Pentru o mare parte din lume exista speranta de ceva timp ca cele mai grave socuri economice din cauza pandemiei de Covid se afla in oglinda retrovizoare. In China, totusi, exista mementouri importante ca riscurile pentru economia mondiala raman inca.

La trei ani de la raspandirea virusului pentru prima data, protestele din mai multe orase chineze impotriva politicilor stricte de zero Covid ale guvernului de la Beijing au reaprins preocuparile pe pietele financiare cu privire la costurile economice ale pandemiei. Preturile globale ale petrolului au scazut inapoi, in timp ce yuanul chinezesc si pietele bursiere din Asia au fost lovite.

Noile cazuri zilnice de Covid au continuat sa creasca, depasind varfurile observate in timpul blocajelor stricte din Shanghai la inceputul acestui an. Odata cu utilizarea continua a controalelor dure pentru a limita focarele, rabdarea in randul populatiei de 1,4 miliarde din China pare sa fie sever testata. Chiar daca Beijingul a anuntat „20 de masuri” la inceputul acestei luni pentru a-si usura abordarea zero-Covid, nu a decurs fara probleme.

Necunoscuta cruciala este cat timp vor continua protestele si cum va raspunde Beijingul. Ceea ce este clar este ca perspectivele economice pentru China sunt teribile, indiferent de ceea ce ar face autoritatile.

„Ramaneti cu zero-Covid ar necesita blocari locale stricte in zonele in care au loc focare: in acest moment, aceste zone genereaza aproape doua treimi din PIB-ul Chinei”, a declarat Mark Williams, economist-sef.

Daca ar exista o eliminare rapida a restrictiilor, ar putea risca ca sistemul de sanatate chinez sa fie coplesit. Acest lucru ar putea duce, la randul sau, la o blocare nationala stricta, cu un impact economic similar celui de la inceputul lui 2020, a adaugat el.

Fiind unul dintre cei mai mari cumparatori de resurse naturale pentru a-si alimenta sectorul industrial, perspectivele unei cereri mai scazute in China – ca urmare a blocajelor sau a tulburarilor politice in curs de desfasurare – ar putea afecta a doua economie din lume. Acestea sunt printre motivele pentru care preturile globale ale marfurilor au scazut inapoi.

Dar, in timp ce scaderea pretului petrolului – intr-o perioada de costuri vertiginoase pentru energie – ar putea ajuta la atenuarea celei mai grave furtuni inflationiste din ultimele decenii, exista si alte vanturi in contra.

China a jucat un rol din ce in ce mai esential in lanturile globale de aprovizionare in ultimii 30 de ani de liberalizare economica, asigurandu-se ca blocajele care afecteaza vasta baza industriala a tarii au consecinte internationale majore. Acest lucru a reiesit clar din socul inflationist care s-a raspandit in tarile occidentale – dupa ce cererea de bunuri manufacturate a crescut inaintea lanturilor de aprovizionare constranse, in timp ce fabricile se luptau cu intarzieri severe ale livrarilor din Asia, lipsa componentelor cheie si costurile de transport vertiginoase.

Invazia Ucrainei de catre Vladimir Putin a exacerbat socul, trimitand inflatia la cel mai inalt nivel din ultimele decenii si impingand o treime din economia mondiala in recesiune – inclusiv Marea Britanie, mai multe tari din zona euro si posibil SUA.

Au existat sperante ca cele mai grave blocaje ale aprovizionarii incep sa se estompeze, inclusiv la Banca Angliei, unde face parte din considerarea din spatele prognozelor pentru o scadere brusca a inflatiei la sfarsitul anului viitor.

In timp ce perspectiva unor recesiuni prelungite in Regatul Unit si in alte parti va limita cererea de bunuri si servicii – contribuind la atenuarea presiunilor inflationiste – sansa unor noi blocari dure in China si a unor probleme reinnoite ale lantului de aprovizionare ar putea impinge in directia opusa.

Marii investitori la nivel mondial au pariat recent ca inflatia din economia avansata este aproape sau chiar la un varf, ceea ce ar putea permite bancilor centrale sa renunte la actiunile dure de crestere a ratelor dobanzilor. Actiunile europene au crescut cu aproximativ 20% de la inceputul lunii octombrie, in timp ce sperantele ca Rezerva Federala a SUA sa „pivoteze” de la cresterile mari ale costurilor indatorarii au crescut.

„Ceea ce se intampla in China ne aminteste de faptul ca Covid-ul este inca o problema actuala cu adevarat mare in cea de-a doua cea mai mare economie a lumii”, a declarat Ian Stewart, economistul sef la firma de contabilitate Deloitte.

Pentru o economie mondiala care inca se zguduieste de o succesiune de socuri economice, exista riscuri ca alta sa se dezvolte.