De la inceputul razboiului, un aerodrom militar si un sat din afara orasului Herson au obtinut statutul legendar in Ucraina. Capturata de fortele ruse in cateva zile de la invazia pe scara larga a Rusiei din februarie, Chornobaivka a fost apoi atacata in mod repetat de fortele ucrainene.

A devenit unul dintre cele mai importante campuri de lupta ale razboiului.

Hardware rusesc a fost transportat cu aer cu scopul de a intari trupele din sud. Ambitia initiala a fost sa avanseze de-a lungul coastei de sud a Ucrainei, mai intai pana la Mykolaiv si apoi Odesa.

Cel mai important, baza aeriana de la Chornobaivka a permis trupelor ruse sa se fereasca de trecerile periculoase ale raurilor in timp ce impingeau spre vest.

Dar ocuparea bazei s-a dovedit dificila. Elicoptere si vehicule rusesti au fost distruse si doi generali rusi au fost ucisi acolo, in timp ce fortele ucrainene ridicau tinte uneori zilnic.

Si acea rezistenta a dat nastere unui simbol al gloriei ucrainene si al infrangerii ruse. Multi ucraineni au vazut Chornobaivka ca reprezentand intreaga lor tara, pe masura ce strategia de invazie a Rusiei s-a prabusit.

A fost glorificat in cantece si picturi, iar ucrainenii s-au orientat catre umorul negru in timp ce priveau fortele ruse zburand in baza din nou si din nou, suportand pierderi din ce in ce mai mari.

Numele Chornobaivka a devenit un meme de razboi pentru ucraineni, sinonim cu pierderile in masa ale Rusiei.

La inceputul lunii noiembrie, ucraineana a recucerit orasul Herson si Chornobaivka aproape in acelasi timp. In spatele lor, fortele ruse au lasat un camp minat imens si un cimitir de arme, vehicule si personal rusesc.

Fortele ruse nu au confirmat niciodata detalii despre pierderile lor in sud.

Cu cateva saptamani inainte ca rusii sa se retraga, armata ucrainei a vizat sistematic podurile, punctele de comanda si depozitele de arme. Cu toate acestea, Ministerul Apararii de la Moscova a declarat ca nu au suferit pierderi nici de soldati, nici de echipamente in timpul retragerii lor de pe malul de vest al raului Nipro.

Dincolo de resturile ocupatiei militare, a aparut o alta poveste despre o mica comunitate Chornobaivka de langa baza aeriana, izolata de lumea exterioara luni de zile si devenind un simbol al rezistentei nationale fara sa stie.

“Ieseam doar de cateva ori pe luna sa cumparam mancare. Nu mergeam nicaieri”, a spus Viktoria, care pana la razboi lucrase ca operator la aerodrom. „Am crescut morcovi, sfecla rosie si cartofi in curtea noastra”.

La cateva zile dupa ocupatia rusa, pe 8 martie 2022, ea si-a amintit ca a mers cu un prieten sa cumpere paine: „Rusii au ajuns la magazin intr-un tanc si au impuscat in aer. Nu mai vazusem niciodata un tanc in viata reala”.

Mai tarziu, vechiul ei loc de munca este in ruine.

Asezata pe o banca in centrul satului, Svitlana Miroshnichenko, a povestit despre socul ei cand a vazut trupele ruse abuzand de steagul tarii sale.

“Cand a fost dat jos steagul ucrainean, l-au calcat in picioare. Rusii au batjocorit steagul ucrainean, si-au sters geamurile masinii cu el. Mi s-a frant inima. Apoi au arborat steagul rusesc. Noi nu l-am acceptat”.

Pe masura ce se retrageau din Herson pe 11 noiembrie, fortele ruse au distrus toate comunicatiile. Chornobaivka era in afara retelei si locuitorii nu au putut sa-si sune rudele.

Fost profesor de 30 de ani la scoala locala, Svitlana vorbeste despre doi fosti elevi ucisi pe campul de lupta si despre altii care inca isi apara tara.

Urmatoarea oprire va fi reconstruirea caselor deteriorate si restabilirea alimentarii cu energie electrica, dar dupa aceea Chornobaivka va trebui sa faca fata tensiunilor din interiorul comunitatii care s-au dezvoltat in timpul a opt luni de ocupatie.

“Unii oameni au ramas sub ocupatia rusa. Altii au fugit”, explica liderul satului Ihor Dudar.

“Unii dintre ei au trebuit sa-si evacueze copiii. Altii pur si simplu au simtit o teama foarte puternica. Si acum locuitorii Chornobaivka care au scapat simt ca sunt judecati pentru ca au fugit si s-au speriat prea mult”.

A ramane in sat sub ocupatia rusa reprezenta o amenintare mortala. Autoritatile locale estimeaza ca fortele ruse au impuscat si ucis cel putin 20 de civili in Chornobaivka. Patru localnici sunt inca tinuti captivi de rusi.

“Armata rusa trecea cu masina pe langa magazin. Au impuscat doi adolescenti dupa ce tocmai le-au cerut tigari. Acesti doi adolescenti de 19 ani erau vecinii mei”, a declarat Viktoria.

Ihor Dudar a aratat poze facute imediat dupa aceea cu cei doi adolescenti zacand morti intr-o balta de sange. Fortele ucrainene investigheaza moartea acestora.

Ucrainenii vorbesc acum despre infiintarea unui muzeu de razboi pe aerodrom. Cu toate acestea, razboiul nu a disparut.

Obuzele de artilerie continua sa aterizeze foarte aproape de casele oamenilor de aici. Dar, in ciuda pericolului, multi locuitori cred ca pentru ei ce e mai rau a trecut.