Luptele din Ucraina au incetinit si probabil ca acest lucru va continua, cred agentiile de informatii americane.

Cu toate acestea, nu a existat nicio dovada de scadere a rezistentei din partea fortelor ucrainene, a declarat directorul american de informatii Avril Haines.

Ea a spus ca ambele parti vor incerca sa „reaprovizioneze, sa aprovizioneze si sa reconstituie” pentru orice contraofensiva din primavara.

Razboiul din Ucraina se afla acum la a noua luna, dar Rusia a pierdut mai mult de jumatate din pamantul pe care l-a confiscat.

Doamna Haines a declarat unui forum de aparare din California ca cea mai mare parte a luptei are loc in prezent in jurul regiunii Bakhmut si Donetk din estul Ucrainei.

„Observam deja un fel de ritm redus al conflictului… si ne asteptam ca acesta sa fie ceea ce vom vedea in lunile urmatoare”, a declarat ea.

Ea a spus ca atat armatele ucrainene, cat si cele ruse vor cauta sa se pregateasca pentru orice contraofensiva dupa iarna.

„Dar de fapt avem o cantitate destul de mare de scepticism in ceea ce priveste daca rusii vor fi sau nu, de fapt, pregatiti sa faca asta”, a spus ea.

„Gandesc mai optimist pentru ucraineni in acel interval de timp”.

Doamna Haines a spus ca serviciile de informatii americane considera ca presedintele rus Vladimir Putin nu are o imagine completa in aceasta etapa a cat de provocate sunt armata sa.

„Vedem lipsuri de munitie, pentru moral, probleme de aprovizionare, logistica, o serie intreaga de preocupari cu care se confrunta”.

Cu toate acestea, analistii de la Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) au pictat o imagine diferita intr-o revizuire zilnica, punand la indoiala daca conditiile de inghet ar putea permite „un ritm mai ridicat al operatiunilor pe masura ce se intinde iarna”.

Institutul a citat comentariile lui Serhiy Haidai, guvernatorul regional al Ucrainei la Luhansk, care a observat ca vremea in regiunea estica Donbas se schimba pe masura ce s-au introdus conditiile de iarna.

Anterior, ISW afirmase ca operatiunile din Donbas erau putin probabil sa incetineasca, deoarece conditiile de inghet creau „cele mai optime perioade ale anului pentru razboiul de manevre mecanizate”.

Directorul de Informatii Nationale al SUA, Avril Haines, a declarat ca Ucraina nu a aratat nicio dovada de scadere a rezistentei.

Intre timp, sambata, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris un plafon de pret stabilit de aliatii sai occidentali pentru exporturile de petrol rusesc drept „slab” si a spus ca nu este suficient de „serios” pentru a afecta economia rusa.

Plafonul, care urmeaza sa intre in vigoare luni, are ca scop oprirea tarilor sa plateasca mai mult de 60 de dolari (48 de lire sterline) pentru un baril de titei rusesc transportat pe mare.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Moscova s-a pregatit pentru mutare, dar nu isi va vinde petrolul sub capac.

La o intalnire virtuala, se asteapta ca un grup dintre cele mai mari tari producatoare de petrol din lume sa-si respecte obiectivele de productie de petrol.

La ultima lor sesiune ministeriala din octombrie, grupul OPEC+ – format din tari printre care Rusia si Emiratele Arabe Unite – a convenit sa reduca productia cu doua milioane de barili pe zi din noiembrie, in incercarea de a contribui la cresterea pretului petrolului.

Miscarea a infuriat Statele Unite si alte natiuni occidentale, Washingtonul acuzand grupul ca se alatura Rusiei.

Din octombrie, preturile petrolului au scazut din cauza cresterii globale mai lente si a ratelor dobanzilor mai mari. Sursele OPEC spun ca este probabil ca grupul sa aprobe o schimbare a politicii.

Intre timp, serviciul de securitate al Ucrainei a declarat ca guvernul de la Kiev impune sanctiuni impotriva a 10 personalitati inalte ale Bisericii Ortodoxe pe care le acuza ca au sprijinit invazia Rusiei.

Sanctiunile, care le vor ingheta bunurile timp de cinci ani, sunt cele mai recente miscari ale guvernului ucrainean impotriva grupurilor religioase considerate potential subversive.