O noua epidemie – rar vinovata de un numar atat de mare de cazuri, intr-o perioada atat de scurta de timp – face tot mai multe victime in randul cetatenilor din Bucuresti. Rubeola – caci la aceasta se face referire – este o afectiune intalnita de regula in randul copiilor (in genere prescolari) dar care, in forma actuala, pare sa-i afecteze cu predilectie pe adulti.
Conform surselor noastre, in doar 48 de ore, camerele de garda ale spitalelor de boli infectioase din Bucuresti au diagnosticat peste 250 de cazuri de rubeola, pacientii avand intre 15 si 35 de ani, un segment de varsta neobisnuit pentru contractarea rubeolei.
Desi rubeola – denumita si pojar german – este o afectiune respiratorie contagioasa cu un grad de risc relativ scazut, fara complicatii comune deosebit de grave, infectia este totusi periculoasa in anumite situatii:
a. In cazul copiilor nenascuti, rubeola poate produce rubeola congenitala, ce poate duce la pierderea sarcinii sau nasterea unui copil mort sau cu defecte severe, incluzand surzenie, orbire, defecte ale inimii si creierului. O femeie infectata cu rubeola in primul trimestru are 85% sanse de a avea un copil infectat cu CRS (sindromul rubeolei congenitale).
b. Infectia la nivelul creierului (encefalita), o complicatie deosebit de rara, dar extrem de periculoasa cu un grad foarte ridicat de mortalitate (1 din 5 cazuri sunt urmate de deces).
Focarul de la Cluj
In luna ianuarie a.c., judetul Cluj a intrat in stare de alerta dupa ce in doar doua saptamani s-au raportat peste 700 de cazuri de rubeola, de 70 de ori mai multe decat in anii precedenti. Cifra exacta (708 cazuri) a fost confirmata de directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Cluj, dr. Mihai Moisescu, care a declarat ca cifra pacientilor infectati este in crestere si la nivel national.
Ulterior declaratiilor oficialului DSP Cluj, printre judetele afectate de extinderea valului de rubeola s-au numarat Salaj, Bihor si Alba.
Ministerul Sanatatii, in silenzio stampa
Contactat de reporterii Ghimpele ofiterul de presa al Ministerului Sanatatii a infirmat toate informatiile referitoare la cresterea periculoasa a numarului de cetateni infectati cu rubeola asa cum, in mod absolut absurd, a contrazis si declaratiile directorului adjunct DSP Cluj – singura autoritate competenta la nivel local.
La scurt timp dupa discutia cu oficialii de la Bucuresti (si, poate, ca o consecinta a acesteia) reprezentantii DSP Cluj si-au schimbat radical abordarea. Dupa o deschidere initiala fata de presa si dupa un prim semnal de alarma dat in urma cu aproape o luna de catre conducerea institutiei, DSP Cluj a preluat strategia de comunicare a Ministerului, refuzand un dialog real cu reporterii nostri.
Miza tacerii
Asa cum am precizat anterior, doar un procent redus din totalul celor afectati de rubeola pot dezvolta complicatii cu adevarat periculoase, iar in conditiile in care cifra bolnavilor nu depaseste un anumit prag, procentul se situeaza in marje minore. Cu atoate acestea, riscurile cresc exponential atunci cand discutam despre o epidemie la nivel national sau chiar la nivelul municipiului Bucuresti, oras a carei populatie depaseste cu mult 2 milioane de locuitori.
Rubeola – pojarel, asa cum este popular denumita afectiunea – nu este, sub nicio forma, o boala in fata careia Ministerul Sanatatii sa poata capitula. Mai mult decat atat, impotriva rubeolei exista un vaccin, a carui obligativitate a intrat in vigoare incepand cu 2004. Remediile medicale impotriva acestei boli nu implica medicamente inaccesibile, esentiale fiind hidratarea si repaosul la pat, impreuna cu adminsitrarea unor analgezice sau antiinflamatoare.
Ne confruntam, deci, cu o boala comuna – avand o usoara mutatie, in sensul afectarii unui segment diferit de varsta – al carui tratament este simplu si ale carei complicatii sunt rare; chiar si asa, aceeasi boala – in treacat fie spus, foarte usor transmisibila pe calea aerului – genereaza contradictie intre institutiile statului asupra unei chestiuni simplu de stabilit: cifra reala a celor infectati. Refuzul declararii epidemiei si luarii masurilor necesare nu poate avea decat un singur efect: cresterea galopanta a numarului de cetateni bolnavi de rubeola. Iar intr-un oras in care zilnic se desfasoara mitinguri de protest cu sute de participanti, un astfel de efect ar putea avea implicatii majore. Poate chiar politice.