Preturile petrolului au crescut dupa ce marii producatori au convenit sa continue sa reduca productia, iar G7 si aliatii sai au declarat ca vor limita pretul petrolului rusesc.
Titeiul Brent a crescut cu aproximativ 0,6%, pana la peste 86 de dolari pe baril.
G7 a convenit sa plafoneze pretul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, pentru a creste presiunea asupra Rusiei cu privire la invazia Ucrainei.
Intre timp, grupul de producatori de petrol OPEC+ a declarat in weekend ca va respecta politica sa de reducere a productiei.
OPEC+ este un grup de 23 de tari exportatoare de petrol, inclusiv Rusia, care se intruneste regulat pentru a decide cat titei sa vanda pe piata mondiala.
„Aceasta decizie a Opec+ de a mentine cota acolo unde este… este in sine un fel implicit de sprijin pentru piata petrolului”, a declarat Kang Wu.
Analistii au spus ca preturile petrolului au fost, de asemenea, stimulate de relaxarea restrictiilor Covid in unele orase din China, ceea ce ar putea duce la o crestere a cererii de petrol.
Mai multe orase din China, inclusiv Urumqi din nord-vest, au declarat ca vor slabi barierele dupa protestele in masa impotriva politicii zero-Covid a tarii.
Plafon de pret
Intr-o declaratie comuna, G7 si Australia au declarat ca plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rus va intra in vigoare „foarte curand dupa aceea”.
Ei au spus ca masura are menirea de a „preveni Rusia sa profite de pe urma razboiului sau de agresiune impotriva Ucrainei”.
Limita de pret inseamna ca numai petrolul rusesc cumparat cu mai putin de 60 de dolari pe baril va putea fi transportat folosind petroliere G7 si UE, companii de asigurari si institutii de credit.
Acest lucru ar putea ingreuna ca Moscova sa-si vanda petrolul la un pret mai mare, deoarece multe companii mari de transport maritim si de asigurari au sediul in cadrul G7.
Rusia a declarat ca nu va accepta plafonul de pret si a amenintat ca va opri exportul de petrol catre tarile care adopta masurile.
Jorge Leon, vicepresedinte senior al companiei de consultanta energetica norvegiana Rystad Energy, a declarat ca pretul petrolului ar putea creste ca urmare.
„Rusia a fost foarte clar ca nu va vinde titei (petrol) nimanui care se inscrie la limitarea pretului”, a spus el.
„Deci, probabil, ceea ce se va intampla este ca vom vedea unele intreruperi in urmatoarele luni si, prin urmare, probabil ca preturile petrolului vor incepe sa creasca din nou”.
G7 este o organizatie a celor sapte mari asa-numite economii „avansate” din lume, care domina comertul global si sistemul financiar international. Acestea sunt Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite.
Temeri de aprovizionare
Preturile petrolului si gazelor au crescut din cauza temerilor ca invazia Rusiei in Ucraina ar putea afecta oferta.
Rusia este al doilea producator mondial de titei dupa Arabia Saudita si asigura aproximativ o treime din nevoile Europei.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat ca plafonul de pret va constrange si mai mult finantele presedintelui rus Vladimir Putin si „limita veniturile pe care le foloseste pentru a-si finanta invazia brutala”, evitand in acelasi timp perturbarea aprovizionarii globale.
Cu toate acestea, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit plafonul „o pozitie slaba” care nu a fost suficient de „serioasa” pentru a deteriora economia rusa.
Va intra in vigoare si o interdictie la nivelul UE asupra titeiului rusesc importat pe mare.
Desi cu siguranta masurile vor fi resimtite de Rusia, lovitura va fi partial atenuata de miscarea sa de a-si vinde petrolul pe alte piete precum India si China, care sunt in prezent cei mai mari cumparatori unici de titei rusesc.