboi mondial, ca sa nu mai vorbim despre victimele uriase din timpul razboiului din Crimeea. anii 1850. Luarea peninsulei a necesitat de obicei traversarea fasiilor inguste, deschise sau a mlastinilor.

Expertii militari cu cunostinte intime despre peninsula au spus ca topografia ar trebui sa dea Ucrainei o pauza de gandire. Amiralul Mykola Zhibarev, care in 1992 a provocat destramarea Flotei Ruse de la Marea Neagra declarand fregata sa ucraineana, spune acum ca diplomatia este calea cea mai promitatoare pentru recastigarea teritoriului contestat. Andrii Ryzhenko, un capitan de marina pensionar, nascut in Crimeea, spune ca o operatiune de succes ar necesita o multime de lucruri pentru a merge bine. „Exista o perspectiva reala ca lucrurile se vor incheia intr-o baie de sange. Aceasta este o operatiune de care Ucraina nu are nevoie.”

Generalul-locotenent Zabrodsky insista ca planificatorii militari ai Ucrainei au conceput tactici care ar putea functiona. Ucraina nu intentioneaza sa intre intr-un atac frontal fara sens asupra Crimeei, spune el. Exista si alte posibilitati „interesante” de manevra de arme combinate, folosind trupe terestre, debarcari pe mare si atacuri aeriene. Dominatia navala si aeriana a Rusiei ar putea fi zadarnicita cu „trucuri asimetrice”. Atacurile cu drone ucrainene asupra flotei Marii Negre la sfarsitul lunii octombrie, care au deteriorat nava amiral Amiral Makarov, si distrugerea unei parti a podului Kerci au fost exemple de gandire a Ucrainei. „Vom surprinde oamenii – si de multe ori – din nou.”

Sustinatorii occidentali ai Ucrainei s-au abtinut sa vorbeasca in public despre ambitiile militare ale Ucrainei. Ucraina insista, de asemenea, ca nu i-a retinut nici in privat pe planificatorii militari. Dar lacune par sa se deschida in retorica. Cel mai important soldat al Americii, generalul Mark Milley, care se afla la capatul mai precaut al opiniei guvernamentale din acea tara, a declarat pe 16 noiembrie 2022 ca este putin probabil ca o victorie ucraineana in Crimeea „se va intampla in curand”. Planificatorii militari ai Ucrainei inteleg ca America si armele pe care le furnizeaza sunt cheia daca se va intampla vreodata.

Liderii politici de la Kiev admit in privat ca reluarea Donbasului si Crimeei este mai complicata decat emiterea de sloganuri publice. Acestia accepta ca o mare parte a populatiei de acolo ramane ostila fata de Kiev. Operatiunile din Harkov si Herson, de exemplu, au fost ajutate de o retea de informatori simpatici. Opusul va fi cazul in zonele Donbasului detinute de Rusia din 2014 si de unde cei mai multi dintre cei simpatizanti cu Kievul au fugit cu mult timp in urma sau au fost alungati. O operatiune de reluare a Crimeei ar intampina probabil rezistenta partizana din partea pro-rusilor. Este departe de a fi clar ca Ucraina ar putea conta chiar pe parti mai simpatice ale populatiei, cum ar fi comunitatea tatarilor din Crimeea, dintre care multi au acceptat pana acum stapanirea rusa ca pe un fapt implinit.

Dar Mykola Bielieskov, analist la Institutul National de Studii Strategice din Ucraina, spune ca dl Zelensky este acum legat de promisiunea sa de a returna Crimeea. Chiar inainte de contraofensivele reusite de la Harkov si Herson, sondajele au aratat ca peste 84% dintre ucraineni erau impotriva acordarii oricaror concesii teritoriale Rusiei in eventualele negocieri; aceste cifre sunt acum aproape sigur mai mari. Asta ridica posibilitatea ca presedintele de razboi al Ucrainei sa manevreze intr-un colt. O incercare de a readuce Crimeea sub stapanirea ucraineana ar fi un efort militar costisitor – si ar provoca rupturi cu aliatii pe care nu isi poate permite sa-i instraineze.