Infometarea este folosita ca arma de razboi de catre fortele guvernamentale din Sudanul de Sud impotriva propriilor cetateni, a constatat o investigatie.

Tacticile de infometare deliberate folosite de fortele guvernamentale si de militia aliata, precum si de fortele de opozitie, alunga civilii din casele lor, exacerband cea mai mare criza de refugiati din Africa, potrivit unui raport facut public.

Toate partile implicate in conflict au comis abuzuri pe scara larga ale drepturilor omului si incalcari ale dreptului international umanitar, se arata in raportul unei firme de avocatura.

Raportul este primul care solicita comunitatii internationale sa intervina, cerand ca crimele de foamete din Sudanul de Sud sa fie recunoscute ca incalcare a dreptului international si ca autorii crimelor de razboi sa fie adusi in fata justitiei.

Tacticile de foamete includ arderea si distrugerea pe scara larga si sistematica a caselor si proprietatilor; distrugerea culturilor alimentare si a pietelor; si atacuri directionate asupra lucratorilor din domeniul ajutorului umanitar. Devastarea a fortat sute de mii de civili sa fuga, in principal in taberele de refugiati din nordul Ugandei.

Alex de Waal, director executiv al World Peace Foundation de la Universitatea Tufts si expert in Cornul Africii, a declarat ca crimele de foamete comise de fortele guvernamentale din Sudanul de Sud sunt bine documentate. Recent, Inaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului si cercetatorii au inregistrat crime si au cerut raspundere, a spus el.

„Exista o speranta reala ca ar putea exista o prima urmarire penala fie in cadrul tribunalului hibrid din Sudanul de Sud, fie intr-o instanta internationala pentru crima de razboi de foamete, aducand un vinovat din Sudanul de Sud la banca”, a spus De Waal.

Crearea unui tribunal hibrid a fost anuntata de guvernul sudanez de Sud in ianuarie 2021, dar nu este inca in functiune.

Sudanul de Sud si-a castigat independenta in 2011, dar a intrat intr-un razboi civil prelungit si sangeros in 2013. ONU a documentat cazuri oribile de sclavie sexuala de viol in masa si executii. Continua sa fie izbucniri de conflict.

De asemenea, tara s-a confruntat cu inundatii severe si seceta.

 Potrivit ONU, amenintarea la adresa vietii umane si riscul de foamete nu a fost niciodata mai mare. Se crede ca aproape 8 milioane de oameni se confrunta cu insecuritate alimentara acuta.

„Suntem cu adevarat deranjati de soldati, chiar oamenii care ar trebui sa protejeze civilii”, a spus o femeie cercetatorilor. „Am vazut o crestere a cazurilor de jaf, chiar si atunci cand oamenii sunt violati, li se fura si bani si mancare. Intelegem ca soldatii jefuiesc pentru ca nu au fost platiti de luni de zile. La ce se asteapta guvernul daca le da armelor servitorilor lor neplatiti?”

Yasmin Sooka, presedintele Comisiei ONU pentru Drepturile Omului din Sudanul de Sud, a declarat: „Oamenii pe care ii intalnim ne spun in mod repetat ca singurul mod in care crimele, violurile si violenta sexuala, jefuirea si jefuirile vor inceta este daca cei responsabili pentru incalcari sunt tras la raspundere penala. Impunitatea pentru aceste incalcari grave din 2013 ne-a dus in acest punct disperat, in care majoritatea sudanezilor de Sud nu se pot hrani si se bazeaza in principal pe asistenta umanitara.”

Sudanul de Sud este cel mai mortal loc pentru lucratorii din domeniul ajutorului umanitar. Din 2013, 130 de persoane au fost ucise in timp ce furnizau ajutoare si servicii, marea majoritate dintre ele cetateni din Sudanul de Sud, potrivit ONU.

Medicii fara frontiere si Programul Alimentar Mondial au fost fortati sa suspende furnizarea de hrana, asistenta medicala si apa potabila civililor dupa ce lucratorii lor au suferit atacuri violente.