Chiar si in momentul de triumf al SAU, Xi Jinping a recunoscut ca nori intunecati atarna deasupra Chinei. La congresul cincinal al Partidului Comunist din octombrie 2022, dl Xi si-a asigurat un al treilea mandat de sef al partidului. Vorbind in fata a aproximativ 2.300 de delegati de partid la Beijing, „timonierul”, asa cum este numit acum in mass-media de stat, a descris un deceniu de conducere in cea mai mare parte fara probleme. Saracia extrema a fost eliminata si politica sa „zero-covid” a salvat vieti, a spus el. Partidul a „continut efectiv separatisti etnici, extremisti religiosi si teroristi violenti”, s-a laudat el, folosind definitii destul de vaste pentru fiecare. Dar el i-a avertizat si pe liderii de partid sa „fie gata sa reziste vantului puternic, apelor agitate si chiar furtunilor periculoase”.

Dl Xi crede ca puterile straine, conduse de America, vor sa stapaneasca China. Si nu fara motiv. Multe tari occidentale considera ca ascensiunea Chinei este alarmanta. Administratia presedintelui Joe Biden a incercat sa impiedice industria tehnologica chineza cu sanctiuni si controale la export. Dl Xi vrea sa remodeleze ordinea mondiala intr-un mod care sa-i placa autocratilor. El prezinta modelul autoritar al Chinei ca o alternativa plauzibila la Occident. Si are la dispozitie mai multe resurse decat orice despot din istorie.

Cu toate acestea, China este, de asemenea, mai slaba decat ar fi altfel, datorita propriilor alegeri ale domnului Xi. Problemele la domiciliu se monteaza. Carmaciul ii va fi greu de navigat in 2023.

Printre cele mai presante provocari este covid-19. Domnul Xi a pus China intr-un colt cu politica sa de zero covid, care se bazeaza pe blocaje locale si restrictii draconice pentru a stopa focarele. Are dreptate ca a salvat multe vieti. Dar acum sufoca economia si frustreaza cetatenii, care traiesc sub amenintarea constanta a carantinei. China da putine semne de relaxare. O mare parte a populatiei nu a primit suficiente doze de vaccin de origine pentru a reduce considerabil riscul de imbolnavire severa si deces; statul nu a impins lovituri, preferand blocarea. Nici, din motive politice, nu va importa vaccinuri mRNA occidentale mai eficiente. Sistemul de sanatate este slab. Asta lasa China prost pregatita pentru a trai cu virusul. Modelele sugereaza ca iesirea din politica zero-covid ar duce la spitale pline si sute de mii de decese.

Dezordinea pe care aceasta ar putea-o declansa ingrijoreaza partidul. La fel si economia slabita. Cresterea a fost mai lenta decat se astepta in 2022 si va fi din nou in 2023 daca guvernul isi va continua drumul actual. Tinerii, inclusiv absolventii de facultate, se lupta sa isi gaseasca locuri de munca. Piata imobiliara, care sustine o mare parte din PIB, este in criza. Blocajele si restrictiile de calatorie, care perturba lanturile de aprovizionare si reduc increderea, sunt doar o parte a problemei. Dl Xi a schitat o economie mai socialista, controlata de stat. El crede ca partidul ar trebui sa aiba mai mult cuvant de spus in modul in care sunt conduse afacerile. El a incetinit ritmul inovatiei si a diminuat dinamismul sectorului privat prin impunerea unor reglementari dure firmelor din domeniul tehnologiei si prin separarea Chinei de lume.

Demografia functioneaza si impotriva Chinei. In anii 1980, liderii sai au impus o politica a copilului unic. Atunci se credea ca populatia crestea prea rapid. Acum liderii se tem de contrariul. In 2023, populatia Chinei, in prezent de aproximativ 1,4 miliarde, va incepe probabil sa scada, iar India o va depasi ca fiind cea mai populata tara din lume. De ani de zile ponderea batranilor din China a crescut, in timp ce forta de munca se contracta. Si asta a redus cresterea economica si a pus o povara uriasa asupra tinerilor. In 2015, China a trecut la o politica a doi copii. In 2021 a permis trei. Dar tinerii par sa nu-si doreasca familii mari. Numarul mediu de nasteri per femeie este cu mult sub cel necesar pentru a mentine populatia stabila, cu atat mai putin in crestere.

Unii experti analizeaza aceste probleme, precum si povara grea a datoriei Chinei si sustin ca aceasta a atins varful puterilor sale. Dl Xi, care va fi reconfirmat ca presedinte la sesiunea anuala a legislativului din martie 2023, nu doreste sa-si schimbe cursul. Ce ar putea insemna asta? O China cu crestere mai lenta va avea mai putine resurse cu care sa provoace Occidentul. Dar o China slaba, temandu-se de strangularea economica de catre America, ar putea fi mai periculoasa. Daca anticipeaza un declin si inca doreste sa remodeleze lumea – sau sa puna mana pe Taiwan – unii observatori se tem ca China va actiona in curand, in timp ce poate.

Occidentalii trebuie sa aiba grija sa nu prezica un rezultat – prabusirea Partidului Comunist – doar pentru ca ar fi pe placul lor. Chiar si o economie chineza mai slaba va fi printre cele mai mari din lume. Statul poate mobiliza resurse vaste in domenii strategice, cum ar fi producerea de semiconductori sau arme. Alte tari, inclusiv America, se vor confrunta cu propriile provocari demografice in anii urmatori. Ascensiunea continua a Chinei nu este inevitabila, dar nici declinul acesteia.